Första jobbet? Så fixar du avtalet

Foto: Shutterstock

På väg att börja på nytt jobb? Grattis! Vi har sammanställt en lista kring vad du bör tänka på innan du skriver på avtalet.

Max en månad får det ta
Inom max en månad efter att du börjat ska du ha ditt avtal. Ändras villkoren i avtalet under anställningens gång, ska ändringarna redovisas inom en månad. 

Förhandla om villkoren
Det går att förhandla om villkoren, men vilka som är förhandlingsbara beror på om du arbetar inom statlig, kommunal eller privat verksamhet. Samt vilken arbetsgivare du har. Kontakta Jusek om du känner dig osäker. 

Se till att få det i skrift
Ett anställningsavtal behöver inte vara skriftligt för att gälla. Men, vill man hävda att det finns ett avtal måste man kunna bevisa det och det blir svårt om det inte finns något skrivet. 

Har arbetsgivaren kollektivavtal och vilken sort?
Stat och kommun har alltid kollektivavtal, och det har även privata arbetsgivare om de är medlemmar i en avtalsslutande arbetsgivarorganisation. Hänvisar arbetsgivaren till ”gällande kollektivavtal” – kontrollera vad det innebär. 

Gå igenom avtalet
Anställningsavtalet ska innehålla flera olika saker, bland annat vilka dina arbetsuppgifter är och vilken anställningsort du har. På jusek.se finns mer information om vad du bör titta efter – och du kan få hjälp av Juseks rådgivning innan du skriver på: 08-665 29 80

Konkurrens och sekretess
Det är inte ovanligt att arbetsgivare vill inkludera ganska långtgående konkurrens- och sekretessklausuler i avtalet. Juseks råd är att undvika dem i största möjliga mån.