Så tänker unga akademiker om arbetslivet

Bra chef, trevliga arbetskamrater och bra lön. Det är de tre viktigaste faktorerna när unga akademiker ska välja arbetsgivare.

Det framgår av årets upplaga av Young Professional Attraction Index (YPAI), en årlig studie som görs av Academic Work och Kantar Sifo. I undersökningen har cirka 14 000 studenter och akademiker i Sverige deltagit och svarat på frågor om hur de ser på det framtida arbetslivet.

– Det råder hård konkurrens om kandidaterna just nu och syftet med undersökningen är att skapa insikter kring hur arbetsgivare kan bli mer attraktiva och framgångsrika i sina rekryteringar, men också med att utveckla befintliga medarbetare, säger Isabelle Ahlman, Insights Manager på Academic Work i ett pressmeddelande.

Liksom förra året toppar ”Bra chef” listan på vad som efterfrågas på en arbetsplats. I år delar man dock på förstaplatsen med ”Trevliga arbetskollegor och bra stämning” tätt följda av ”Bra lön och förmånder”. Nytt i toppskiktet bland det som lockar mest finns i år även kategorierna ”Eget ansvar och egna beslut” och ”Nytänkande och framgångsrik arbetsgivare”. På frågan vad som motiverar mest för att göra ”det lilla extra” svarar flest ”Känslan av meningsfullhet”.

– Det är tydligt att dagens young professionals vill uppleva att deras arbete gör skillnad. De vill känna att deras arbete är värdefullt för företaget, men även att de på sin arbetsplats kan vara med och åstadkomma förändring i samhället. Det är chefens uppgift att förmedla den känslan till sina anställda och se till så att alla blir sedda, säger Markus Åberg, People Plan Specialist på Academic Work.