”Försök att skapa något eget”

Foto: Rikard Westman

Mårten Schultz, professor i civilrätt, bästa tips till dig som är nyexad.

Du visste tidigt att du ville in i den akademiska världen, men har du något tips till den som har svårt att välja?

–  Jag tyckte att alla de olika yrkesvägarna var kul, jag jobbade bland annat extra på byrå under studietiden och gillade det också. Så det är väl mitt bästa tips: att pröva olika saker.

– Och så rekommenderar jag att man gör sin tingsmeritering. Jag gjorde min i Sunne i Värmland och mycket på grund av att det var en liten tingsrätt fick jag rycka in lite överallt och ta domaransvar ganska tidigt. Det trivdes jag verkligen med och det var en väldigt bra erfarenhet. 

Vad gör man om man inte har så bra betyg?

– Nischa dig stenhårt i slutet av utbildningen, gå specialkurser och skriv uppsats inom ett smalare ämne som inte är så omskrivet. Var aktiv, skriv ett riktigt bra brev och skicka till massor av advokatbyråer och försök att hitta relevanta sommarjobb. Och gå på arbetsmarknadsdagar och seminarier, bygg upp ett nätverk, då blir det lättare att hitta ett jobb. 

Hur ser arbetsmarknaden ut för nyutexaminerade jurister?

– Den är mycket bättre nu än vad den var när jag gick ut på 1990-talet. Juristvärlden har utvecklats väldigt mycket och det finns inte längre enbart tre yrkesvägar att gå. Jag tycker att man ska försöka skapa något eget, ha en lite mer lekfull attityd mot branschen. 

– Jag har ju till exempel skapat min egen nisch genom att vara en blandning mellan jurist och journalist. Jag skrev akademiska artiklar redan under notarietiden, och startade en blogg när jag var doktorand, och nu skriver jag bland annat för Svenska Dagbladet och är redaktör för Svensk Juristtidning. Så den möjligheten finns ju också, att kombinera juridiken med något annat.


Läs mer: 
Tuva Palm: "Var ärlig om dina dåliga sidor"
Fadi Barakat: "Gör alltid ditt bästa, oavsett vad"