Så undviker du studiestressen

Foto: Shutterstock

Konsten att plugga effektivt kräver både övning och förberedelse. Men att hitta en egen metod är centralt, menar hjärnforskaren Martin Ingvar.

Studiestress kommer som ett brev på posten när du inte vet hur du ska lägga upp ditt pluggande inför en tenta. Stress skapas inte av att jobba för mycket, utan av att inte veta hur mycket man ska jobba, anser Martin Ingvar som är överläkare på Karolinska institutet.

– Vet du inte vad som krävs ska du söka råd tidigt. Då får du en uppfattning om hur mycket det rör sig om. I dag kommer många studenter oförberedda till universitetet och har inte tränat sig i att tillgodogöra sig tunga texter. Då finns egentligen bara ett sätt, att köra hårt och se till att lära sig tekniken. Den kan du bara lära dig själv.

Martin Ingvar beskriver grunden i våra mentala processer som att först förstå helheten, och sedan förstå det lilla för att sedan gå tillbaka till helheten och kontrollera att allt stämmer. 

– Att plugga intensivt är inga problem. Däremot är det inte optimalt att köra intensivt med en textmassa som du inte förstår – då kan du plugga tills du är röd i ögonen. 

Han understryker att det inte finns några genvägar till framgång.

– Ingen som kan ersätta att göra jobbet. Sedan kan man göra jobbet med en bra eller dålig metod. En bra är alltid grundad i att man vet var man är, vart man ska, har en uppfattning om hur man kommer dit och en metod för att nå fram.

En motståndare till effektiva studier kan vara hjärnans belöningssystem. Det är inte så kul att plugga alla gånger.

– Nej, men då får du sätta kortsiktiga och långsiktiga mål. Det finns en stor belöningskänsla i att verkligen klara av det du har bestämt dig för.

Men om man är van vid snabba och ständiga kickar från exempelvis dataspel?

– Förväntar man sig att pumpa sitt dopamin varje minut genom att gå på universitet är man nog inte på rätt ställe …