6 frågor att ställa inför utlandsjobbet

Att få jobba utomlands är en dröm för många. Men det finns en del saker att kolla upp innan du sticker iväg.

Plötsligt lockar företaget med en tjänst i Bryssel. Eller så har du hittat det där jobbet som ger dig chansen att jobba i USA som du alltid fantiserat om. Men vad ska man tänka på? Vi ställde frågan till Mattias Niinisaari på Juseks privata förhandlingsavdelning.

– Det finns en trygghet i att bli utsänd av ett företag och ha kvar sin anställning hemma. Eftersom man då oftast går på svenska villkor och har en ordnad hemkomst vilket underlättar. Det är oftast stor skillnad mellan att vara utsänd och att ta anställning direkt i ett företag utomlands. Då är det ännu viktigare att kolla upp villkoren och landets lagstiftning och försäkringssystem.

– Villkoren kan skilja sig mycket åt mellan länder, men inom EU finns det ju en gemensam lagstiftning i botten. Tar du ett jobb utanför EU i till exempel USA så är förutsättningarna helt annorlunda. Då måste du veta vad som gäller om du blir sjuk eller skaffar barn.

– I USA och många andra länder finns också en arbetskultur som är ganska annorlunda från vår. Man förväntas jobba sent och går kanske inte hem vid klockan 15 för att hämta barn.

Han tipsar om förhandlings- och samverkansrådet PTK:s hemsida arbetautomlands.se, där du hittar mer information inför en utlandsflytt.