Bristande kontroll leder till oro

Många svenskar oroas över den framtida pensionen. Men ofta är oron obefogad, menar de experter som Karriär talat med.

Många är det som hickat till när de fått det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten. Den beräknade allmänna pensionen ligger för de allra flesta långt under den lön man har på sitt nuvarande jobb.
– Tjänar man dessutom så bra att man slår i taket för den allmänna pensionen så blir gapet jättestort. Då är det lätt att bli uppgiven, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på samverkansorganisationen PTK. 

Följaktligen finns det också en utbredd oro för pensionen. PTK släppte i somras en rapport om hur privatanställda tjänstemän ser på den. Endast omkring hälften, 45 procent av kvinnorna och 57 procent av männen, tror på en god ekonomi som pensionärer. Anna Allerstrand menar att oron till stor del beror på att människor inte vet hur systemet fungerar.
– Oron bottnar ofta i att man inte har kontroll, att man inte förstår hur det fungerar. Jag skulle vilja påstå att det är där oron ligger i första hand, säger hon. 

Åsa Harvig Göthberg, pensionsexpert på Jusek, menar att farhågorna inför pensionen inte är helt tagna ur luften. Dels kommer nämligen den allmänna pensionen i framtiden stå för en mindre del av pensionen, dels ökar medellivslängden.
– Det innebär att pensionen ska räcka längre. Med tanke på det finns det skäl att om inte oroa sig, så åtminstone fundera över pensionen, säger hon. 

I det årliga beskedet från Pensionsmyndigheten saknas tjänstepensionen. Den betalas in till alla som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal. För en höginkomsttagare kan tjänstepensionen komma att stå för hälften av den framtida pensionen.  

Det kan på pappret verka enkelt att hålla reda på den, men översikten kompliceras av att människor numera sällan stannar på en arbetsplats hela livet.  
– Den som byter jobb några gånger kan få tjänstepension från tre-fyra olika ställen och det kan nog bidra till förvirringen, säger Åsa Harvig Göthberg. 

För den som vill få överblick över sin pension är sajten minpension.se ett tips. Hon tycker också att man ska få in rutinen att se över sin pension någon gång per år.
– Jag brukar göra det i samband med deklarationen, det är ett bra tillfälle att se över hela sin ekonomi, säger hon.