”Var ärlig om dina dåliga sidor”

Foto: Pressbild/Nordnet bank

Tuva Palm, teknisk chef på Nordnet.

Du hade först tänkt plugga teknisk fysik, hur kom det sig att du ändrade dig?

– Jag trodde inte att den linjen kunde ge attraktiva jobb, så jag valde datateknik i stället. Men jag är glad att jag valde en teknisk utbildning, eftersom valet var mitt och inte ett jag gjorde för att någon annan tyckte att det var passande. 

– Vissa av valen tog jag väldigt seriöst och jag trodde att de var oföränderliga, men jag ser på min omgivning att många har gjort väldigt nyckfulla val. Vissa har ingen examen, andra har dubbla. Jag tycker det visar att resultatet oftast blir bra om man gör det man tycker är kul. 

Vilka lärdomar drog du av ditt första jobb?

– Jag önskar nog att jag hade förstått att jag inte behövde ha svar på allt, och att man aldrig ska vara rädd för att fråga. Jag hade heller inte förstått vikten av att veta hur företaget hängde ihop och av att bygga ett internt nätverk för att komma igång lite snabbare. 

Vilka är dina tips till jobbsökare?

– När vi rekryterar tittar vi främst efter någon som kan skapa saker och som har en innovativ förmåga. Är man nyutexaminerad är betygen viktiga, men inte avgörande. Även sånt som vilka förändringar någon genomfört, motgångar de haft och hur de kom igenom dem är betydelsefulla.

– En annan sak att tänka på vid intervjuer är att undvika att säga ”rätt” saker – var helt ärlig om dig själv och eventuella dåliga sidor. Att försöka spela någon annan lönar sig inte i längden, det kommer bara att slå tillbaka på dig själv. 


Läs mer: 
Mårten Shultz: "Försök att skapa något eget"
Fadi Barakat: "Gör alltid ditt bästa, oavsett vad"