En after work i tystnad

Målet med en after work brukar inte handla om reflektion, återhämtning och lugn. Men det är just vad grundarna till företaget Oas vill att fler ska upptäcka, nu har de lanserat en tyst AW.


Begreppet ”after work” är ett svenskt ord, trots att det låter som något vi lånat från engelskan. Uttrycket syftar till att umgås med sina kollegor efter att ha jobbat klart för dagen. Men kanske kan after work framöver också betyda något helt annat. 

Under våren har Malmö-duon Oas introducerat en ny form av after work där avslappning och återhämtning står i centrum. 

– Vi älskar AW, men kände samtidigt att vi ville lämna plats för ett annat sätt att umgås. Därför tog vi AW:n och skalade bort så mycket vi kunde. Då föddes idéen med en tyst after work. Här pratar ingen om titlar och jobbet utan varvar i stället ner och tillåts att inte göra något alls, säger Victoria Palm som grundat Oas tillsammans med Navid Modiri. 

På en tyst AW får deltagarna uppleva hur det är att umgås med varandra under tystnad, både verbalt och digitalt. Vid ankomst får de checka in sin telefon, dator och klocka innan de går in i ett rum där målet är att inte göra något alls. 

Målet är att inte kommunicera med någon annan under tiden de befinner sig i rummet, inte ens genom ögonkontakt. 

– Ibland kan personer ta ansvar för varandra och uppmärksamma varandra genom ögonkontakt, det har vi också tagit bort. Många upplever att det verkligen hjälper dem att slappna av och varva ner efter en stressig arbetsdag. En del säger även att de kan känna av effekten av den tysta AW:n dagen efter, säger Victoria Palm och berättar att deltagarna även avråds från att ta med böcker eller stickningar att sysselsätta sig med.

– Det finns pärlor att sortera för den som vill. Det är en bra och monoton uppgift som det inte går att tävla i. Tyst AW är baserat på forskning och monotont arbete har visat sig kunna hjälpa vissa delar av hjärnan att slappna av på ett djupare plan, förklarar hon. 

Victoria Palm berättar att konceptet har fått många positiva reaktioner. Framöver planerar de att expandera verksamheten till egna lokaler men redan i dag hjälper de till exempel företag att anordna tysta after works på egen hand. 

– Jag tror att alla kan ha nytta av att gå på en tyst AW, och att den som inte tror sig ha tid är den som behöver det mest.