Statsvetaren som samordnar resorna ut i rymden

Nästa sommar planerar Esa – Europas motsvarighet till Nasa – en uppskjutning till Mars. På Esa jobbar statsvetaren Anders Jordahl som samordnar förberedelserna för framtida upptäcktsresande bortom jorden.

”Jag känner fortsatt oro för mina medlemmar”

Den hårt belastade Åklagarmyndigheten får ökat anslag med 61 miljoner kronor i regeringens budget. ”Visst är det bra men frågan är om det räcker”, säger Emma Berge, ordförande för Saco-S-föreningen på Åklagarmyndigheten.

Sju strategier för jobb kontra privatliv

Hur förhåller vi oss till den flytande gränsen mellan arbete och privatliv? Tre forskare har identifierat sju olika strategier som chefer och anställda använder sig av.

Karriärstöd

Det här är viktigast för unga jobbsökande

Bra arbetsmiljö och trevliga kollegor är de faktorer unga studenter och akademiker värderar högst. Det visar en undersökning från Academic Works med 7 000 young professionals.

Karriärstöd

Undersökning: Ålder ett hinder för jobbyte

42 procent av de som är 40-55 år tycker att det är svårt att byta jobb av åldersskäl. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Folkuniversitetet.

Aktuellt

Nya ministern: Mest akut är bristen på rätt kompetens

Hon fick frågan på tisdagen och tackade ja på torsdagen. Efter 20 år i fackföreningsrörelsens tjänst är Eva Nordmark (S) arbetsmarknadsminister. ”Det kändes förstås hedrande att få frågan och jag såg det som en fantastisk möjlighet att få arbeta med det jag brinner för", säger hon.

Aktuellt

Jusek välkomnar satsning på rättsväsendet

Jusek ser positivt på miljardsatsningen på svenskt rättsväsende. Nu efterlyser förbundet en långsiktig resursförstärkning.

Aktuellt

Miljardsatsning på rättsväsendet

3,7 miljarder kronor mer fram till 2022. I dag presenterade Liberalerna regeringens kommande budgetsatsning på rättsväsendet. ”Den med störst våldskapital ska inte bestämma. Vi ser att antalet brott ökar medan antalet poliser minskar”, sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under en pressträff enligt SVT.

Karriärstöd

Rekryterarens bästa tips om anställningsintervjun

Svara på lönefrågan, gör en säljpitch i slutet och lyssna. Det är tre råd när du sitter i en anställningsintervju. "Ställ gärna motfrågor om det är något du inte förstår", säger Ylva Ottosson, senior recruitment consultant på Jurek.

Karriärstöd

Experten: Ta inga stora beslut på magkänsla

Många fattar stora livsomvälvande beslut utifrån samma mekanismer som vid små vardagsbeslut, det vill säga med hjälp av intuition och magkänsla. Men det är en strategi som kan vara förödande, menar Harald Kjellin, professor vid Stockholms universitet.

Kategori lön

Lönerna ökade med 2,5 procent

Under första halvåret ökade svenska löner med 2,5 procent jämfört med samma period förra året. Ökningstakten är densamma som 2018.

Aktuellt

Fem universitet får "EU-status"

KTH, Stockholms, Göteborgs, Linköpings, och Lunds universitet har utsetts till Europauniversitet av EU. Deras studenter, forskare och doktorander får därmed fritt röra sig mellan universitet i olika länder.

Generationsskiftet

Hon tog över byrån efter sin mor. Nu tar hon över Advokatsamfundet efter Anne Ramberg. Tillträdande generalsekreteraren Mia Edwall Insulander representerar en ny generation i Advokatsveriges toppskikt – och med det kommer nya perspektiv på flera av kårens viktigaste frågor.

Aktuellt

Justitiedepartementet: Gör domstolarna mer digitala

Domstolsärenden ska få inledas digitalt, och krav på papperskopior tas i vissa fall bort. Det vill justitiedepartementet som i en promemoria föreslår flera författningsändringar.

Aktuellt

Saknas: Studentbostäder

Det råder fortsatt stor brist på bostäder för studenter. I tolv städer är behovet skriande, visar en rapport från Sveriges förenade studentkårer.

