Juristen: ”I brevet stod det att jag skulle dö”

När juristen Anton Konradsson kom hem från en jobbresa väntade ett anonymt brev på honom. "Det innehöll ett vitt pulver och ett meddelande om att jag skulle dö."

Han säger att han inte vet vem som skickade brevet.

– Jag gjorde så klart en polisanmälan, men det gick inte att ta reda på vem som var avsändaren.

Anton Konradsson arbetar sedan 2012 på polisens rättsenhet i Göteborg.

Anton Konradsson– Jag fattar beslut i en del tillståndsfrågor. Det kan till exempel gälla demonstrationstillstånd, passärenden, återkallande av vapentillstånd på grund av psykisk ohälsa eller brott eller att omhänderta någons djur. Inte minst det sistnämnda kan vara mycket känsligt. 

Hotet mot honom framfördes i november 2016.

– Jag minns att det var en fredag. När jag kom hem vid niotiden på kvällen, efter att ha varit på en jobbresa, såg jag att jag hade fått ett brev. Adressen var skriven med lite barnslig handstil. Jag tänkte att antingen är det ett hotbrev eller så är det min systerson som har skrivit ett brev till mig. 

– Jag lade ifrån mig kuvertet och fixade med några saker. Efter en stund satte jag mig ner och öppnade det, utan att komma ihåg min tidigare tanke om att det kunde vara ett hotbrev.

– När jag körde in fingret i kuvertet, kände jag direkt att det fanns pulver i det. I kuvertet låg det också ett brev där det stod att jag skulle dö.

Vad gjorde du då?

– Jag blev ganska chockad. Som tur är var det bara jag hemma. Jag gick in i ett annat rum, stängde dörren och ringde polisen. Just då höll min nuvarande sambo på att flytta in, men var hemma hos sig. Efter stund åkte jag hem till henne och stannade där ett tag innan jag flyttade hem igen.

Vad var det i brevet?

– Det var potatismjöl. Meningen var förmodligen att jag skulle tro att det var mjältbrand eller liknande.

Fick du hjälp av din arbetsgivare?

–  Polisen har ett eget verksamhetsskydd som hjälpte mig med instruktioner och en del tips om hur jag skulle göra. Tidigare fanns till exempel min adress på hitta.se och andra publika tjänster. Det gör den inte längre efter att jag bett dem ta bort den.

Hur mår du i dag?

– En tid efter var jag lite skärrad och kände mig övervakad. Nu har jag lagt händelsen bakom mig.

Vem tror du hotade dig?

– Jag vet inte. Jag har ofta ärenden som innebär att jag kommer i kontakt med mer eller mindre utsatta människor. Vad jag minns hade jag inget ärende som stack ut då. Det kan vara vem som helst.


Läs mer:
Hot och våld vardag för rättsväsendets anställda
Kraftig ökning av hot mot Försäkringskassan
Domare hotas i sociala medier
Domaren: "Jag kände direkt stark oro för mina barn"
Barbro Jönsson: "Den krypande otrygghetskänslan är det största hotet"
Detta är arbetsgivarens ansvar