Klä dig rätt för jobbintervjun

Foto: Shutterstock/Pressbild

Rätt kläder kan göra skillnaden mellan succé och fiasko vid anställningsintervjun. Stilexperten och författaren Oscar Arrsjö ger sina bästa tips.

Sommaren lider mot sitt slut och för många väntar nya jobb runt hörnet. När det blir dags för jobbintervju kan det vara mödan värt att lägga någon extra timme på att fundera över klädvalet, menar Oscar Arrsjö, författaren till boken Klä dig för framgång.

– Klädernas kraft som kommunikationsmedel ska inte underskattas. Hjärnan arbetar framför allt i bilder. En chef som ska anställa träffar som regel många kandidater och när han eller hon ska summera processen så kommer bilder av jobbsökarna att dyka upp i huvudet. Självklart ska du se till att bilden av dig blir så positiv som möjligt. Då spelar kläderna en stor roll.

Finns det några tumregler?

– Gör lite research inför intervjun. Fundera över företaget som du söker jobb hos och kolla på deras hemsida. Hur klär man sig där? Vilken kultur har de? En tredelad kostym kan vara precis lika fel som jeans och t-shirt, beroende på vilken klädkod som finns på just det jobbet. Sedan kan man ha olika taktik. Om företaget söker en kreativ medarbetare som kan bryta barriärer och tänka utanför boxen så kanske du ska klä dig lite mer galet. Ska du till ett etablerat företag på en mer traditionell tjänst så kanske det snarare är pålitlighet du ska signalera.

Vad ska man absolut undvika?

– Hur uttjatat det än kan låta så är det att alltid viktigt att vara hel och ren. Ingen blir imponerad av ett par smutsiga skor. Oavsett vilket jobb du söker så vill alla ha en ordningsam och pålitlig medarbetare. Undvik också illasittande kläder, kostymen du köpte för 10 år sedan kanske inte passar så bra längre. Undvik också tryck eller budskap som kan sticka ut. Inget politiskt och inga fotbollslag. Försök vara neutral.

Behöver vi bli bättre på att klä oss inför jobbintervjuer?

– Vi behöver helt klart bli bättre. Och det handlar inte bara om vad kläderna signalerar utåt, det finns också ett inifrånperspektiv – vad kläderna ger dig själv för känsla. Om du känner dig snygg och rätt klädd får du självförtroende, en bra hållning och mer energi. Det är alla arbetsgivare intresserade av.