Fredrik Grythberg: Många bollar i luften gör dig dum

Vi har alla gjort det: svarat på mejl när vi pratat i telefon, kollat en avisering under ett möte och sms:at när vi går på stan eller lagar mat. Multitasking är värdelöst för din produktivitet, gör dig stressad och minskar ditt IQ.

I princip alla i Sverige har sin mobil konstant inom räckhåll. Förr i tiden när vi ringde någon och inte fick svar var det helt normalt. Personen kanske inte var på plats. I dag förväntar vi oss att folk alltid ska vara nåbara. Därför händer det att folk svarar i mobilen mitt i ett möte bara för att säga ”Jag sitter i möte, ringer sen”. Vårt fokus här och nu avbryts av samtal, sms och aviseringar.
Multitasking skapar ett återkommande dopaminmissbruk som effektivt belönar hjärnan att tappa fokus och ständigt leta efter extern stimulering. Våra hjärnor älskar dopamin (må-bra-hormon), så vi uppmuntras att fortsätta växla mellan små mini-uppgifter som ger oss omedelbar tillfredsställelse i form av ny information eller likes. Vi lever med en sorts informationsmani.

Förutom att du blir långsammare och mindre produktiv, just för att hjärnan måste ladda om av multi­tasking, så visar en studie vid University of London att personer som multitaskade när de utförde kognitiva uppgifter fick betydande minskning av IQ. I själva verket minskade IQ lika mycket som hos individer som haft en sömnlös natt eller rökt marijuana.
Russ Poldrack, neurolog vid Stanford, såg att när studenter skulle lära sig något och samtidigt tittade på tv lagrades informationen på fel ställe i hjärnan, vilket gör det svårare att komma ihåg informationen. Earl Miller vid Massachusetts Institute of Technology, neuroforskare och expert på delad uppmärksamhet, säger att våra hjärnor är ”inte skapta till att göra flera saker bra ... När folk tror att de multitaskar, byter de faktiskt bara från en uppgift till en annan mycket snabbt. Och varje gång de gör det drabbas den kognitiva förmågan”. Så vi lurar oss själva när vi tror att vi klarar av flera saker samtidigt.
 
Multitasking har visat sig öka produktionen av stresshormonet kortisol. En hjärna som ständigt hoppar mellan uppgifter gör oss utmattade, kanske redan innan du kommit till kontoret. Forskare på universitetet California Irvine mätte hjärtfrekvensen på kontorsanställda som hade mejlprogrammet öppet hela tiden på datorn. De fann att dessa personer hela tiden hade hög beredskap med högre hjärtfrekvens och en större känsla av stress, eftersom de blev avbrutna i andra uppgifter och därför multitaskade. Vissa studier har till och med visat att bara möjligheten att kolla e-posten när man håller på med något annat gör oss distraherade och sänker vår IQ.
 
Vi missar ofta vardagslivet när vi håller på med våra mobiltelefoner – vi lägger inte märke till vår hund eller barn som vill leka, en vacker park eller i värsta fall bilar. Forskare kallar det för ”inattentional blindness”; vi tittar på omgivningen men inget registreras direkt i vår hjärna. Jag har många gånger stått i en hundgård med min hund och sett hundar skälla på sina ägare för att de står och håller på med mobilen. En sak är klar – våra elektroniska hjälpmedel (för de är ju väldigt bra när de används med sunt förnuft) stör vår närvaro, både mentalt och socialt.

---

Vad vill du att Fredrik tar upp?
Tipsa: red@tidningenkarriar.se

---