När pensionen närmar sig: Tid för förberedelse och reflektion

I 55-årsåldern är det dags att börja fundera på hur livet som pensionär ska bli. – Då hinner man förstå och ta reda på allt i god tid, säger Åsa Harvig Göthberg på Jusek.

Efter 50-årsdagen står många på toppen av karriären. Lönen har stigit efter många år i arbetslivet. Men det räcker med att se sig om bland kollegorna på arbetsplatsen för att inse att man är långt ifrån yngst längre. Utan tvekan ser man fler jobbår i backspegeln än framför sig. 

De experter Karriär talat med tycker att 55-årsdagen är en bra tidpunkt att börja fundera på livet som pensionär. Då har man god tid på sig att förstå och analysera sin situation.
– Hur ser livsdrömmen ut för tiden efter yrkeslivet, hur vill man leva? Det ska avgöra hur mycket pengar som behövs, menar Anna Allerstrand på PTK. 

För den som i sista stund vill öka sin pension finns det några knep. Ett är att se över eventuella efterlevandeskydd. Om barnen är utflugna och man har en partner som inte är sjuk eller har väldigt låg inkomst är behovet av extra skydd begränsat.
– Vill man maxa sin pension är det bättre att ta bort onödiga efterlevandeskydd än att leta fonden med bäst avkastning. Det kan ge 10–15 procent högre tjänstepension, säger Anna Allerstrand. 

Att ta bort förmåner som påverkar den framtida pensionen kan vara bra att fundera över.
– Efter 60-årsdagen ska man kanske inte ha tjänstebil, säger Åsa Harvig Göthberg. 

Att fortsätta jobba efter 65-årsdagen ger också stor effekt på pensionen. Sedan några år tillbaka har alla rätt att jobba kvar på sin arbetsplats till och med 67-årsdagen.
– För varje år man jobbar ger det ungefär 7–8 procent mer i den allmänna pensionen, säger hon.
I slutet av yrkeslivet kan det också finnas skäl att ställa om sparandet. Kanske ha lite säkrare alternativ i både PPM-fonderna och det privata sparandet. 

För många är det aktuellt att gå ner i tid under de sista åren på jobbet. Innan man tar ett sådant beslut är det dock klokt att noga analysera hur det påverkar.
– I de äldre pensionsplanerna är det slutlönen som avgör pensionen. Så går man ner i tid och får lägre lön kan det påverka pensionen rejält. Det bör man kolla upp, säger Anna Allerstrand. 

Sedan inställer sig också frågan om i vilken takt tjänstepensionen ska betalas ut. Räkna med ett långt liv. Statistiken talar för det, menar hon:
– Många tar ut allt så fort som möjligt, men de flesta överlever sin 70-årsdag med råge. Om du inte har skäl att tro något annat ska du planera för ett långt liv.