Arbetsmiljö

Arbetsmiljö

Så kan du stötta en utmattad kollega

Hur märker man att en arbetskamrat är utmattad? Och vad kan man göra för att stötta personen? Psykologen Kajsa Bergwall tipsar om hur du hanterar utmattningssyndromets tre faser.

Arbetsmiljö

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Arbetsmiljö

Nytt verktyg ska förebygga sjukskrivningar

Nästan tre av tio upplever besvär med stress och ohälsa på grund av sitt arbete, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Nu presenterar forskare vid Umeå universitet ett nytt stödmaterial i kampen mot ohälsa på jobbet.

Arbetsmiljö

Därför blir mötena fler

Det blir allt fler möten på jobbet. I ett nyligen avslutat forskningsprojekt har forskare vid Malmö och Lunds universitet undersökt varför.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Blandad reaktion på flexkontoret

"Vi har gått över till ett mer flexibelt upplägg där medarbetarna varken har fasta arbetsplatser eller tidsramar. Några verkar nöjda med det nya upplägget medan andra upplever stora koncentrationssvårigheter. Vad gör jag som chef och var går gränserna för mitt ansvar?", undrar en läsare.

Arbetsmiljö

Sju strategier för jobb kontra privatliv

Hur förhåller vi oss till den flytande gränsen mellan arbete och privatliv? Tre forskare har identifierat sju olika strategier som chefer och anställda använder sig av.

Arbetsmiljö

Fyra råd för att vässa din digitala arbetsmiljö

Gör jobbets digitala system till en arbetsmiljöfråga. Och ställ krav på att systemen använder samma begrepp och språk som finns i verksamheten. Råden kommer från Robert Zelena, projektledare för framtagandet av Digi-ronden på Suntarbetsliv.

Karriärstöd

Fråga experten: Vad kan arbetsgivaren kräva efter en sjukskrivning?

"Jag ska snart återgå i tjänst efter en tids sjukskrivning och efterföljande rehabilitering. Jag är rädd för att jag inte ska klara av att prestera som förut. Hur mycket kan min arbetsgivare kräva av mig?", undrar en läsare.

Arbetsmiljö

"Begär tydliga deadlines för uppgifter du får"

Han är Sveriges enda struktör. Uppdraget: skapa ordning och hjälpa folk att fokusera på rätt saker för att bli effektivare och mindre stressade. "Är du i en stressad situation ska du förändra den i små steg. Börja i den ände där det kliar mest", säger David Stiernholm.

Den stora kontorskampen

Kontorslandskap, aktivitetsbaserat kontor eller ett eget rum – vilken lösning är egentligen den bästa? Det beror på, konstaterar forskningen. Experterna är dock överens: Det går trender i hur och var vi arbetar.

Högre sjukfrånvaro bland kvinnor analyseras

Sjukfrånvaron bland statsanställda kvinnor är mer än dubbelt så hög som bland männen. Statskontoret ska nu på regeringens uppdrag analysera vad det beror på.

Kvinnor och män bedöms olika vid sjukskrivning

Kvinnor och män ska behandlas lika i sjukförsäkringen. Ändå sjukskrivs kvinnor med lindrig eller medelsvår psykisk diagnos 30 procent mer än vad män gör. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

Arbetsmiljö

Så hanterar du negativiteten

Negativitet på arbetsplatsen kan lätt bli ett stort problem om det ignoreras – och en person kan påverka hela avdelningen. "Våga säga ifrån och prata om det negativa i tid, vänta inte", säger Jonas Mosskin, organisationspsykolog på Sandahl Partners.

Arbetsmiljö

Hon gör upp med "förpappringen"

Känns det som att varje arbetsuppgift du blir klar med ger dig två nya? Du kan ha rätt. Den så kallade ”förpappringen” tilltar på de flesta arbetsplatser – och det handlar definitivt inte om papper, menar filosofen Jonna Bornemark som lanserade begreppet i höstas.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Jag hinner aldrig återhämta mig

"Enligt mitt anställningsavtal har jag förtroende­arbetstid. Problemet är att jag ständigt lastas med nya uppdrag så fort jag avslutat ett projekt … Jag hinner aldrig vila ikapp! Vad kan jag göra?", undrar en läsare.

