Om karriären förändras: Nya villkor ger nya förutsättningar

Mitt i livet så kommer erbjudandet om ett nytt jobb. Eller så viker hälsan och man blir sjukskriven. När livet förändras påverkas pensionen.

Förr var det vanligt att jobba på en och samma arbetsplats under hela sitt yrkesliv. I dag byter de flesta jobb flera gånger under karriären. 
– Det gör också att det blir mer komplext. Många upplever det som frustrerande, att det blir svårt att få grepp om pensionen när det kommer små slattar från många olika ställen, säger Anna Allerstrand på PTK. 

När det kommer ett erbjudande om nytt jobb gäller flera av de generella råd som exempelvis ges till nyutexaminerade. Som att kolla upp om det finns kollektivavtal på den nya arbetsplatsen. Men med något decenniums yrkeskarriär i bagaget kan det också dyka upp andra frågeställningar.
Byter man avtalsområde kan det bli lite komplicerat. Då ska man sätta sig in i vad som gäller, om jag har samma typ av tjänstepension som tidigare och hur det ser ut med försäkringar, säger hon.

Många har också hunnit göra lönekarriär. Den som tjänar mer än tio inkomstbasbelopp, 615 000 kronor per år, erbjuds ofta andra lösningar. De så kallade ”tiotaggars”-lösningarna omfattar ofta personlig rådgivning om hur pensionskapitalet ska förvaltas.
– Det kan vara lockande. Men det kan innebära att man hamnar i produkter som är dyrare. Det gäller att vara vaksam, säger Anna Allerstrand.
Dessutom så hoppar tiotaggarna ur kollektivavtalet och omfattas inte av de förmåner som finns där.
– Det gäller att läsa på och att göra det ordentligt. Man ska lusläsa villkoren.

En del arbetsgivare erbjuder löneväxling, vilket innebär att en del av lönen går till pensionen i stället. Åsa Harvig Göthberg på Jusek tycker att det kan vara en bra lösning förutsatt att man tjänar bra.
– För att det ska ha effekt ska man ha nått full pott i den allmänna pensionen. Man bör tjäna mer än taket i pensionen, som i dag är 41 359 kronor i månaden.

Ibland händer det saker i livet som inte är lika spännande som ett jobbyte. Sjukskrivning kan drabba alla, även den som för stunden betraktar sig som helt kärnfrisk. Hur påverkar det pensionen?
– Har man kollektivavtal betalas tjänstepension ut även under sjukskrivning. Även sjukpenningen är pensionsgrundande för den allmänna pensionen, säger Åsa Harvig Göthberg.  

I många avtal finns även en kompletterande sjukförsäkring. En sak ska man dock aldrig göra som sjukskriven:
– Säg inte upp dig. Det kan finnas arbetsgivare som trycker på den som är borta länge. Men grundregeln är att sådana förändringar får vänta tills man är frisk, säger hon.