Arbetsmiljö

Fyra råd för att vässa din digitala arbetsmiljö

Gör jobbets digitala system till en arbetsmiljöfråga. Och ställ krav på att systemen använder samma begrepp och språk som finns i verksamheten. Råden kommer från Robert Zelena, projektledare för framtagandet av Digi-ronden på Suntarbetsliv.

Special:

Studentens överlevnadsguide

Studentlivet kan både vara ett äventyr och en 
utmaning. Vi har letat upp råden som gör studietiden 
enklare, oavsett om du precis börjat din färd eller redan är inne på sluttampen.

Karriärstöd

Tre arbetsgivare om e-learning

Utbudet av onlinekurser har fullständigt exploderat och mer eller mindre slagit ut det gamla ”åka på kurs”. Den som vill öka sin kompetens i jobbet kan numera läsa på prestigefyllda universitet som Harvard eller Oxford utan att lämna skrivbordsstolen. Och arbetsgivarna har anammat den nya lärandeformen – även om den inte verkar slå praktisk erfarenhet.

Karriärstöd

Alhem: Säg aldrig nej till media

Plötsligt står du som ansvarig i stormens öga och media kräver svar på sina frågor. Hur hanterar du pressen från pressen? Samhällsdebattören och förre överåklagaren Sven-Erik Alhems främsta råd är öppenhet. ”Att alltid ställa upp för media är väldigt viktigt”, säger han.

Aktuellt

Högre sjukfrånvaro bland kvinnor analyseras

Sjukfrånvaron bland statsanställda kvinnor är mer än dubbelt så hög som bland männen. Statskontoret ska nu på regeringens uppdrag analysera vad det beror på.

Dokument:

Sämst i klassen

Svenska universitets- och högskolestudenter har minst lärarledd undervisningstid i Europa, bara hälften jämfört med vad studenterna i exempelvis Polen, Schweiz och Danmark har. "I internationell jämförelse är Sverige ett 
extremfall", säger Fredrik Svensson som är utredare vid Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Aktuellt

Många svenska företag på studenters topplista

Google toppar som vanligt listan över studenters favoritarbetsgivare. Ikea och Spotify är två av totalt fyra svenska företag på tio-i-topp. Dessutom klättrar Oatly till en elfteplats.

Karriärstöd

Dra nytta av din erfarenhet när du söker jobb

Att vara äldre än sina jobbkonkurrenter är något man kan dra fördel av. Ledarcoachen Rebecka Zucker har sammanställt strategier för att visa att du är rätt person för tjänsten.

Aktuellt

Nya lagar från halvårsskiftet

Utökade säkerhetsåtgärder i svenska domstolar. Det är en av flera nya lagar som trädde i kraft den 1 juli.

Lön & Pension

Nytt krisavtal för kommunal sektor

Ett nationellt avtal för krissituationer har tecknats mellan Akademiker Alliansen, SKL, Sobona och övriga fackliga organisationer. Avtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge.

Aktuellt

Experten: Så tacklar du jobbångesten

Många kommer i dagarna tillbaka från semestern med mer eller mindre prestations- och jobbångest. Psykologen Liria Ortiz delar med sig av sina bästa råd för hur du tar dig igenom de första arbetsdagarna.

Studentliv

Fler får jobb innan examen

39 procent av studenterna i Juseks utbildningsgrupper fick ett kvalificerat jobb innan de tog examen. Det är 8 procent fler än för två år sedan.

Aktuellt

Snabb försämring av arbetsvillkoren i Europa

Antalet länder som förvägrar anställda att antingen bilda eller delta i fackliga organisationer har ökat från 92 till 107 på bara ett år. I Europa går den negativa utvecklingen snabbast, enligt Global Rights Index.

Aktuellt

Kvinnor och män bedöms olika vid sjukskrivning

Kvinnor och män ska behandlas lika i sjukförsäkringen. Ändå sjukskrivs kvinnor med lindrig eller medelsvår psykisk diagnos 30 procent mer än vad män gör. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

Lön & Pension

Fortsatt minskning av löneskillnader

Varje år sedan 2007 har löneskillnaden mellan kvinnor och män minskat. Förra året krympte den med 0,6 procent, enligt Medlingsinstitutets rapport.