Jobbstressen: Var tredje hinner inte med jobbet på arbetstid

Ungefär en tredjedel av Juseks medlemmar hinner inte med det de ska göra under ordinarie arbetstid. Många upplever en stark negativ stress. Och var femte har svårt att sova på grund av jobbet, visar en undersökning.

Aktuellt

Lagförslag om skärpt säkerhet i domstolar

Större möjlighet för brottsoffer och vittnen att delta via videolänk, och att fler åhörare ska omfattas av säkerhetskontroller. Det är delar av innehållet i regeringens proposition med syfte att stärka ordningen i landets domstolar.

Arbetsmiljö

Lista: 3 sätt att återhämta sig på jobbet

Gemensamma luncher, mikropauser och variation. Det är forskaren Lina Ejlertssons framgångsrecept för största möjliga energiboost i stressiga arbetsmiljöer.

Karriärstöd

Stressad? Här är varningsklockorna

Vägen till utbrändhet kantas av en rad varningssignaler från kroppen. Magproblem, ständiga förkylningar, humörsvängningar och oro är några symptom på för mycket stress och för lite vila.

Arbetsmiljö

Låg kontroll på jobbet kan påverka vikten

Har du gått upp i vikt på sistone? Det kan bero på din arbetssituation.

Arbetsmiljö

2000 inspektioner ska motverka ohälsa

Arbetsrelaterad psykisk ohälsa är en växande utmaning för samhället. I år genomför Arbetsmiljöverket nära 2000 inspektioner, bland annat på webb- och reklambyråer, som en del i en nationell kampanj för att komma till rätta med problemet.

Arbetsmiljö

Personalvetare förväntar sig mest av chefen

Personalvetare är nöjda med sin arbetsmiljö men förväntar sig samtidigt mer av sin närmaste chef. Det visar Juseks kartläggning.

Allt som rör din arbetsmiljö – såväl den fysiska som den psykosociala. Här hittar du artiklar om allt från öppna kontorslandskap och det flexibla arbetslivet, till samspelet på arbetsplatsen, stress samt balans och livsstil.

Ett år med metoo

I dagarna är det ett år sedan metoo exploderade. "Det var ett vrål som fick oss att prata om sådant som vi inte har för vana att prata om. Men nu gäller det att gå från ord till handling", säger Emmy Lilliehorn som är en av samordnarna av de svenska metoo-uppropen.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Ångest håller många unga hemma

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar bland unga. Den uppåtgående trenden tycks dock ha avtagit.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Sju av tio gick sjuka till jobbet

Sju av tio sysselsatta har under det senaste året gått till jobbet trots att de är sjuka. Det visar den senaste arbetsmiljöundersökningen.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Stor risk för hot mot statsanställda

Risken för trakasserier, hot och våld mot anställda på statliga myndigheter är utbredd. Det visar en undersökning från Statskontoret.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Svårt att prata om psykisk ohälsa med chefen

Det är jobbigare att prata om psykisk ohälsa än om fysisk med chefen. Det visar en studie som Länsförsäkringar gjort.

Ledarskap

Så behåller företagen talangerna

Hur ska arbetsgivare göra för att rekrytera nya talanger och få dem att stanna och växa i företaget? "Pensionsförsäkringar och gymkort är hygienfaktorer som måste finnas men det räcker inte för att få talanger att stanna", säger Henrik Uggla, docent i varumärkesstrategi.

Ledarskap

Tekniklabb förändrar HR-arbetet för PwC

En HR-anställd med idéer om hur teknik kan utveckla arbetet och en chef som hade modet att satsa. Det var de viktigaste komponenterna som ledde fram till PwC:s uppmärksammade HR Tech Lab.

Granskning:

Balansen i juristbranschen

Kvinnor är i majoritet på både juristutbildningarna och bland yngre advokater. Trots det tillhör de undantagen bland de större affärsjuridiska byråernas delägare. "Många kvinnor på advokatbyråer är missgynnade på grund av sitt kön. En del väljer att lämna byråvärlden och göra karriär någon annanstans", säger Jenny Wernqvist Kallerman som är andra vice ordförande i Jusek.

