Chefsjurist debuterar som romanförfattare

Eltels chefsjurist Henrik Sundell tar ett nytt steg i sin karriär – som romanförfattare. Hans debut Solitär utspelar sig i Stockholms juristvärld och behandlar ämnen som härkomst, status och fåfäng jakt efter yttre framgång.

I juristvärlden är han känd från uppdrag på bland annat AGA, Ericsson, DeLaval, Fingerprints och Eltel. Men på sina få lediga stunder har chefsjuristen Henrik Sundell också ett annat kall.

– Min vardag som jurist handlar om att skriva avtal, memon och andra texter där syftet är att det bara ska finnas en möjlig tolkning. Allt ska vara kristallklart och otvetydigt. När man skriver skönlitterärt fungerar det i viss mån tvärtom, det handlar om undertext och gestaltning och ska väcka intresse, tankar och funderingar hos läsaren. Det har varit väldigt roligt och spännande, berättar Henrik Sundell.

Fem år tog det att färdigställa boken om affärsjuristen Alexander Tapper som hamnar i något av en livskris, börjar leta efter sina rötter och ifrågasätta det liv han lever där det mesta kretsar kring yttre framgång, status och pengar. Henrik Sundell valde att låta romanen utspela sig i Stockholms juristvärld av flera skäl, inte bara för att det är en hemtam miljö.

– Människorna i den här världen är ganska speciella. Det är tävlingsmänniskor som ständigt måste prestera och de har starka åsikter om vad som är rätt och fel och vilka sociala markörer som räknas. Här har jag fått chansen att skoja lite med branschen och kanske säga något om vad som händer i vår samtid. Men det finns också något sorgligt med att det är så många människor som söker efter något meningsfullt under den där fina ytan. Men det handlar absolut inte om att peka finger, jag är själv en del av den här kulturen, säger Henrik Sundell.

Vid sidan av skildringen av stockholmsk övre medelklass letar sig berättelsen tillbaka genom åren, till studietiden i Paris, till en spårlöst försvunnen ungdomskärlek och till vaga och motsägelsefulla barndomsminnen och frågor om huvudpersonens egen härkomst.

Någon självbiografisk skildring är det inte, även om både miljöer och karaktärer har inspirerats av verkligheten. Och en liten oro finns det trots allt över att någon ska känna sig träffad och ta illa upp, erkänner Henrik Sundell, men tillägger att även om det finns några rätt skruvade personlighetstyper i boken så bygger inte någon av karaktärerna helt och hållet på någon han träffat.

Förutom tillfredsställelsen över att kunna bläddra i sin första roman har han också lärt sig en hel del under den långa processen – om sig själv och om sin omgivning. Och förhoppningen är att det är lärdomar som ska komma till pass även i yrkeslivet framöver.

– Jag tror nog att jag har fått en bättre personkännedom och blivit lite mer ödmjuk kanske. För att kunna förhandla och funka professionellt måste man förstå andra och lyssna in vad motparten egentligen vill och varför han eller hon vill det. Och jag tror kanske att jag har blivit bättre på det genom mitt skrivande.

Boken kommer ut den 5 december.