Valet synas i unikt samarbete

Genom forskningssamarbetet "Snabbtänkt – reflektioner från den svenska valrörelsen 2018 av ledande forskare" ska resultat, analyser och reflektioner kring årets val finnas tillgängliga att ladda ner redan tio dagar efter valet.

Det är Mittuniversitetets forskningscentrum Demicom som lanserar Snabbtänkt. Projektet beskrivs som unikt och involverar över 80 forskare från tolv svenska lärosäten och sju utländska universitet.

− Något liknande har aldrig tidigare gjorts men det känns viktigare än någonsin att forskare tar plats i den allmänna debatten för att kunna ge en saklig och snabb analys av det politiska läget, av valresultatet och av valrörelsen, säger Kajsa Falasca, lektor i politisk kommunikation i ett pressmeddelande.

Bland annat ska man studera och analysera partier, politiska frågor, valkampanjen, nyhetsmedier, väljare, sociala medier, visuell kommunikation, populär kommunikation och andra frågor från valrörelsen 2018.

− Sverige går mot en mycket oviss valutgång, men oavsett vad som händer kommer valrörelsen säkerligen att vara fylld av motstridiga påståenden och yviga tolkningar från politiker, journalister, påverkare och andra typer av opinionsbildare. Här blir den akademiska forskningen en viktig motvikt, säger Kajsa Falasca.

Dessutom släpps fyra avsnitt av podden Snabbtänkt med forskare som är med i projektet under tiden fram till valet.