Hon gav sig in i debatten

Emma Berge är kammaråklagaren som utan att tveka kliver ut i rampljuset för att kämpa för en bättre arbetsmiljö för sina medlemmar. Senast var det i debatten kring vårbudgeten. "Jag är bekymrad för min myndighet och mina medlemmar", säger hon.


Som åklagare och ordförande för Saco-S-föreningen på Åklagarmyndigheten var det självklart för Emma Berge att kliva fram och höja rösten för medlemmarna när debatten gick het kring vårbudgeten.

– I och med att myndigheten själv larmade, och det finns en oro över signalerna man får från regeringen, så var det självklart, säger hon.

Det började med en debattartikel i Svenska Dagbladet, sedan en skrivelse till justitieminister Morgan Johansson (S) och så intervjuer för TT och Rapport. 

– Jag ser det som nödvändigt för att mina medlemmar ska få en bättre arbetsmiljö. Situationen inom Åklagarmyndigheten är så allvarlig att åklagare riskerar att sägas upp, 50 stycken redan nästa år om det inte blir mer resurser till myndigheten. I det läget har jag inget val utan måste göra det jag kan för att andra ska förstå situationen.

I rapporteringens kölvatten öppnade både Morgan Johansson och Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson, för att skjuta till mer resurser. 


Emma Berge tvekar inte att kasta sig ut i den offentliga debatten. Tvärtom tycker hon att det är lättare att uttala sig för medlemmarnas räkning, än som åklagare i de ärenden där hon själv är förundersökningsledare.

– Jag tycker att det är lätt att vara språkrör för medlemmarna. Min uppgift är ju att se till att alla har det så bra som möjligt – i det ingår att det finns tillräckligt med resurser.

2009 engagerade hon sig som kammarombud för Jusek för att kunna påverka på arbetsplatsen och se till att medlemmarna hade det så bra som möjligt.

– Att engagera sig fackligt var en naturlig fortsättning efter att ha börjat arbeta som åklagare, det ger ett annat perspektiv och möjligheten att kunna påverka, förklarar hon.

Emma Berge var med och bildade Saco-S-föreningen på Åklagarmyndigheten 2014 och blev smickrad när hon i januari i år blev tillfrågad om att bli ordförande.

– Jag hade varit aktiv i styrelsen länge och antingen var det att avgå eller att bli ordförande och jobba fackligt 100 procent. Jag var frestad direkt, men var tvungen att förankra det med min familj först i och med att det skulle innebära många resor.

Som en del i sitt uppdrag vill hon också försöka ge allmänheten en förståelse för åklagarens betydelse i rättssystemet. I de allmänna debatterna som förs höjs det ofta röster för fler poliser för att förebygga och motarbeta kriminalitet.

– Polisen är viktig, men det är ju åklagaren som tar det vidare. Och också åklagaren som håller i förhör i stora och tunga utredningar, det kan vara avgörande för om det blir en fällande dom. Det krävs erfarenhet och goda kunskaper för att till exempel få en utsatt kvinna att berätta vad som verkligen har hänt.