"Förutsättningarna är bättre här”

Foto: Fredrik Karlsson

Till skillnad mot de flesta av sina kollegor valde utredaren Johan Jarelin att flytta med Konsumentverket från Stockholm till Karlstad. "Det har jag inte ångrat. Jag trivs mycket bra i Karlstad. Men det var turbulent när flyttbeskedet kom."

För att kompensera för förlorade jobb i samband med neddragningar inom försvaret, beslutade regeringen i april 2005 att flytta Konsumentverket från Stockholm till Karlstad.

– Vi informerades vid ett stormöte i vårt lunchrum. Beskedet väckte stor bestörtning bland personalen. Det var väldigt turbulent under en tid, minns Johan Jarelin.

Han hade anställts på verket bara ett par år tidigare.

– Jag arbetade på Växjö kommun med miljöfrågor innan jag flyttade till Stockholm för att börja på Konsumentverket. När flyttbeskedet kom arbetade jag framför allt med avfallsfrågor ur ett konsumentperspektiv.

– Jag trivdes med mitt jobb, men det kändes ändå inte som att jag ville flytta med. Jag hade ganska nyligen blivit sambo med min nuvarande hustru. Dessutom kände jag ingen i Karlstad, hade inte ens besökt staden trots att jag rest en hel del i Sverige.

Precis som de flesta andra på verket började Johan Jarelin i stället att se sig om efter annat jobb.

– Men det blev inget. Efterhand började jag därför fundera på om jag skulle veckopendla tills jag hittade något intressant jobb i Stockholm. Ungefär samtidigt började flera i vår bekantskapskrets köpa hus utanför Stockholm och få barn. Det kändes som att vårt umgänge höll på att förändras. 

Johan Jarelin berättar att hans sambo hade en visstidsanställning och var på väg att söka nytt jobb även hon.

– Skulle vi stanna kvar i Stockholm behövde vi båda två hitta nya jobb. När vi var ute på en promenad under våren 2006 väcktes för första gången på allvar tanken på en flytt. Ingen av oss kommer från Stockholm. Min fru är från Västerås och jag från Umeå. Vi trodde att vi nog skulle kunna känna oss hemma i en stad av Karlstads snitt.

– När vi kom hem började vi titta på vad hus i Karlstad kostade och kunde snabbt konstatera att vi skulle få ganska mycket för pengarna.

Paret åkte på ett par resor till Karlstad för att titta på stan och blev då guidade av representanter för den för lokala handelskammaren. Det kommunala bostadsbolaget erbjöd arbetsmarknadsförtur till attraktiva hyreslägenheter. Sakta men säkert växte ett flyttbeslut fram.

– Vi sa att om vi känner att det inte fungerar, kan vi alltid flytta tillbaka till Stockholm, eller någon annanstans. 

den 1 januari 2007 var Konsumentverkets flytt till Karlstad genomförd.

– Vi var drygt en handfull som följde med från Stockholm, varav några veckopendlade under en tid för att sedan säga upp sig när de hittat annat jobb, säger Johan Jarelin.

Har du ångrat beslutet?

– Nej. Vi trivs i Karlstad. Både jag och min fru har bra jobb, vår son är född här och vi har kunnat köpa ett bättre hus än vad vi hade kunnat göra i Stockholm, åtminstone inom rimligt pendlingsavstånd. Förutsättningarna är bättre här.

Ivar Rönnbäck, ställföreträdande generaldirektör på Konsumentverket, berättar att det vid flytten fanns cirka 100 tjänster på verket.

– I dag är vi 190 anställda. De första åren i Karlstad var tuffa. Mycket tid gick åt till rekrytering. Men när jag började här 2010 var verksamheten i full gång igen.

 

Läs mer:

Granskning: Flyttröran
Jusek: "Inte ett bra sätt att hantera skattemedel"
Ardalan Shekarabi: "Staten ska ha en legitimitet i hela landet"
Karin valde att inte flytta med: "Det är omöjligt för oss att flytta permanent"
Checklista för statligt anställda