”Gör alltid ditt bästa, oavsett vad”

Foto: Emil Malmborg

Fadi Barakat, projektchef på Malmö stad.

Vad har du för tips till dem som är på väg ut i arbetslivet?

– Är det trögt att komma igång tycker jag att man ska gå in och jobba som konsult. Det är ett bra sätt att bygga upp ett nätverk och kan leda till andra saker i förlängningen. Och att engagera sig i något vid sidan av jobbet, som föreningar, volontärarbete, etcetera. Det är en nyttig erfarenhet och ger många bra kontakter.

– Sist men inte minst: Var alltid trevlig, tillmötesgående och gör ditt bästa oavsett vad, det lönar sig i längden.

Vad tittar du själv efter när du rekryterar?

– Vilken kompetens den sökande har och om  personen kan lösa det företaget behöver hjälp med. Det är också viktigt att ha förståelse för andra kompetenser och att ha en interkulturell kompetens. Jag försöker att undvika homogenitet, jag tror på att mångfald ökar kreativiteten och lönsamheten hos företag. 

Det tog rätt lång tid innan du fick ett jobb efter universitetet. Finns det något du önskar att du känt till innan examen?

 – Ja, att universitetsvärlden är en sak och att det praktiska arbetslivet en helt annan, det är stor diskrepans däremellan. Jag tycker att de akademiska utbildningarna är alldeles för stelbenta och måste bli mycket mer yrkesinriktade än vad de är. 

Till slut fick du ett jobb som låg i linje med din akademiska utbildning, hur gick det till?

– Jag jobbade extra på Elgiganten under studietiden och en gång hade jag Kenny Arkliden på Manpower som kund, han uppskattade mitt bemötande och den service jag gav honom. Ungefär ett år senare stötte vi på varandra på stan, och då sa han ”Behöver du hjälp med jobb så ring mig”. Det gjorde jag och snart efter det började jag som konsult hos Manpower, där jag senare blev konsultchef. 


Läs mer: 
Tuva Palm: "Var ärlig om dina dåliga sidor"
Mårten Shultz: "Försök att skapa något eget"