”Antalet nya företag är överväldigande”

De senaste årens tech-succéer ger svallvågor på den svenska startup-scenen, menar Tove Larsson, investment manager på Norrsken foundation.


Sverige är topp tre i världen när det gäller innovation, enligt en studie från FN:s immaterial-rättsorganisation Wipo. Samtidigt pratar tidningen Business Insider om Sverige som ”ett startup-mirakel” och konstaterar att 10,5 miljarder kronor investerades i totalt 442 företag 2017.

Mitt i denna utveckling står Norrsken foundation, som startades av Klarna-grundaren Niklas Adalberth 2016. I dag består det bland annat av ett företagshus och ett finansieringsbolag inriktat på tech-bolag med samhällsförbättrande syften.

Här är det tydligt att den svenska startup-scenen för närvarande mår förträffligt, menar stiftelsens investment manager Tove Larsson.

– De senaste åren har vi sett flera större tech-succéer och det tror jag verkligen har haft en positiv effekt. Nyutexaminerade studenter ser dem som förebilder. Men det har också frigjort kapital, det är en hel del unga företagare som har tjänat pengar och många väljer att återinvestera. När vi får in både kapital och kompetens på det här sättet skapas en uppåtgående spiral, säger hon.

– Vi har verkligen sett ett stort inflöde till startup-scenen under de senaste åren. Vi är inriktade på bolag som vill använda teknik för att göra världen bättre, och sedan vi kom igång med fonden förra hösten har vi tittat på runt 1 000 bolag. Antalet nya företag är överväldigande.

En annan viktig faktor är infrastrukturen kring olika typer av inkubatorer och investerare.

– I dag kan man nog säga att vi har ett ganska väl utvecklat system. Vi har starka noder kring våra universitet med väl utvecklade inkubatorsystem som i många fall är specialiserade. Det i kombination med ett starkt kapital i form av både affärsänglar och mer institutionella aktörer ger oss en väldigt stark uppställning.

Kreativa och skalbara tekniklösningar är något som präglar många av de nystartade företagen. När det gäller branscher sticker hälso- och sjukvård ut, liksom olika typer av miljöföretag som jobbar med allt från matsvinn till smarta klimatlösningar. En annan tydlig trend är stora datamängder, maskininlärning och AI på olika sätt.

Sammantaget tycks Sverige för närvarande ha ett starkt startup-klimat. Men självklart finns det också utmaningar, menar Tove Larsson.

– Det skedet som är svårast att ta sig genom som startup är när man ska nå ut till de institutionella investerarna. Det behövs fler finansiärer som är beredda att gå in i det tidigare skedet. Där finns ett litet glapp i dag som vi skulle behöva bli bättre på att fylla.

Läs mer:
Hedvigs grundare: "Det tuffaste var att gå från noll till någonting"