Domaren: ”Jag kände direkt stark oro för mina barn”

Flera år efter att målet avgjorts hotades domaren Peter av en man som han varit med att besluta om tvångsvård för. "Jag blev rädd, framför allt för mina barns skull. De var ensamma hemma."

Strax före jul dömdes mannen till skyddstillsyn med särskilda föreskrifter om psykiatrisk vård för hotet.

– Händelsen inträffade för ungefär ett år sedan och gällde en man som jag flera år tidigare haft i ett mål om tvångsvård. Mannen hade varit ute länge, men något hade triggat honom att göra upp med gamla oförrätter, berättar Peter som vill vara anonym och i verkligheten heter något annat.

– Han ringde domstolen och bad att få tala med mig och nämndemännen. Jag var upptagen. I stället pratade han med växeln, som spelade in samtalet, och hotade då både mig och nämndemännen. Han fick även tag på ett par av nämndemännen.

Vad sa mannen?

– Han pratade om olika saker, förklarade att han ville ha tag på oss för att ställa saker och ting till rätta. Han hotade med våld om saker och ting inte löstes på rätt sätt. 

Blev du rädd?

– Det var i början av sommarlovet och mina barn var ensamma hemma. Jag kände direkt stark oro för dem och för vad som skulle kunna hända med tanke på att det handlade om en person som jag, i vart fall tidigare, visste varit psykiskt sjuk.

– Det är en sak när det hettar till i yrkesrollen, det är lättare att ta. Det är trots allt ingripande maktutövning som domstolarna sysslar med. Människor är pressade och kan i stundens hetta säga något dumt. Det är en helt annan sak när familjen riskerar att bli inblandad.

Peter berättar att han omedelbart ringde sin fru som var på väg hem. Hon tog med sig barnen från bostaden.

– Domstolen larmade polisen som snabbt var på plats. Mannen greps kort därefter i sitt hem, vilket kändes bra.

Hur mår du i dag?

– Jag har släppt det, och det har även mina barn gjort. Vi har pratat om vad som hände, men det verkar inte som om det har lett till någon bestående otrygghet.


Läs mer:
Hot och våld vardag för rättsväsendets anställda
Kraftig ökning av hot mot Försäkringskassan
Domare hotas i sociala medier
Juristen: "I brevet stod det att jag skulle dö"
Barbro Jönsson: "Den krypande otrygghetskänslan är det största hotet"
Detta är arbetsgivarens ansvar