Appar som underlättar träningen

När våren långsamt närmar sig är det lagom tid att se över hur du kan ta hand om din hälsa. Ett effektivt sätt att komma i gång, och sedan hålla fast vid den nya vanan, är att använda sig av en app. Men att välja rätt är svårt, för det finns enormt många appar inom träning, sömn och mindfulness. Därför har jag valt ut nio extra bra appar som legat på topplistorna de senaste åren. Lycka till!

Sworkit
Webbplats: sworkit.com
Pris: Gratis. Android och iOS
Vad: Namnet är en förkortning av ”Simply work it”, appen förenklar verkligen genom att visa att det går att träna utan redskap. När som helst, var som helst. Appen är vald som bästa träningsapp av American College of Sports Medicine och används av över 20 miljoner människor. Välj konditionsträning, styrka, yoga eller stretching, hur lång tid (från 5 minuter till en timma) och Sworkit guidar dig genom passet med videos. Det finns 20 program eller så skapar du ditt eget bland 250 övningar. Som gratis kan du spara ett eget program. För cirka 30 kronor per månad kan du spara hur många program som helst och ställa frågor till en personlig tränare. En enkel app utan konstigheter som får dig att komma igång utan redskap och gym.

Couch to 5K
Webbplats: active.com
Pris: Cirka 20 kronor; Android och iOS
Vad: Couch till 5K antas göra det namnet säger – nämligen att ta dig från soffpotatis till att kunna springa 5 km efter 9 veckors träning. Tanken är att du springer 20 till 30 minuter, tre gånger i veckan och i slutet av dina nio veckor, kommer du att kunna springa 5 km. Det finns fyra virtuella tränare att välja mellan, genom GPS kan du kartlägga din springrutt, spara dina framsteg och dela på Facebook, grafer för att jämföra olika pass och genom appens inbyggda musikspelare kan du lyssna på dina favoritspellistor. Appen ska vara bra på att trappa upp träningen så att du inte skadar dig i början. Den ska vara otroligt enkel att använda och blev utsedd för några år sedan till bästa fitnessappen.
Och när du väl kan springa 5 km har Active.com nu utvecklat appen ”5K to 10K”!

Johnson & Johnson 7-minuters träning
Webbplats: 7minuteworkout.jnj.com
Pris: Gratis; Android och iOS, nu även för Apple Watch
Vad: Så snabbt som möjligt är lite av dagens melodi när det kommer till det mesta. Och det är inte annorlunda inom träning, där nu många väldigt korta program dykt upp som app. Det finns massor av imitatörer av 7-minuters träning, men denna app skapad av Chris Jordan, Chef för träningsfysiologi vid Johnson & Johnson Human Performance Institute, ska vara originalet när det gäller 7-minuters träning. Funktionen ”Smart Workout” är utformad för att mäta din kapacitet och motivation för att rekommendera olika program. Det finns 72 övningar och 22 ytterligare pass som kan kombineras på 1000-tals olika sätt för att hålla dig motiverad.

Tabata Timer
Webbplats: tabatatimer.com
Pris: Cirka 30 kronor; Android och iOS
Vad: Har du väldigt ont om tid men ändå vill få ut något av din träning är det här lite som 7-minutersapparna, men med högre intensitet. Tabataträning innebär att du tränar i 20 sekunder, vilar i 10 sekunder och upprepar det 8 gånger. Appen är extremt enkel att använda och funkar på allt från styrketräning, kettle bells, löpning, cykling eller annan intervall träningsform. Med andra ord kan du alltid köra ett pass så länge du har telefon eller dator tillhands. På itunes har den toppenbetyg.

RunSocial
Webbplats: runsocial.com
Pris: Gratis; bara iOS. Köp inom appen.
Vad: Att springa ute i skogen är oslagbart men ibland, på grund av väder eller tidsbrist, så kanske du måste stå och nöta på löp­bandet. RunSocial är lösningen som gör löpbandet till en upplevelse. Det är en iOS-app (funkar bäst på en iPad eller via tv-skärm om ansluten) som visar verkliga videor av miljöer från hela världen. Du ser en avatar av dig själv som springer och andra som gör det samma. Och de ser dig. Appen känner av din hastighet och distans på löpbandet. Du ser en virtuell variant av en människa som springer och även din kompis som kan koppla upp sig och springa med dig. Appen är gratis men för att få tillgång till vissa speciella omgivningar som Toscana, Tibet eller London Marathon så behöver du betala.

