Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. I år är de lediga dagarna dessutom väldigt få. Därför tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

Här får du min 24-dagars stressdetox med ytterst enkla tips, övningar och uppdrag. Trots enkelheten kommer du att märka hur effektivt detoxen sänker inneboende stress och ger mer energi och glädje i livet. Varje dag får du små knep om återhämtning, pauser, fysisk aktivitet – allt för att lugna tanken och sänka tempot.
Detoxen startar 1 december och fortsätter fram till julafton. De tar knappt någon tid så testa varje tips just den dagen det gäller.

1 december
Idag ska du stanna upp utanför ditt hem innan du hoppar in i bilen, upp på cykeln eller går iväg på gatan. Gör samma sak innan du går in på jobbet och när du lämnar jobbet vid arbetsdagens slut. Nu har du skapat några naturliga stopp. De ger dig möjlighet att slappna av en kort stund. 

2 december
Borsta tänderna med ”fel” hand (alltså vänster om du är högerhänt). Det här kräver koncentration, tålamod och närvaro – alltså blir det svårare att stå och tänka och oroa sig över annat. Skratta gärna, för visst är det både svårt och ser roligt ut.

3 december
Börja varje måltid med några sekunders närvaro. Titta på maten, känn efter hur du andas. Ta ett djupt andetag, släpp tankarna. Den här korta pausen innan du börjar äta blir en mini-meditation. När du är klar: ge dig tid att verkligen smaka på maten. Vilka smaker kan du urskilja?

4 december
Köp massor av frukt som äter varje dag i veckan som kommer. Förbered en påse att ta med till jobbet. Ät minst tre frukter per dag. Ibland påstås det att man gr upp i vikt av frukt, men att äta hel frukt istället för juice (som saknar fibrerna) är ett utmärkt sätt att hålla vikten, få energi och vitaminer. Njut!

5 december
När du får ett sms, låt mobilen ligga några minuter. Eller i alla fall några sekunder. Öva på att inte låta tekniken störa dig i det du håller på med. Att ständigt byta fokus på grund av störningar slukar energi och tid.

6 december
Stressa inte över gatan vid övergångsstället. Stanna upp i stället. Vänta. Fäst blicken på något i fjärran, låt den inte flacka runt och stressa dig. Låt mobilen ligga kvar i fickan. Vänta på att det blir grönt nästa gång. Andas. Slappna av.

7 december
Ta en annan väg hem än den vanliga. Eller när du uträttar ett ärende. Visst är rutiner praktiska, men när autopiloten tar över finns risken att din hjärna hittar något oviktigt att oroa sig över och stressa upp sig för. Det kan du stoppa genom att slå ut autopiloten.

8 december
Ta ett steg tillbaka idag. Låt bli att hävda din åsikt. Lyssna mer. När du inte håller med om något, håll det för dig själv. Du kanske inte behöver säga din åsikt varje gång? Visst, diskussioner är en del av livet men att alltid hävda oss själva kan öka stressen i ditt liv. Vid slutet av dagen: Reflektera en kort stund över hur det kändes att vara tyst.

9 december
När du går på toaletten idag tar du det extra lugnt. När du gått ut från badrummet så hetsa inte tillbaka till ditt skrivbord. Stå stilla en stund, ta ett djupt andetag, stretcha tårna mot väggen eller hoppa lite för att få i gång kroppen.

10 december
Idag övar du på att bli medveten om din kropp. Är axlarna avslappnade när du sitter ner? Andas du lugnt och harmoniskt? Spänner du dig när du går? Det finns mycket att vinna på att bli kompis med kroppen. Har du redan en meditationsapp som du kan göra en bodyscan med? Testa annars den här: Insight Timer. Den är fantastisk och gratis.

11 december
Starta dagen med min stretchrutin, se den här.
Maila länken till din jobbmejl efteråt.  I morgon ska du göra den med en kollega.

12 december
Kör stretchrutinen med en kollega på kontoret. Eller så visar du stretchövningen på en storbilds-tv så att alla kan vara med. Jo, det är roligt! Rörelse mitt på dagen är perfekt för att få mer energi och mjuka upp stela kroppar. Plus att ni får en chans att skratta tillsammans.

