Göteborgs Stad får årets Guldlänk

Årets vinnare av Guldlänken är Göteborgs Stad, som får priset för appen Anmäl hinder. Genom den kan kommuninvånarna hjälpa till att förenkla tillgängligheten på allmänna platser och lokaler.

Marie Persson och Andreas Johansen från fastighetskontoret på Göteborgs Stad.


Bakgrunden är att alla kommuner i Sverige sedan 2001 har ett ansvar att se till att åtgärda enklare hinder som försvårar tillgängligheten på allmänna platser, eller i lokaler dit allmänheten har tillträde.

En enig jury utsåg fastighetskontoret vid Göteborgs Stad till vinnare, med motiveringen att: ”erbjuda invånarna ett nytt sätt att utveckla och medskapa staden som tillgänglig för alla, med tydlig evidens för att en väl utformad digital lösning driver ökad delaktighet och intresse för att bidra i detta, samt för att ha skapat goda förutsättningar för spridning genom att ha valt att utveckla appen i öppen källkod.” 

I slutet av maj tog Marie Persson, enhetschef på fastighetskontoret, och Andreas Johansen, projektledare för appen, emot priset vid en ceremoni på Svenska Mässan i Göteborg.

– Det känns helt fantastiskt, det här priset hjälper oss att sprida appen till fler kommuner! Jag ser det som ytterligare ett bevis på att vi verkligen är på rätt väg när det gäller tillgänglighetsarbetet i Göteborg. Extra roligt är det att göteborgaren gärna deltar i arbetet att skapa en stad som funkar för alla, säger Andreas Johansen.

Guldlänken delas ut av Offentliga Rummet, en mötesplats för smartare välfärd. Offentliga Rummet arrangeras av Sveriges Kommuner och Landsting och Vinnova i samverkan med Regeringskansliet och Esam.