Fitness Collection
Webbplats: fitnesscollection.se
Pris: Medlemskap 790 kr/månad. Testa 3 pass gratis. Android och iOS OBS! Finns enbart i Stockholm
Vad: Bor du i Stockholm och vill köra olika träningsformer så är Fitness Collection en väldigt bra app. Det är ett nytt slags medlemskap som ger tillgång till några gym, squash, simning men framför allt hundratals klasser med yoga, crossfit, dans, pilates, kampsport och meditation. Enda haken är att du bara får gå på 3 pass per anläggning per månad, men idén är väl just variation och olika träningsformer. Du kan välja mellan 64 träningsställen, 30 träningsformer och 1300 klasser/pass. Bokningen sker enkelt i appen.

MyFitnessPal
Webbplats: myfitnesspal.com/
Pris: Gratis; Android och iOS. Köp inom app.
Vad: MyFitnessPal är den mest uppmärksammade kostnadsfria kaloriräknaren, med mer än 80 miljoner användare. Om du vill gå ner i vikt är det viktigare att hålla koll på vad du äter än att pressa dig ursinnigt i löpspåret. Maten är verkligen det viktigaste. Sen ska vi inte glömma bort att träning är ett bra sätt för att bli mindre sugen på osund mat. Det är enkelt att logga dina måltider och mellanmål, antingen genom att söka efter dem eller skanna produktstreckkoder. Appen har en enorm databas med mer än 3 miljoner livsmedel.
MyFitnessPal kan också beräkna förbrända kalorier från aktiviteter; allt från löpning och rodd till gräsklippning. Appen ansluter också till ett flera bärbara fitness-band och hälsoappar, till exempel, Fitbit-bandet och RunKeeper-appen. Du kan sätta upp mål för vikt, kost och motion, med enkla men tydliga grafer som visar din utveckling. Även denna app har en stort community där du kan utbyta tips och få uppmuntring.  För ca 70 kronor i månaden slipper du reklam och kan bland annat få receptförslag och kostupplägg.

Insight Timer
Webbplats: insighttimer.com
Pris: Gratis på alla sätt; Android och iOS
Vad: Det finns en uppsjö av appar för meditation och mindfulness. Efter att ha provat flera under åren kan jag utan tvekan utse Insight Timer som den överlägset bästa på alla sätt. Den ligger också på topp för både Android och iOS. Den innehåller över 3 500 gratis guidade meditationer av 900 meditations­lärare, bland annat munkar och nunnor och på flera olika språk. Du kan välja bland 500 gratis ”meditationslåtar”. Vill du meditera under tystnad ställer du in hur många minuter du vill meditera och när och hur många gånger klockan ska klinga. Du kan spara flera olika längder för att enkelt kunna använda senare. Klockljudet har en fantastisk realistisk resonans. Det låter som en buddistisk klangskål, vilket gör meditationen till en upplevelse.
Du skapar en egen profil och blir en del av ett community med över 1,4 miljoner personer och tusentals diskussionsgrupper. Du kan bli vän med andra och skicka meddelande till dem. När du mediterat klart får du upp andra i närheten som mediterar och enkelt via en knapptryckning kan du skicka ”Tack för att du mediterade med mig”. Rätt trevlig känsla att veta att andra mediterar runt omkring. Du kan välja inställningar för allt och vara helt anonym och inte få meddelanden av andra. Designen är superenkel. Du får snygg statistik med staplar över hur mycket du mediterat sedan du skaffade appen. Som sagt; en enastående app för meditation/mindfulness. Och allt är gratis!

Relax Melodies
Webbplats: ipnossoft.com
Pris: Gratis. Android, iOS, and Windows Phone
Vad: Återhämtning och tillräckligt mycket med sömn varje natt har blivit en bristvara i mångas hektiska tillvaro. Och mycket jobb, press och tankar kräver mer sömn jämfört med om du inte skulle ha så mycket att tänka på eller prestationspressande aktiviteter. Välj ljud och melodier som du gillar och kombinera dem för att skapa din egen mix. Nu kan du även lägga in din egen musik från ditt telefonbibliotek. De har även sex slingor med isokroniska melodier, som sägs vara bra för hjärnvågorna, sömn och avslappning. Du kan också dela och ta del av andra användares avslappnande spellistor. Appen kan med fördel användas när du är på spa, gör yoga eller vid massage – eller varför inte vid en kort tupplur.

Vad vill du att Fredrik tar upp?
Tipsa: red@tidningenkarriar.se