Porträtt:

En annan synvinkel

David Sandström vill förändra vad en bank är. För Jusektidningen Karriär berättar Klarnas marknadschef om sin syn på kritiken, vikten av att inte ha någonting att förlora och varför han ser tiden som reklambyrå-vd som ett misslyckande.

Nyheter från Almedalen

Arbetsmiljö

Experten: Utveckling viktigt för framtidens akademiker

Framtidens akademiker kommer att värdera person- och kompetensutveckling högre än lön. Det säger Pelle Ahlin Olofsson på Ungdomsbarometern.

Ledarskap

"En bra ledare frigör andras potential"

Hon har utsetts till framtidens kvinnliga ledare och listats som en av Sveriges 101 supertalanger. Här berättar Almedals-aktuella Ishtar Touailat om vad hon menar krävs för ett framgångsrikt ledarskap i framtiden.

Aktuellt

Tre utmaningar för framtidens förbund

Att vara relevant för unga blir en av de största utmaningarna för fackförbund framöver. Det säger Juseks ordförande Sofia Larsen.

Karriärstöd

Starkt nätverk viktigast för invandrade akademiker

Avsaknaden av kontakter utgör ett större hinder för att hitta ett arbete än språkkunskaper och utbildning. Det upplever utrikes födda akademiker enligt statistik från SCB.

Arbetsmiljö

Så ökar du kreativiteten på jobbet

Vissa företag har en specifik tid avsatt för kreativa uppgifter, medan andra låter medarbetarna själva bestämma när de ska vara kreativa. Nu har en grupp forskare undersökt vad som egentligen funkar bäst.

Arbetsmiljö

Så hanterar du negativiteten

Negativitet på arbetsplatsen kan lätt bli ett stort problem om det ignoreras – och en person kan påverka hela avdelningen. "Våga säga ifrån och prata om det negativa i tid, vänta inte", säger Jonas Mosskin, organisationspsykolog på Sandahl Partners.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Utmaningen:

Hon vill förändra bilden av Almedalen

I takt med att Almedalsveckan vuxit har kritiken ökat, och det gäller allt från höga boendekostnader till att media slukat en större del av programpunkterna. Projektledaren Mia Stuhre håller inte med kritikerna, utan menar att arrangemanget är troget sitt demokratiska uppdrag.

Aktuellt

AF: 120 000 nya jobb skapas

Enligt Arbetsförmedlingens prognos växer svensk arbetsmarknad med 120 000 nya jobb 2019 och 2020.

Arbetsmiljö

"Begär tydliga deadlines för uppgifter du får"

Han är Sveriges enda struktör. Uppdraget: skapa ordning och hjälpa folk att fokusera på rätt saker för att bli effektivare och mindre stressade. "Är du i en stressad situation ska du förändra den i små steg. Börja i den ände där det kliar mest", säger David Stiernholm.

Karriärstöd

Många vill men kan inte göra jobbkarriär

En tredjedel av de som vill göra karriär på jobbet saknar möjligheten. Det visar en undersökning från Kantar Sifo som gjorts på uppdrag av Blocket Jobb.

Dokument

Risk för ökad domarbrist

Domarbristen riskerar att öka. Inom några år väntas var femte domare gå i pension, i några län betydligt fler. "Domarbristen är ett stort problem som borde engagera fler. På sikt är den ett hot mot rättssäkerheten", säger Anna Nitzelius som är rättspolitiskt sakkunnig på Jusek.

Aktuellt

Ny väg för jurister in i domaryrket

Kvalificerade och erfarna jurister får en ny möjlighet att meritera sig för en ordinarie domartjänst. Regeringen har beslutat införa en tidsbegränsad tjänst, adjungerat råd, som ger en sammanhållen domarmeritering i över- och underrätt.