Granskning: Balansen i juristbranschen

Arbetsmiljö

”Det har saknats kvinnliga förebilder”

Det är inte bara på de största advokatbyråerna som det är färre kvinnor än män i toppen. På samma sätt är det inom rättsväsendet. "Det blir bättre och bättre, men det går tyvärr ganska långsamt", säger Petra Lundh som sedan några veckor tillbaka är riksåklagare och en av Sveriges högsta jurister.

Arbetsmiljö

Få advokatbyråer har kollektivavtal

I dag finns det en del byråer som både bryter mot lagen och utnyttjar – framför allt – unga jurister, säger Gun Alexandersson Malm som är ombudsman och arbetsrättsjurist på Jusek. "Med kollektivavtal skulle fler få justa villkor", säger hon.

Arbetsmiljö

Stefan lämnade byrån: ”Jag ville hinna med livet”

Till slut fick Stefan nog och lämnade den affärsjuridiska byrå som han var delägare i.

"Det blev för mycket snoppmätning och för stort fokus på pengar."

Arbetsmiljö

Unga nobbar advokatbyråer

Andelen nya jurister som väljer advokatbyråer som sin första arbetsplats minskar. "Det pågår en värderingsförändring bland unga", säger Sofia Hylander som är opinionsbildare på Jusek.

Arbetsmiljö

Kunder kan tvinga fram förändringar

Tuffare krav vid upphandling kan förändra arbetsvillkoren i advokatbranschen. Det menar den affärsjuridiska byrån Front Advokaters vice vd Camilla Wikland. "Skulle kunderna inte köpa juridiska tjänster från ojämställda arbetsplatser skulle mycket hända."

Foto: Olof Holdar
Foto: Foto: Olof Holdar
Arbetsmiljö

Parter storsatsar på friska arbetsplatser

Parterna på det statliga avtalsområdet har inlett en femårig satsning för att förbättra arbetsmiljön och motverka ohälsa. Arbetet bedrivs inom ramen för Partsrådet. Redan i höst inleds de första konkreta insatserna på olika myndigheter.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Test ska ge svar om ohälsa

Ett nytt webbaserat test framtaget av forskare vid Sahlgrenska akademien kan ge svar på om du riskerar utbrändhet eller annan stressrelaterad ohälsa.

Arbetsmiljö

Många känner obehag inför jobbet

En miljon svenskar känner några gånger per månad eller oftare obehag av att gå till jobbet. Det framgår av jobbhälsoindex för 2018.

Hot och våld vardag för rättsväsendets anställda

Var tredje Jusekmedlem som är anställd inom rättsväsendet och på vissa andra myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier under de senaste två åren. Var femte känner sig otrygg på jobbet.

När hot blir en del av vardagen

Sofia Sabel
Foto: Sofia Sabel
Arbetsmiljö

Juristen: ”I brevet stod det att jag skulle dö”

När juristen Anton Konradsson kom hem från en jobbresa väntade ett anonymt brev på honom. "Det innehöll ett vitt pulver och ett meddelande om att jag skulle dö."

Arbetsmiljö

Barbro Jönsson: ”Den krypande otrygghetskänslan är det största hotet”

Tidigt på morgonen den 20 november 2007 exploderade en kraftig sprängladdning vid chefsåklagare Barbro Jönssons ytterdörr i Trollhättan. Det förändrade hennes liv.

Arbetsmiljö

Domaren: ”Jag kände direkt stark oro för mina barn”

Flera år efter att målet avgjorts hotades domaren Peter av en man som han varit med att besluta om tvångsvård för. "Jag blev rädd, framför allt för mina barns skull. De var ensamma hemma."

Läs mer

Arbetsmiljö

Kraftig ökning av hot mot Försäkringskassan

Anställda på Försäkringskassan utsätts för allt fler hot och trakasserier. Under de senaste fem åren har antalet incidenter ökat med nästan 175 procent.

