Krönika: Marika King, ekonom, föreläsare & författare: "Varje val spelar roll"

Man är aldrig så ensam som när man är två. Och den ensamheten kan bli extra smärtsam eftersom man förväntar sig motsatsen: närhet och att bli sedd och förstådd.

För mig har ensam-i-tvåsamheten uppstått mest då våra bilder av läget inte ens har befunnit sig på samma karta. Jag har ett problem, han förstår inte alls vad jag pratar om. Mitt problem viftas bort och där sitter jag och kämpar under tilltagande panik eftersom jag vet att det inte kan lösas enbart av mig. Så känner jag när jag pratar med människor om att flyga. 

Under hösten träffade jag flera gamla kollegor eftersom jag letade nya utmaningar. I varje möte bestämde jag mig för att närma mig ämnet resande. Utgångspunkten var: ”Vad kul det är att resa, tänk om det fanns ett flygalternativ som inte är dåligt för miljön, för så här kan vi ju inte fortsätta.”

En diskret förflyttning på stolen. Något plågat i blicken som sedan ersätts av en skeptisk vaksamhet.

”Nej, det där tänker jag inte alls på.” 

”Fast det är väl ändå redan kört, så vad spelar det för roll?” 

”Äh, de måste ju komma med nån teknik snart så att det löser sig.”

Jag säger något diplomatiskt innan jag påpekar att vi alla behöver ändra oss. Och medan den andre försvarar sin rätt att flyga spirar den upp inuti, känslan av maktlöshet. För hur ska vi klara det här om inte alla hjälper till? 

Bara så ni vet: Jag flyger också. Poängen är inte att jag är perfekt, eller att du behöver bli det. Livet handlar inte om allt eller inget. Utan om mer eller mindre.

Vi människor har ett behov av att agera integrerat i tankar, ord och beteenden. Säger vi något och agerar tvärtemot uppstår kognitiv dissonans. Det skaver inuti och vi ändrar antingen på vårt beteende eller våra tankar. Med andra ord: vi kan inte tycka att flygandet är ett problem för då skulle vi aldrig kunna flyga. 

Men i vår komplexa värld måste vi kunna hantera en viss dissonans. Vi måste leva med osäkerhet och en ständig ström av trade-offs och samtida ”sanningar”. 

Flyg till Mallis på semester, men prata om valet med dina vänner. Finns det någon annan resa jag kan avstå? Ska vi ta tåget till Italien i stället? Kan jag ta bort en jobbresa och ersätta den med Skype? Tack!