Aktuellt

Hennes uppdrag: Hållbar konsumtion

Hur får man ett helt folk att börja konsumera mer hållbart? Konsumentverkets Eva Holmgren har antagit den tuffa utmaningen, som en del i Sveriges nationella miljömål

Arbetsmiljö

Jobbstressen: Var tredje hinner inte med jobbet på arbetstid

Ungefär en tredjedel av Juseks medlemmar hinner inte med det de ska göra under ordinarie arbetstid. Många upplever en stark negativ stress. Och var femte har svårt att sova på grund av jobbet, visar en undersökning.

Arbetsmiljö

"Facket står för en second opinion"

Digitaliseringen förändrar många branscher i grunden. Under hösten 2017 kom beskedet att Nordea skulle minska personalstyrkan med 6000 personer. Ombudsmannen Tomas Forsgren har arbetat med att skapa trygghet genom processen.

Arbetsmiljö

Hon gör upp med "förpappringen"

Känns det som att varje arbetsuppgift du blir klar med ger dig två nya? Du kan ha rätt. Den så kallade ”förpappringen” tilltar på de flesta arbetsplatser – och det handlar definitivt inte om papper, menar filosofen Jonna Bornemark som lanserade begreppet i höstas.

Karriärstöd

Mindfulness trumfar mental träning

Du kan prestera bättre med hjälp av mindfulness än med mental träning. Det är slutsatsen i en studie gjord på idrottare.

Aktuellt

Kommuner kämpar med GDPR

Hälften av svenska företag och myndigheter jobbar systematiskt med dataskydd. Tuffast har kommuner, landsting och småföretag som brottas med att sätta fungerande rutiner. Enligt en rapport från Dataskyddsinspektionen försvåras dataskyddsarbetet av åldrade IT-system.

Aktuellt

Här är akademikernas hjärtefrågor i EU-valet

Klimatfrågan, att bromsa högerextrema partiers inflytande, och migrationspolitiken. Det är de tre viktigaste sakfrågorna för akademiker i EU-valet på söndag 26 maj.

Aktuellt

Cederquist fick Justitiapriset

Årets mest jämställda affärsjuridiska byrå är Cederquist i Stockholm. Samtidigt utsågs Agnes Hammarstrand på advokatbyrån Delphi, Göteborg, till Årets Justitia. Utmärkelserna delas ut av ideella föreningen Justitiapriset.

Fråga experten:

Jag hinner aldrig återhämta mig

"Enligt mitt anställningsavtal har jag förtroende­arbetstid. Problemet är att jag ständigt lastas med nya uppdrag så fort jag avslutat ett projekt … Jag hinner aldrig vila ikapp! Vad kan jag göra?", undrar en läsare. Experten svarar.

Aktuellt

1800 får gå från Arbetsförmedlingen

Drygt 1 800 medarbetare tvingas lämna sina tjänster på Arbetsförmedlingen. Det är betydligt färre än de 4 500 som varslades i januari.

Lön & Pension

En av tre: "Kan inte välja min pensionsålder"

32 procent tror inte att de själva kommer att kunna få välja när de går i pension. Det visar en undersökning från AMF.

Arbetsmiljö

Här är arbetsgivarna som hyllas

700 000 medarbetare har sagt sitt. Utifrån deras arbetsvillkor kan Nyckeltalsinstitutet peka ut Sveriges bästa arbetsgivare inom jämställdhet, hälsofrämjande och hållbarhet.

Aktuellt

Sofia Larsen: Ett historiskt ögonblick

Frågan om att gå vidare med planerna att bilda ett nytt förbund med Civilekonomerna krävde ingen omröstning. Delegaterna på plats gav ett muntligt och kraftfullt bifall. "Ett historiskt ögonblick", säger ordföranden Sofia Larsen till Jusektidningen Karriär.

Aktuellt

Ja till att gå vidare med planerna på nytt förbund

Just nu pågår Juseks fullmäktige. På förmiddagen röstade ledamöterna ja till att gå vidare med planerna på att bilda ett nytt förbund tillsammans med Civilekonomerna.

Aktuellt

Här röstar fullmäktige om att bilda nytt förbund

14–15 maj tar Juseks fullmäktige ställning till förslag om verksamheten. 23 motioner och 4 propositioner, varav en om viljeinriktningen att bilda ett nytt förbund, ska behandlas.