7 kurstips för vetgiriga utan budget

Med internet har distanskursen på senare år fått ett rejält uppsving. Anrika universitet som Harvard och MIT erbjuder onlinekurser i allt från kontraktsjuridik till entreprenörskap.

Begreppet MOOC – massive open online course – myntades 2008 men det dröjde till 2011 innan fenomenet med avgiftsfria digitala distanskurser slog igenom på riktigt. I dag erbjuder många av de äldsta och mest välrenommerade universiteten en hel uppsjö kurser av varierande längd och innehåll.

Här är sju tips som kanske kan intressera just dig.

Harvard university: Contract law: From trust to promise to contract 
Välkände Harvardprofessorn Charles Fried håller i kursen som är en introduktion till kontraktsjuridiken. Hur ska olika kontrakt tolkas? Vad händer när en part inte håller sin del av avtalet? Var går gränsen mellan lag och moral? Kursen tar också fasta på några av ämnets baksidor: ensidiga löften, misstag, bedrägeri och frustration.

Längd: 8 veckor, 3-6 timmar per vecka.
Pris: gratis (kursbevis kostar 125 dollar).

Columbia university: Introduction to corporate finance
På den här fyraveckorskursen tar man upp de viktigaste begreppen kopplade till värdering och bedömning av investeringar, inklusive värdering av aktier och obligationer. Kursen leds av Stefan H Robock, professor på Columbia Business School, som bland annat visar hur tillgångar värderas och hur man räknar ut avkastning på specifika projekt

Längd: 4 veckor, 3-4 timmar per vecka.
Pris: gratis (kursbevis kostar 150 dollar).

Harvard Business School: Entrepreneurship in emerging economies
Vilka utmaningar finns om man arbetar med entreprenörskap och innovation i en komplex, social miljö i en utvecklingsekonomi? Det är fokuset för denna sexveckorskurs från Harvard Business School. 

Längd: 6 veckor, 3-5 timmar per vecka.
Pris: gratis (kursbevis kostar 125 dollar).

Columbia university: Freedom of expression in the age of globalization 
Yttrandefrihet utgör ofta kärnan i många av de konflikter och utmaningar som hänger samman med globaliseringen. Kursen handlar om omfattningen, begränsningarna och missbruken av denna grundläggande mänskliga rättighet, men också om hur yttrandefrihet definieras i internationell lag och hur den skyddas – både on- och offline.

Längd: 6 veckor, 4-6 timmar per vecka.
Pris: gratis (kursbevis kostar 50 dollar).

Berkeley: The science of happiness
Alla vill ju vara lyckliga. Det finns otaliga idéer om vad lycka faktiskt är och hur den uppnås, men de flesta av dem saknar vetenskaplig grund. Berkeleys kurs är baserad på positiv psykologi och tar upp vetenskapligt baserade teorier.

Längd: 8 veckor, 4-5 timmar per vecka.
Pris: gratis (kursbevis kostar 49 dollar).

Berkeley: Writing for social media
Allt fler företag och institutioner använder sociala medier för att bygga sitt varumärke, dela information och interagera med sin publik. Men kommunikationen på sociala medier innebär ofta stora utmaningar. Den här Berkeley-kursen fouserar på grundpelarna.

Längd: 4 veckor, 3-5 timmar per vecka.
Pris: gratis (kursbevis kostar 99 dollar).

Louvain: International investment law
En kurs från belgiska Louvain-universitetet med fokus på de juridiska svårigheter som kan uppstå när utländska företag ska eller har etablerat sig i ett land. Vilka rättigheter har de utländska investerarna? Och vilka rättigheter har värdlandet att skydda exempelvis folkhälsan eller miljön?

Längd: 10 veckor, 6-8 veckor per vecka.
Pris: gratis (kursbevis kostar 150 dollar).