Front Advokater får Justitiapriset

När Justitiapriset delas ut för andra året i rad står Front Advokater som vinnare. Priset går till den affärsjuridiska byrå som jobbar bäst med jämställdhet. Vd Roland Adrell är glad – men inte förvånad – över att byrån tar hem priset.

– Det är ju väldigt roligt, men samtidigt inte helt otippat. Vi har konsekvent jobbat med de här frågorna i 10–15 år. Vi är ganska ovanliga i vår bransch på det viset, vi jobbar mycket med personalfrågor och med etiska frågor. Så vi har en bra könsfördelning, åldersfördelning, och folk med olika etnisk bakgrund, säger Roland Adrell.

 

Varför är det viktigt för affärsjurister att jobba aktivt med jämställdhet?

 

– För mig är det viktigt överhuvudtaget att jobba med frågor som bidrar till en bra arbetsplats. Det är det första målet. Sedan får du med dig en massa andra fördelar också. Jag tror att omvärlden uppskattar när man visar att man vill någonting själv. I konsultbranschen är man ofta bättre på att tala om hur andra ska vara, men vi försöker att börja med oss själva. Sedan får man väl som kund och anställd välja vilka man vill jobba med, men för oss är det här viktigt.

 

14 byråer deltog i årets tävling, och trots att det är ett par färre än vid premiären i fjol så tycker prisets grundare Louise Meijer sig skönja ett ökat intresse.

 

– Nyfikenheten blir större. Det var ungefär lika många anmälda som förra året, men det är fler som har hört av sig och visat intresse även om de valt att inte delta. Det är fler som känner till priset nu.

 

Hon tror att juristbranschen till sin natur är lite svår att få med på tåget, men det övergripande målet med Justitiapriset är också att bidra till en mer jämställd bransch snarare än att prisa enskilda byråer.

 

Juseks vd Magnus Hedberg sitter som ordförande i juryn, och han tycker att priset är ett bra sätt att främja jämlikhet i branschen.

 

– Karriär på lika villkor för kvinnor och män är en av Juseks viktigaste frågor. Våra medlemsundersökningar visar att många kvinnor på advokatbyråer känner sig missgynnade när det gäller lön, delägarskap och arbetsuppgifter. Justitiapriset är ett sätt att uppmärksamma de advokatbyråer som arbetar aktivt med jämställdhet, säger han.

 

Vinnaren av Justitiapriset utses genom att deltagande affärsbyråer får besvara en enkät om struktur, kultur och balans som sedan analyseras av jämställdhetsbolaget Add Gender. Efter anonymisering går advokatbyråernas resultat vidare till en jury bestående av namnkunniga och välrenommerade jurister och branschpersoner som genom votering utser en vinnare.