Efter valet: Oviss väntan på regeringskansliet

Söndagens jämna val innebär en oviss väntan även för nära 4 800 anställda på regeringskansliet.

Foto: Shutterstock/Pressbild

 

Det stora flertalet av de som jobbar på regeringskansliet har kvar sina anställningar oavsett vilka som styr i regeringen. Men många kan komma att behöva flytta på sig om enheter byter departement, nya departement skapas eller gamla försvinner.

Vad händer hos er på regeringskansliet just nu?

– Just nu fattas i stort sett inga politiska beslut som vi ska handlägga, utan vi avvaktar riksdagens val av statsminister och därefter statsministerns val av regering. Samtidigt upprätthålls naturligtvis alla löpande funktioner, kopplat till band annat nationella och internationella samarbeten, EU-samarbetet och styrningen av de statliga myndigheterna, säger Jesper Svarén, ordförande i Saco-S-föreningen på regeringskansliet.

Vad händer om det blir ett regeringsskifte?

– Efter ett val till riksdagen följer alltid förändringar i ministerkretsen och fördelning av ansvarsområden ministrar emellan. Byter regeringen partifärg betyder det som regel större förändringar. Det här är något vi är vana vid och organisationen anpassar sig därefter.

Hur påverkas ni av osäkerheten?

– Om man som medarbetare ska flyttas kan det innebära stora ändringar. Man får nya kollegor, ny arbetsplats och nya chefer över en natt. Det skapar osäkerhet och olika personer är olika vana vid att hantera den typen av förändringar. Samtidigt är alla medvetna om det här. Det är spännande och en tjusning med jobbet. Så det kan uppfattas både som något positivt och något som tar kraft.

Har du någon tidigare erfarenhet av ett regeringsskifte?

– Jag har jobbat på Regeringskansliet i 15 år och det här är mitt fjärde regeringsskifte. Jag har arbetat på enheter som alltid bytt departement efter riksdagsval, oavsett om regeringen sitter kvar. Men eftersom hela enheten flyttats så har kollegorna följt med.

Hur påverkade det arbetet för dig?

– Jag tyckte mest att det var spännande. Det kan vara vemodigt att avsluta samarbetet med en politisk ledning man upplevt mycket tillsammans med. Men det är också spännande att få en ny ledning och se hur man kan hjälpa dem. Man får ett nytt jobb utan att ha sökt det.