Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. – Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan, säger han till TT.

Det var i förra veckan som Åklagarmyndigheten varnade för kommande besparingar om inte myndigheten fick höjda anslag.

Till 2019 års budget vill man till exempel ha 77 miljoner kronor mer, annars finns risken att dussintals åklagartjänster försvinner.

Emma Berge, ordförande för Saco-S-föreningen på Åklagarmyndigheten, förklarade att arbetsbördan är i ökande.

– Så vi skulle behöva ännu mer pengar, och ju mer avancerad brottsligheten blir desto mer tid måste en åklagare lägga på ärenden.

Justitieminister Morgan Johansson (S) använde Twitter för att svara myndigheten.

”Att åklagarna nu begär mer pengar bekräftar att polisens brottsbekämpning tagit fart. Hittills i år har polisen ökat antalet utredningar med 7,5 procent. Polisen tar fler bovar, men för att kunna få dem dömda behövs också ett stärkt åklagarväsende”, skrev han.

I en TT-intervju bemöter han riksåklagare Anders Perklevs uttalande om långsiktig och stabil finansiering. Perklev efterlyser en analys av behovet av antalet åklagare.

– Det utesluter jag inte alls, att vi behöver ha en sådan analys. Det har vi ju sagt om polisen, att vi ska ha 10 000 fler anställda 2024. Jag är inte beredd att lämna några siffror på det i dag, men jag ser att vi behöver ha en långsiktig förstärkning av hela rättskedjan, säger Morgan Johansson. 

Det största oppositionspartiet, Moderaterna, utlovar de pengar Åklagarmyndigheten efterfrågar.

– Det är helt orimligt att man annars måste förbereda för uppsägningar, säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé (M) till TT.