Kriminalgåta ska locka till eget tänkande

En skönlitterär lärobok i juridik, är det möjligt? Ja, i alla fall enligt Claes Sandgren som skrivit ”Förlåt, det är Göran som är död – en brottslig satir”.

Claes Sandgren är professur emeritus i civilrätt på Stockholms universitet och har tidigare författat vanliga läroböcker i juridik.

Varför blev det skönlitteratur den här gången?

– Jag har tyckt att läroböcker i juridik varit väldigt tillrättalagda. Studenterna får det serverat och det blir för lite av eget kritiskt tänkande. Det är inte så kreativt som det skulle kunna vara.

I boken kan man läsa om lättlurade domare, lömska nämndemän, aggressiva åklagare och virriga advokater. I beskrivningen av boken står det att ”ingen likhet med personer i levande livet är en tillfällighet”, men är allt påhittat?

–Ja, det är skönlitteratur. Det ska vara vara spännande och läsaren ska ha roligt. Det finns ju ett mord med, så klart, och det är en sorts kriminalroman – men jag kallar det satir. Den ska vara snabb och lätt att läsa både för studenter och praktiker. 

Hur skiljde sig skrivprocessen åt den här gången i jämförelse med tidigare läroböcker?

– Det var mera lustfyllt, men på sitt sätt också svårare. När jag till exempel skrivit om immaterialrätt så har det varit rätt givet vad det ska handla om. Här har jag fått hitta på hela storyn själv.

Vad har det blivit för reaktioner?

– Den är ju nyutkommen, så det har inte blivit så många. Men tidigare var det flera som sa att de tyckte att det var en fantastiskt rolig grej att göra.

Det här är ju ett udda grepp i en akademisk värld som annars kan vara rätt så konservativ. Behövs det mer nytänk?

– Ja, det tror jag. Det sker en del förnyelse i undervisningen, men kurslitteraturen är traditionell och går i gamla fåror. Kanske kan den här boken inspirera till något nytt.

Kommer du att skriva fler skönlitterära böcker?

– Förmodligen inte. Det var ganska tidskrävande och jag vill ha tid till annat också. Blir det här en världssuccé så skriver jag en uppföljare – men det lutar mot att det inte blir det.