13 december
Lägg undan mobil, ipad och laptop när du äter middag idag. Ställ allihopa på ljudlöst så du slipper bli störd. Har du partner och barn hålla på med mobilen vid måltid, kolla om de också vill testa. En måltid är en chans att umgås tillsammans en stund.

14 december
Känner du dig stressad inför allt jobb som ska göras klart innan jul? Gör en graf med stressorerna på den ena axeln och graden av stress du känner inför dem på den andra. Vad stressar dig mest? Åtgärda de punkterna så snart som möjligt. Därefter gäller att planera framåt, prioritera det som är viktigt på riktigt och acceptera det du inte kan förändra.

15 december
Stäng av mejlen när du inte själv skicka e-post eller väntar besked om något akut.  Bestäm i förväg att mejlen ska vara stängd en viss tid, kanske en timma eller resten av eftermiddagen. Forskning har nämligen visat att du känner en ökad stress bara av att veta att mejlprogrammet är öppet.

16 december
Idag tar du trappor istället för hiss eller rulltrappa. Om du fredagshandlat och har kassar att bära får du kanske gå flera gånger i trapporna (om du bor i lägenhet). Alternativt genomför du 30 burpees under dagen. Vad en burpee är? Du börjar med ett uppåthopp, går ner och gör en en armhävning. Och så upprepar du.

17 december
Utnyttja dina sinnen. Om du har möjlighet så ta dig ut i naturen, dess läkande och avstressande kraft är välkänd. Känn på ett träd, undersök hur barken känns mot fingertopparna. Om du inte kan komma ut: undersök en växt hemma eller på jobbet. Granska bladen, känn på dem och ta hand om växten. Ge den vatten, ta bort gulnade eller torra blad. 

18 december
Ska du iväg på skidsemester löser sig den här uppgiften automatiskt. Men om du redan nu vet att det blir en jul med mycket fika och stillasittande: då ska du i dag skriva ner en plan för hur du ska vara fysiskt aktiv under ledigheten. Är gymmet öppet? Har de något pass som passar? Skriv in i kalendern när du kan träna, promenera, springa eller vad du föredrar för att hålla dig i form.

19 december
Gör en lista på allt du ska/måste göra när du är tillbaka på jobbet efter nyår. På så sätt kan du släppa det och inte vara orolig över att du ska glömma bort något. Skriv ner, släpp, var ledig.

20 december
Några dagar kvar till jul och du jobbar fortfarande. Nu gäller det att du inte jagar upp dig. Nästan jämt går vi som om vi har bråttom. Öva på att gå l-å-n-g-s-a-m-m-a-r-e. Skillnaden mellan hetsig marsch och lugnt, skönt tempo gör underverk för avslappningen. Det här gäller även när du går runt inne på kontoret och hemma. Jodå, du hinner.

21 december
Varva ner rejält idag dag på alla sätt. Snabba inte på. Släpp krav och måsten. Tänk en ”manjana” och påminn dig att ytterst få saker i livet är på liv och död. Påminn dig att allt kommer att ordna sig. Tagga ner. Njut av att ledigheten nu är inom räckhåll.

22 december
Hjälp så många som möjligt idag; håll upp dörren extra vänligt för främlingar, erbjud en kollega hjälp med en uppgift, ge någon annan den sista sittplatsen på bussen. Var generös i trafiken och i butiker. Medkänsla, empati och att släppa lite på jag, mig och mitt höjer välbefinnandet.

23 december
Stäng av alla aviseringar på mobilen från jobbmejlen. Flytta mejlikonen så att den inte längre syn när du öppnar upp telefonen. Ledig tid ska du inte påminnas om jobbets måsten.

24 december
Släpp kontrollen. Var flexibel. Låt saker vara annorlunda än andra år – om det råkar bli så. Saker förändras. Acceptera det och ”go with the flow”. Happy holidays!

---
Vad vill du att Fredrik tar upp?
Tipsa: red@tidningenkarriar.se