Stefan lämnade byrån: ”Jag ville hinna med livet”

Till slut fick Stefan nog och lämnade den affärsjuridiska byrå som han var delägare i.

"Det blev för mycket snoppmätning och för stort fokus på pengar."


Efter att bland annat arbetat som jurist på en intresseorganisation och drivit en egen rörelse, blev Stefan, som heter något annat i verkligheten, för några år sedan delägare i en affärs­juridisk byrå.

I dag är han mycket kritisk till branschens sätt att fungera.

– På många av de större byråerna förväntas man mer eller mindre jobba livet ur sig för att kunna dra in så mycket pengar som möjligt. Byråerna utmålar ibland sig själva som moderna och intresserade väktare av rättssäkerheten. Men på det affärsjuridiska området handlar det i praktiken bara om pengar. 

– Det som bedrivs är helt enkelt en konsultverksamhet med ekonomiska förtecken. Det är i sig inte något anmärkningsvärt, men man ska kalla en spade för en spade och inte utmåla sig som något annat än vad man de facto är. En konsultfirma med största lönsamhet som mål.

Efter några år lämnade Stefan byrån han var delägare i.

– Jag kom till en brytpunkt. Jag passade helt enkelt inte in. Jag ville hinna med livet och till exempel kunna hämta och lämna barnen i skolan. 

– Vi kom heller inte överens när det gällde ekonomin. Jag kunde inte ta så mycket betalt av mina klienter, som främst var verksamma i kultursektorn, som krävdes av mig och då valde jag att kliva av.

Han säger att advokatbranschen, framför allt de affärsjuridiska byråerna, behöver förändras.

– Som ung jurist börjar du likt en arbetsmyra längst ner i hierarkin. Har du tur och jobbar de timmar som förväntas av dig, kan du klättra uppåt och kanske till slut bli delägare. Men det förutsätter att du är lönsam och debiterar tillräckligt med timmar.  

Vad händer annars?

– Då blir du inte delägare, även om du kanske har satsat fem eller tio av dina mest aktiva år på byrån. 

– Man kan fundera över vad det är som gör att intelligenta människor, för det är det verkligen frågan om i de här fallen, går med på ett upplägg som gör att de arbetar så hårt att de till slut kanske går in i väggen.

Varför gör de det?

– För att kunna bli delägare och, framför allt om det är frågan om en större byrå, kunna tjäna väldigt mycket pengar när de väl gjort sina hundår. Deras roll som arbetsmyror tas då över av andra. På sina håll fungerar den här branschen som ett pyramidspel.

– Det finns dock en del goda tecken på förändring. Min bild är att många yngre jurister ställer helt andra krav på sina arbetsförhållanden än vad min generation gjorde i motsvarande ålder, vilket är nyttigt för hela branschen.


Läs mer: 
Granskning: Balansen i juristbranschen
Petra Lund: "Det har saknats kvinnliga förebilder"
Unga nobbar advokatbyråer
Få advokatbyråer har kollektivavtal
Kunder kan tvinga fram förändringar