Fler svenska företag rankas högt bland unga

Google kniper första platsen för fjärde året i rad när studenter och unga akademiker rankar olika arbetsgivares anseende. Sex svenska företag finns på tio-i-topp.

Det är Academic Work som har gjort undersökningen Young Professional Attraction Index, YPAI. 14 000 studenter och akademiker i början av sin karriär har fått rangordna arbetsgivare i Sverige utifrån tre kriterier: övergripande rykte, upplevd framgång på marknaden samt om de vill arbeta där eller inte.

Och precis som vid de tre tidigare undersökningarna är det Google som hamnar högst. Ikea blev tvåa följda av Spotify, Tesla och Microsoft.

En tendens i årets undersökning är att fler svenska företag rankas bland de tio främsta. Förutom Ikea och Spotify finns här också Dice, Volvo, Ica och Tetrapak.

– Många av företagen på topp tio-listan uppfattas som marknadsledande och innovativa inom sin bransch, vilket kandidaterna förknippar med utvecklingsmöjligheter och chans att växa tillsammans med företag. Dessutom har Google och flera av de andra företagen en tydlig kultur som potentiella medarbetare kan identifiera sig med, vilket lockar många till att vilja arbeta där, säger Isabelle Ahlman, Insights Manager på Academic Work.