Svenskarna jobbar färre timmar – men högre upp i åldrarna

I Sverige jobbar vi förhållandevis korta arbetsveckor, enligt ny statistik från OECD.

Oxveckor och mörkt ute, få röda dagar och ont om pengar i plånboken efter julhelg och nyårsfestande. Januari kan vara en tung period där man kan känna att man sliter som ett gammaldags ök.

Men faktum är att vi svenskar jobbar förhållandevis lite jämfört med många andra länder. Det visar färsk statistik från OECD för 2017.

Enligt samarbetsorganisationen är Sverige ett av de 35 medlemsländer där man jobbar minst – i genomsnitt 1609 timmar per år. Delat med årets alla 52 veckor blir det strax under 31 timmar i veckan – ett genomsnitt där semester och annan ledighet är inräknad.

Fast i Danmark och Norge jobbar man ännu mindre. Med samma uträkning hamnar man på 27 timmar per vecka. Allra lägst är siffran i Tyskland där man hamnar på 26 timmar.

I andra änden av ligan hamnar Ryssland på 38 timmar (som egentligen inte är med i OECD), Grekland på nära 39, Sydkorea 39, Costa Rica 42 och Mexiko på 43,4 timmar. Snittet för samtliga länder i OECD ligger på strax under 34 timmar per vecka.

Intressant är att om man jämför dessa siffror med OECD:s tabell för hur stor del av arbetskollektivet som jobbar högre upp i åldrarna, ser man att det huvudsakligen sammanfaller med länder där man jobbar något färre timmar per vecka. Det vill säga de nordiska länderna, Schweiz, Tyskland och Japan. Däremot är det inte så många 55-plussare ute i arbetslivet i Ryssland, Grekland och Turkiet.