Fyra frågor att ställa efter ett jobberbjudande

Erbjudandet lockar, men vågar du kasta dig ut i det okända? Ställ först de här fyra frågorna till dig själv.

Få upplevelser är mer positiva än att få ett erbjudande om arbete. Är bara lönen och övriga förhållanden de rätta är ryggmärgsreaktionen oftast att tacka ja.

Men ska du verkligen? Här är fyra frågor du bör ställa dig själv innan du svarar på ett erbjudande, skriver Art Markman, professor i psykologi och marknadsföring på University of Texas, på Fast Company

1. Det självklara, och oftast goda rådet, är att inte ta ett jobb bara för pengarna. Kommer det nya arbetet att uppfylla dina mål? Ta ett steg tillbaka och fundera på om det är rätt steg för just dig. 

2. Passar arbetet in i din nuvarande livssituation? Vill du ha en fast och säker lön så är prestationsbaserad lön inget för dig. Värderar du frihet under ansvar är kanske inte det stora företaget med en inarbetad organisation rätt val. Gå tillbaka till dig själv och tänk efter före.

3. 
Om du är missnöjd med ditt nuvarande arbete och tar ett nytt av den orsaken kommer du att uppleva en befrielse – i början. Men att byta jobb på grund av missnöje är inte alltid rätt. Ställ dig frågan om varför du egentligen byter jobb.

4. 
Vad säger ryggmärgsreaktionen? När du utvärderar ett jobberbjudande bör du nogsamt känna efter om du är bekväm med den nya arbetsgivaren. Gör detaljerad research av både erbjudandet och arbetsgivaren. Det är viktigt att ha en bra känsla för det nya jobbet och inte bara se det som ett karriärdrag.