Ny på arbetsmarknaden: Kom igång tidigt – och kolla avtalen

Att börja jobba som ung lägger en bra grund för pensionen. – Varenda krona man får in tidigt är bra, konstaterar Anna Allerstrand på PTK.

Under studentåren, eller som nyutexaminerad, är pensionen sannolikt inte det första man tänker på. Och så ska det givetvis vara. Men det finns några grunder som även en ung person bör tänka på. Inkomster från extrajobb och sommarvikariat under studietiden är till exempel pensionsgrundande för den allmänna pensionen. 
– Så se till att jobba vitt. Det är mitt första råd, säger Anna Allerstrand. 
Dessutom kan även små inkomster som ung bli guld värda 40 år senare. 
– Varenda krona som man kan få in tidigt är bra, med ränta på räntaeffekten blir det mycket pengar, säger Åsa Harvig Göthberg på Jusek.

Att börja jobba tidigt handlar inte bara om extrajobb. I Sverige är snittåldern då unga kommer ut på arbetsmarknaden högre än i flertalet jämförbara länder. Så att inte dra ut på studieåren mer än nödvändigt kan vara klokt. 
När det sedan är tid att söka sitt första ”riktiga” jobb är det också dags att för första gången fundera på pensionen på allvar. Det är inte nödvändigt att sätta sig in i alla detaljer, men att kolla om tjänstepension ingår i avtalet är en bra början på yrkeslivet.
– Allra bäst är givetvis kollektivavtal. Då omfattas man av alla försäkringar och man behöver inte förhandla om den biten själv, säger Anna Allerstrand. 

Även arbetsgivare som inte har kollektivavtal kan erbjuda tjänstepension. Det ställer ofta lite mer krav på att själv sätta sig in i villkor och avgifter.
– Om arbetsgivaren inte betalar tjänstepension är det en bra idé att börja spara själv i någon form, säger Åsa Harvig Göthberg. 
Att skaffa sig kunskap redan i unga år underlättar längre fram i yrkeslivet.
– Ju tidigare man känner på de här frågorna, desto lättare är det senare. Då minskar man den där oron som vi vet att många känner senare, säger Anna Allerstrand. 

Hon menar att intresset för pensionsfrågor har ökat bland unga. Tidigare visade undersökningar att unga prioriterade andra förmåner som gymkort, men de senaste åren har kunskapen om tjänstepensionens betydelse ökat. Den bilden delas av Åsa Harvig Göthberg.
– Numera ringer många yngre och ställer frågor, inte bara medlemmar som närmar sig pension. Så var det inte tidigare, säger hon.