THE BIG GIG

28 procent, säger McKinsey Global Institute. 2 procent säger Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Eller 9 procent, beroende på hur man räknar. Siffrorna på hur många som verkar inom gigekonomin beror på vem du frågar. Men helt klart växer denna hybrid på arbetsmarknaden.

Karriärstöd

Expo ska utbilda rättsväsendet om hets mot folkgrupp

Anmälningarna om hets mot folkgrupp i sociala medier ökar. För att hjälpa till att stoppa trenden har den obundna stiftelsen Expo tagit fram en ny utbildning särskilt utformad för rättsväsendet.

Arbetsmiljö

Byråer skrev under gemensam uppförandekod

72 byråer, skolor och organisationer inom kommunikationsbranschen i Göteborg har skrivit under en gemensam uppförandekod. Den så kallade Byråkoden är ett direkt resultat av branschens gemensamma arbete som startade i samband med metoo-rörelsen.

Arbetsmiljö

Räknas julbordet som arbetstid?

I december har vi flera jultillställningar med jobbet planerade. De flesta av dem sker på kvällstid, börjar vid 18-tiden och håller på fram till sent. Nu är vi oeniga i min arbetsgrupp om huruvida det här ska räknas som arbetstid eller inte. En del menar att det ändå handlar om jobb – medan andra menar att det är frivilligt att vara med. Vad gäller egentligen?

Utmaningen:

”Viktigt att vi är tydliga med vart vi är på väg”

4000 personer jobbar på den svenska musikjätten Spotify. Fler än 1000 av dessa anställdes under det senaste året. En personalökning som skulle kunna innebära kaos om man inte har de rätta medlen för att hålla ihop allt.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Arbetsmiljö

De drabbas mest av jobbstress

Sysselsatta i åldern 30 till 49 år är värst drabbade av stress, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket.

Ledarskap

Hon tar över efter Anne Ramberg

Ny generalsekreterare i Advokatsamfundet blir Mia Edwall Insulander. Hon efterträder Anne Ramberg som går i pension i sommar.

Karriärstöd

Här finns jobben om fem år

Jurist- och ekonomutbildningar ger en bra grund för jobb fem år framåt. Däremot ser det besvärligare ut för samhällsvetare och kommunikatörer, visar Sacos prognos.

Ett år med metoo

I dagarna är det ett år sedan metoo exploderade. "Det var ett vrål som fick oss att prata om sådant som vi inte har för vana att prata om. Men nu gäller det att gå från ord till handling", säger Emmy Lilliehorn som är en av samordnarna av de svenska metoo-uppropen.

Karriärstöd

Fler svenskar byter arbete

Allt fler byter jobb. Fortsätter trenden är vi snart uppe i nivåerna från 80-talet.

Arbetsmiljö

De tar jobbet utomhus

Läsa, ringa och samtala är några av de arbetsuppgifter man enkelt kan göra utomhus. Men vad mer av kontorsarbetet kan förläggas dit – och hur påverkar det vår hälsa och våra prestationer? Det ska projektet Stick Ut ta reda på.

Ledarskap

Så sporrar du kreativa medarbetare

Utmana dem och belöna deras innovation. Det är några av råden som affärspsykologen Tomas Chamorro-Premuzic lyfter fram för att motivera de mest kreativa anställda.

Porträttet

Hon har nyckeln till internet

I en stålbur utanför Washington DC i USA bevaras internets största hemlighet. Och den kan bara nås av sju utvalda nyckelbärare. En av dem är svenska

nät­säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Lön & Pension

Forskare: Förenkla pensionssystemet

Pensionssystemet är för komplicerat. Den slutsatsen dras i en ny rapport från SNS.

Ledarskap

Så sporrar du kreativa medarbetare

Utmana dem och belöna deras innovation. Det är några av råden som affärspsykologen Tomas Chamorro-Premuzic lyfter fram för att motivera de mest kreativa anställda.

Karriärstöd

7 kurstips för vetgiriga utan budget

Med internet har distanskursen på senare år fått ett rejält uppsving. Anrika universitet som Harvard och MIT erbjuder onlinekurser i allt från kontraktsjuridik till entreprenörskap.

Jakten på kunskap

I vissa branscher är konstant utveckling viktigt för att vara konkurrenskraftig. Ny teknik, nya regler och nya processer ställer konstanta krav på kompetens. Men hur möter man dem?

Studentliv

Hon är årets student inom affärsjuridik

Josefine Jonsson Tepavac heter vinnaren i 2018 års Business Law Challenge. Hennes extraarbete på advokatbyrå parallellt med studierna var segerreceptet, tror hon själv.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Fler jobbar fram till 65

Förbättrad hälsa och ändrat förtidspensionssystem gör att fler deltar längre i arbetslivet. Men normen att pensionera sig vid 65 är fortfarande stark.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Sveriges bästa arbetsgivare korad

Genom att fråga drygt 24 000 anställda har Employer branding-företaget Universum korat Sveriges bästa arbetsgivare. I år var det ett teknikkonsultföretag som tog hem den åtråvärda utmärkelsen.

När drevet går

Det har beskrivits som dagens dödsstraff, forna tiders kyrkliga skampåle och en jakt i samhällets tjänst. Den som utsatts för ett mediedrev känner av effekterna länge. "Ofta handlar det om att minimera skadan, man kan aldrig gå tillbaka till hur det var innan drevet", säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare.

Fler nyheter

Studentliv

Så ska Handels bredda sin rekrytering

Handelshögskolan i Stockholm vill bredda sin rekrytering, främst genom att locka fler studenter som inte har högskoleutbildade föräldrar. "Mångfald är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att vara konkurrenskraftiga", säger skolans rektor Lars Strannegård.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Wise Group inför karensbidrag

Från och med årsskiftet inför Wise Group AB karensbidrag för koncernens medarbetare. Det innebär att de får 80 procent ersättning även första sjukdagen.

Studentliv

Kriminalgåta ska locka till eget tänkande

En skönlitterär lärobok i juridik, är det möjligt? Ja, i alla fall enligt Claes Sandgren som skrivit ”Förlåt, det är Göran som är död – en brottslig satir”.

Utmaningen

”Jag slutar inte jobba förrän jag somnat”

Jobbet pågår varje vaken timme. Samtidigt blir det allt svårare att armbåga sig fram i vårt tätnande medielandskap. Men jobbet för Moderaternas presschefer tar inte slut med valrörelsen.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Studentliv

Lite lärarledd undervisning för svenska studenter

Studenter i Sverige har minst lärarledd undervisning i Europa. Och på landets högskolor får blivande jurister och samhällsvetare färre timmar än studenter inom naturvetenskap och teknik.

Ledarskap

Rikspolischefen: "Systemen måste hänga ihop"

Inför valet övertrumfade politikerna varandra om löften om fler poliser – men rikspolischefen Anders Thornberg vill inte se ett ensidigt satsande på bara Polismyndigheten.

Studentliv

Student? Det här söker arbetsgivarna

Vad står högt i kurs när arbetsgivarna rekryterar? Rätt kurser? Personlighet? Eller kanske arbetslivserfarenhet? Vi frågade tre populära arbetsgivare om vilka egenskaper som betyder mest när de anställer.

Hot och våld vardag för rättsväsendets anställda

Var tredje Jusekmedlem som är anställd inom rättsväsendet och på vissa andra myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier under de senaste två åren. Var femte känner sig otrygg på jobbet.