Nudging för bättre hälsa

En konferensfika med mindre, men lika goda, brownies. Och en hälsoutmaning som gav medarbetarna mersmak.

Som konsult på Beteendelabbet jobbar Linda Lindström med att stötta organisationer som vill arbeta med nudging. Under en konferens genomförde hon och hennes kollegor ett experiment i fikapausen. 900 besökare fick brownies serverade på två våningsplan. Bufféborden var identiska – förutom storleken på kakorna. 

– På ena planet serverade vi hela brownies, på det andra hade vi delat kakorna på hälften. Efteråt räknade vi hur många personer som fikat och hur många brownies som gått åt, berättar Linda Lindström.  

– Resultatet var slående. På våningsplanet med hela brownies åts det mer än dubbelt så mycket, och deltagarna som fick halva brownies var lika nöjda. Experimentet visar att storleken på portion kan göra enorm skillnad. 

I ett annat projekt jobbade hon tillsammans med ett digitalt hälsoföretag. 

– Vi ville undersöka det sociala ansvaret vi människor känner inför varandra, berättar Linda Lindström.

Företagets medarbetare fick kommunicera i en chattkanal under en vecka. Någon satte upp målet att träna varje dag medan kollegan valde att äta sockerfritt. Via chatten kunde de ge feedback och hjälpa varandra närmare målet.

Resultatet visade att de allra flesta klarade att nå sina mål, något som inte förvånade Linda Lindström. 

– Vi vill slutföra saker som vi investerat energi i. Det ger en känsla av nöjdhet. 

Efter veckans slut var planen att stänga ner sajten. Men medarbetarna valde att ha kvar plattformen och fortsätta utmana sig själva. 

– Jag tycker det här visar hur lätt det kan vara att hjälpa människor att leva hållbart utan att påverka den fria viljan, säger hon.


Läs mer:
Förändra med en knuff – så funkar nudging