Arbetsmiljö

Domare hotas i sociala medier

Hot och trakasserier i sociala medier är en allt vanligare del av många domares vardag. "Det gäller särskilt i samband med vissa uppmärksammade mål och är något som man måste ta på allvar", säger Fredrik Wersäll som varit president i Svea hovrätt.

Arbetsmiljö

Detta är arbetsgivarens ansvar

Hur ser arbetsgivarens ansvar ut när det gäller hot, våld och trakasserier i arbetet? Vi bad Juseks förbundsjurist Catharina Klåvus att reda ut vad som gäller.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Bäst resultat i tysta zonen på flexkontor

Att det finns områden för både koncentration och kommunikation, att dessa zoner är åtskilda och att det går smidigt att växla mellan arbetsplatser. Det är det viktigaste för hög produktivitet på aktivitetsbaserade kontor, visar en ny studie.

Arbetsmiljö

Myndighetsflytt: Ny överenskommelse om stöd till medarbetare

Anställda som berörs av en myndighetsflytt ska bland annat erbjudas coachande samtal i samband med att de ska besluta om sin fortsatta anställning. Det enligt en ny överenskommelse mellan Arbetsgivarverket och fackliga förhandlingsorganisationer inom staten.

Karriärstöd

Tre steg för att säga nej på jobbet

Har du svårt att säga nej till förfrågningar från chefer och kollegor? Här följer tre steg för att neka, utan att det blir personligt.

Granskning: Flyttröran

Flera hundra statliga jobb håller på att flyttas från Stockholm till övriga delar av Sverige. Färre än 15 medarbetare väntas i dagsläget flytta med, visar Jusektidningen Karriärs granskning av de senaste årens stora statliga flyttkarusell. Många väljer i stället att säga upp sig, med följden att viktig kompetens går förlorad.

Fredrik Karlsson
Foto: Fredrik Karlsson
Arbetsmiljö

Johan valde att flytta med: ”Förutsättningarna är bättre här”

Till skillnad mot de flesta av sina kollegor valde utredaren Johan Jarelin att flytta med Konsumentverket från Stockholm till Karlstad. "Det har jag inte ångrat. Jag trivs mycket bra i Karlstad. Men det var turbulent när flyttbeskedet kom."

Magnus Glans
Foto: Magnus Glans
Arbetsmiljö

Karin valde att inte flytta med: ”Det är omöjligt för oss att flytta permanent”

Ingen av de anställda på Myndigheten för familjerätt och föräldraskaps­stöd följer med när myndigheten i sommar flyttar från Stockholm till Skellefteå. "Det är många som ­redan har slutat", säger juristen Karin Juhlén.

Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Arbetsmiljö

Ardalan Shekarabi: ”Staten ska ha en legitimitet i hela landet”

Civilminister Ardalan Shekarabi vill att fler statliga myndigheter lämnar Stockholms innerstad och flyttar ut till socialt utsatta områden: "Då förstärker man det positiva i dessa områden samtidigt som myndigheternas lokalkostnader sänks."

Ska din arbetsplats flytta?

Checklista för dig som är statligt anställd.

Jusek: "Inte bra sätt att hantera skattemedel"

Juseks förhandlingschef Lena Emanuelsson är kritisk till hur regeringen flyttar statliga myndigheter från en ort till en annan.
Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Mikropauser får oss att må bättre på jobbet

Att ta regelbundna mikropauser i en massagefåtölj kan öka välmåendet på jobbet på bara några veckor. Det visar en ny avhandling av Jasmin Müller, adjunkt i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde.

Tobias Regell/Camera Link
Foto: Tobias Regell/Camera Link
Arbetsmiljö

"Ganska direkt började det hagla in hatmejl"

Brottmåls­advokat Johan Eriksson står just nu i sitt livs största mål. "Största utmaningen är att det blir en juste rättegång, att alla invändningar är gjorda, att rätten har ett juste underlag och att den misstänkte har fattat alla moment. Då har jag skött min del i det hela."

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

Hon bjöd in 10 550 kollegor till föreläsning

Karolina Bäckström sprudlar av idéer kring hur man som förtroendevald kan bidra till en bättre arbetsplats – och hon lyckas förverkliga de flesta.