Årets talare ger sina bästa retoriktips

Förra veckan blev Susanne Pettersson utsedd till Årets talare. Här är hennes bästa tips för att fånga publiken.

Susanne Pettersson har fått en hel del uppmärksamhet under de senaste åren som konsult och författare, men kanske framför allt som talare.

Tydlighet är ett av de nyckelbegrepp hon själv lyfter fram som utmärkande för en god talare.

– För det första gäller det att vara tydlig för sig själv med vad målet med föreläsningen är. Vad är det egentligen du vill att deltagarna ska få med sig när de går ifrån föreläsningen? Vilka känslor och tillstånd vill du väcka hos åhörarna? Glädje? Eftertänksamhet? Allvar? Lugn?

Sedan gäller det förstås att fundera över hur du som talare ska använda kroppsrörelser och röstlägen så att du når ut på ett bra sätt. Själv arbetar hon ofta med ett varierat upplägg och varvar teori med övningar, bikupor, film och musik.

I motiveringen till Årets talare heter det bland annat att Susanne Pettersson har en gedigen teoretisk kunskap som hon kombinerar med genuin glädje som når fram till både hjärta och hjärna hos lyssnaren.

– Jag har en berättarförmåga, men när jag går upp på scen gör jag inte det med förhoppningen att publiken ska tycka att Susanne är bra, utan med fokus på budskapet och att det ska nå ut. Jag ser mig som en budbärare av saker som folk kan ha nytta av. Och när jag pratar växlar jag hela tiden mellan skratt och djupt allvar. Det tror jag är en nyckel.

Hennes karriär började som tennisspelare, gick vidare med studier i USA och så småningom coachning av idrottsutövare och idrottsledare. Efter att hon hade skrivit sin första bok Leda med förtroende, stod det klart att Susanne Petterssons kunskap från idrottens värld hade bäring på en rad andra områden i samhället.

– Jag har aldrig strävat efter att stå på några stora scener och tala inför folk. Att leda och coacha ingick tidigt i min yrkesroll, sedan har det andra kommit mer av sig självt. När jag gav ut min första bok så fick jag plötsligt massvis med förfrågningar från näringslivet och från olika offentliga aktörer. Det var då det tog fart på allvar, berättar hon.

I dag är Susanne Pettersson uppmärksammad både som författare – fem böcker har det blivit hittills – och som konsult inom förändringsarbete på organisations-, ledar-, team- och individnivå.

Och i början av februari utsågs hon alltså av Talarforum till Årets talare.

– Som talare funderar man ibland över om man verkligen gör någon skillnad, därför är det fantastiskt att få en sådan här utmärkelse. Jag är superstolt och jätteglad och hade verkligen inte räknat med att vinna. Om någon hade sagt att jag bara har drömt alltihop så hade jag nog trott dem, säger hon.