Mitt i livet: Planera för familjen och livsekonomin

Karriären har tagit fart. Samtidigt bildar man familj, köper bostad och kanske bil. Under några år går livet i en rasande fart. – Man ska inte oroa sig för pensionen de där åren, säger Anna Allerstrand på PTK.

Där, mellan 30 och 40, händer mycket på en gång. Jobbet tar mycket tid, samtidigt kommer kanske barnen med allt vad det innebär. Det behövs eventuellt en större bostad och en bil. Och innan man vet ordet av är det hämtningar, lämningar och fotbollsträningar för hela slanten.
– Man ska inte oroa sig för sin pension under de där åren, för då har man så mycket annat att fundera på, säger Anna Allerstrand.  

Idealet är att ta sig en funderare innan den hektiska perioden börjar. Det kan då vara läge att se över försäkringsskyddet och kanske lägga till ett efterlevandeskydd på tjänstepensionen.
– Pensionen blir lägre då, men det kan vara värt att fundera på – kan familjen bo kvar i huset om jag avlider? säger Åsa Harvig Göthberg på Jusek. 

Nästan alla som får barn är föräldralediga och många väljer att jobba deltid under en period. Det påverkar pensionen, men kanske mindre än vad många tror.
– Att jobba deltid under en period har ingen katastrofal påverkan på pensionen. Det kan vara bra att veta, så oroar man sig inte så mycket. Men man ska fundera på hur länge man jobbar deltid, säger Anna Allerstrand. 

Under föräldraledigheten betalas det in pengar till tjänstepensionen. Under de första fyra åren av ett barns liv får man extra pensionsrätter i den allmänna pensionen även vid deltidsarbete. Men ju lägre lönen är, desto mindre betalas in. Faran med deltidsarbete handlar inte bara om pengar. På sikt kan det även innebära en sämre lönekarriär och missade tjänster på arbetsplatsen. Åsa Harvig Göthberg menar att par som lever tillsammans också ska planera sin livsekonomi tillsammans.
– Den som tjänar mer kan föra över sina pensionsrätter inom premiepensionen till sin partner om man är gifta eller har ett registrerat partnerskap. Det är ett konkret sätt att utjämna förutsättningarna. Dessutom tycker jag att den som tjänar mer ska ha något slags privat sparande till den andra, säger hon. 

Även om det sakta förändras tar kvinnor fortfarande ut mer föräldraledighet än män. Det är också vanligare att kvinnor jobbar deltid. 
– Det kanske är bättre att dela på deltidsarbetandet. Man kan turas om eller så går båda ner till 80 procent. Sätt er ner och resonera kring hur ni löser det här på bästa sätt, säger Anna Allerstrand.