Test ska ge svar om ohälsa

Ett nytt webbaserat test framtaget av forskare vid Sahlgrenska akademien kan ge svar på om du riskerar utbrändhet eller annan stressrelaterad ohälsa.

Testet består av 26 frågor som fokuserar på bland annat belastning, återhämtning och den psykiska arbetsmiljön.

– Brist på återhämtning är en viktig orsak till stressrelaterad ohälsa. Den som inte kan återhämta sig mellan arbetspassen och sedan gå pigg till jobbet riskerar att på sikt drabbas av utmattning eller annan ohälsa, säger överpsykolog Kerstin Wentz till tidningen Arbetsliv.

Exempel på frågor som ställs i testet är om det är svårt att slappna av efter arbetet, om man har koncentrationssvårigheter eller om det finns möjligheter att ta paus i arbetet vid behov.

Med en för hög belastning på jobbet följer stressreaktioner och trötthet, skriver forskarna och konstaterar samtidigt att tröttheten efter ett arbetspass inte får vara större än att du hinner återhämta dig inför nästa arbetsdag. 

Forskarna har under två års tid följt 1 300 personer i olika yrken och åldrar för att få ett underlag till testet. Arkitekter, ingenjörer, hemtjänstpersonal, snickare och sjuksköterskor fick svara på frågor om arbetsvillkor, hälsa och behov av återhämtning.

Tanken är att det kostnadsfria testet ska användas på arbetsplatser och företagshälsovården samt inom primärvården.