Förändra med en knuff

Hur ska vi få folk att göra som vi vill? Det är en fråga som nog ställts i många mötesrum. Svaret skulle kunna vara nudging – en metod som med små medel kan få människor att fatta klokare beslut.

Tänk dig att du i fikarummet omedvetet väljer ett äpple i stället för en kaka. Till kaffet väljer du porslinskoppen framför plastvarianten. Och på väg hem från jobbet kliver du in på Ica och möts av två skyltar där det står ”Ekologiska bananer” och ”Besprutade bananer”. Självklart väljer du ekologiskt. 

Grattis! Du har just blivit nudgad tre gånger om – utan att kanske ens ha märkt det. 

– En nudge är en vänlig knuff som guidar oss i rätt riktning. Ett konkret sätt att arrangera valsituationer så att det blir lätt att göra rätt, säger Katharina Paoli, grundare av A Win Win World som hjälper företag och kommuner att skapa nudgar, genomföra dem och mäta effekten.

Till skillnad från förbud och regler är nudging ett mjukt sätt att få människor att göra kloka val. Syftet är ofta kopplat till hållbarhet på olika sätt. Det kan vara att uppmuntra medarbetare att ta en promenad på rasten för att minska sjukhälsotalen. Eller att få folk att lämna bilen hemma och cykla till jobbet, vilket är bra för både hälsan och miljön. En nudge är ofta enkel att genomföra och kan ge resultat till en liten kostnad. 

För att det ska räknas som en nudge måste det finnas en arrangerad valsituation. Att bara lägga till ett alternativ, som vegetarisk mat vid lunchbuffén, är ingen nudge, menar Katharina Paoli. 

– Men om man placerar dagens vegetariska rätt först på buffén, eller skriver den högst upp på menyn, är det en nudge, förklarar hon.  

På en arbetsplats finns stora möjligheter att använda nudging – om man vet hur man ska gå tillväga. Psykologen Niklas Laninge har hjälpt många företag att tänka om ur ett beteendeperspektiv. En upptäckt han gjort är att det ofta saknas förståelse för hur människor fungerar.   

– Om man till exempel vill att de anställda ska vara mer dedikerade måste man definiera vad man vill att de ska göra. Är det att man stannar kvar på jobbet extra länge? Är det att man följer företaget på Facebook? Ofta saknar man tydliga mål och där kan nudging vara en bra hjälp, säger Niklas Laninge.  

I boken Beteendedesign lyfter han och medförfattaren Arvid Janson exemplet med Ica-butiken. Just den nudgen var så lyckad att handlaren bestämde sig för att sluta sälja besprutade bananer. De allra flesta valde nämligen att handla ekologiskt.

– Många gånger vet vi vad som är bra för oss. Vi behöver bara den där knuffen för att ta rätt beslut, säger Niklas Laninge. 


Läs mer: 

Case: Nudging för bättre hälsa