Madeleine Leijonhufvud har avlidit

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt och tidigare ordförande i Jusek, avled i helgen 75 år gammal efter en tids sjukdom. Det säger hennes make Sigfrid Leijonhufvud till TT. ”Som kunnig och välkänd jurist var hon en aktiv och viktig röst i samhällsdebatten”, säger Juseks nuvarande ordförande Sofia Larsen.

Madeleine Leijonhufvud var ordförande för Jusek 1995 till 2001. Hon var en ovanlig jurist så till vida att hon var engagerad i samhällsdebatten, och inte bara i juridiska frågor.

Hon var bland annat känd för sitt arbete för en förändrad sexualbrottslagstiftning och senast samtyckesregleringen som röstades igenom i riksdagen för bara några veckor sedan. 

Hennes make Sigfrid Leijonhufvud berättar för Dagens Nyheter hur glad hon var över att få uppleva dagen då riksdagen röstade igenom samtyckeslagen. Det är en fråga som hon hade kämpat för i 20 år.

1984 blev hon professor i straffrätt vid Stockholms universitet och var en ofta anlitad offentlig utredare i diverse juridiska spörsmål. Hon innehade också en rad titlar med anknytning till den akademiska världen.  

Från 1995 var hon ordförande i Jusek, en post hon stannade på till 2001 då hon efterträddes av Conny Persson.

– Själv var jag medlem i Jusek vid den här tiden och imponerades redan då av hennes engagemang, säger Sofia Larsen. 

– Hennes ordförandeskap lyfte Juseks position i debatten.

Som samhällsdebattör väckte Madeleine Leijonhufvud uppmärksamhet genom olika debattinlägg i dagspress och television. Sofia Larsen väljer att framhålla sin företrädares bidrag till att lyfta möjligheten för kvinnor och män att göra karriär på lika villkor:

– Madeleine Leijonhufvud hade ett långt och rikt yrkesliv. Som kunnig och välkänd jurist var hon en aktiv och viktig röst i samhällsdebatten.