Fredrik Grythberg: Släpp alla krav och koppla av

Att längta efter ledighet är bland det mest glädjande som finns. Bara tanken på lugnet får oss att gilla livet lite extra. Däremot kan själva semestern bli pressande av alla krav och måsten. Ta därför chansen att verkligen gå ner i varv, och ladda inför hösten.

Många ser fram emot sommarsemestern och har en önskan om att komma tillbaka till jobbet med ny energi och glädje. Men vill du att glädjen ska hänga kvar mer än några dagar måste du tillåta dig själv att slappna av ordentligt på semestern.
För många ger semestern avslappning och möjlighet till ett behagligt lugn under tiden man är ledig. Men enligt en studie från Centre for Sustainable Tourism and Transport i Nederländerna sjönk känslan av glädje redan inom några dagar efter återkomsten till jobbet.

När pusslandet för att hinna med allt kommer över oss glömmer vi ofta att se de små sakerna i livet, som faktiskt gör oss glada och nöjda. Genom att lära oss att acceptera att semestern måste ta slut, kan vi kanske göra återgången till arbetet lättare.
Det är helt enkelt värt att reflektera över hur viktigt det är med avslappning och återhämtning under semestern, och att inte stressa över att planera allt och förvänta sig perfektion.
Enligt studien var ”efter-­semestern-glädjen” helt beroende av hur mycket stress eller avslappning personerna upplevde under ledigheten. Så hur har du planerat sommaren? Har du massa fritidsprojekt på gång eller kanske ett späckat resschema? Eller tar du dagen som den kommer? Och vad har du för strategi för att behålla glädjen även i höst?

Studien visade också att den största boosten av glädje faktiskt dök upp före semestern, när man kunde se fram emot den. Men genom att planera in trevliga saker under hösten kanske du kan se fram emot dem och fylla på med glädje successivt.

---

Fredrik Grythberg är Karriärs egen livsstilsrådgivare och har en medicine magister i folkhälsa från Karolinska Institutet. Läs mer från Fredrik här.

---