Lönefacit: 1800 mer i månaden

Lönerna har gått upp inom alla Juseks medlemsgrupper. Förbundets årliga löneenkät visar att genomsnittslönen ökade med 3,8 procent. "Det är en väldigt bra siffra", säger Malin Backman, utredare på Jusek.

Ellika Henrikson
Foto: Ellika Henrikson
Karriärstöd

Krönika: Hålfot och bettskena – inget som "sparks joy"

Agnes Arpi: "Det började med en stilla förhoppning om någon sorts ergonomisk förbättring, det fortsatte med ett ländryggsstöd. En mjuk kudde att spänna fast i stolen för bättre arbetsställning. Sedan spårade det ur."

Karriärstöd

Stressad? Här är varningsklockorna

Vägen till utbrändhet kantas av en rad varningssignaler från kroppen. Magproblem, ständiga förkylningar, humörsvängningar och oro är några symptom på för mycket stress och för lite vila.

Aktuellt

Lagförslag om skärpt säkerhet i domstolar

Större möjlighet för brottsoffer och vittnen att delta via videolänk, och att fler åhörare ska omfattas av säkerhetskontroller. Det är delar av innehållet i regeringens proposition med syfte att stärka ordningen i landets domstolar.

"Den digitala marknadsföringen kommer att ta fysisk form"

Vad gör egentligen en reklamforskare som chef för Handelshögskolans institution för detaljhandel? För Sara Rosengren själv är det självklart. Företagen vore helt enkelt smått vilsna utan marknadsföringens ledstång i en tid när digitaliseringen förändrar vårt sätt att handla.

Arbetsmiljö

Lista: 3 sätt att återhämta sig på jobbet

Gemensamma luncher, mikropauser och variation. Det är forskaren Lina Ejlertssons framgångsrecept för största möjliga energiboost i stressiga arbetsmiljöer.

Ledarskap

Allt fler kvinnliga chefer i staten

44 procent av statens drygt 17000 chefer är kvinnor. Därmed har andelen kvinnliga chefer ökat med en procentenhet årligen i snart tio år.

Lön & Pension

Rekordfå förhandlingar gav lugn på arbetsmarknaden

2018 var ett stabilt år på arbetsmarknaden med rekordfå stridsåtgärder. Det framgår i Medlingsinstitutets rapport ”Avtalsrörelse och lönebildning 2018”.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Proffsens hacks för att kickstarta ­utlandskarriären

Att göra karriär utomlands kan ­kännas som en ouppnåelig dröm – men det är inte omöjligt. Det gäller bara att känna till genvägar, förstå ­terminologin och veta vilka jobb du ska söka. Henrik Rydén på karriärplatt­formen ­Impactpool bjuder på tips som kan hjälpa dig ut i världen.

Arbetsmiljö

"Ändra rekryteringsprofilen för myndighetschefer"

Vad händer när medarbetare ges möjlighet till ett mer självstyrt och kunskapsbaserat beslutsfattande? Det har undersökts i ny forskning från Karlstads universitet.

Lön & Pension

Ny statistik: Jusek-kvinnor tjänar 3000 mindre än männen

Kvinnor i Juseks medlemsgrupper har i snitt 3100 kronor mindre i månadslön än sina manliga kollegor. Det visar ny statistik från förbundet.

Arbetsmiljö

Ny arbetsmarknadsbyrå i EU trots svenskt motstånd

ELA ska säkra att fri rörlighet på EU:s arbetsmarknad sker på rättvisa villkor.

Var femte bytte jobb förra året

Ny på jobbet? Då är du inte ensam. Nästan var femte Jusekmedlem bytte arbetsplats förra året – och för de flesta innebar det ett lönelyft.

Arbetsmiljö

2000 inspektioner ska motverka ohälsa

Arbetsrelaterad psykisk ohälsa är en växande utmaning för samhället. I år genomför Arbetsmiljöverket nära 2000 inspektioner, bland annat på webb- och reklambyråer, som en del i en nationell kampanj för att komma till rätta med problemet.

Karriärstöd

Hälften av AF-kontoren läggs ned

Omkring 130 av 242 arbetsförmedlingar avvecklas. Det är konsekvensen av att 4500 av de 13400 medarbetarna varslades i januari.

Karriärstöd

”Stå på dig och ge inte upp”

Många sa att det var omöjligt att få jobb på FN som nyutexaminerad jurist, men det stoppade inte ­Yasmine Sherif – redan som 25-åring skrev hon sitt första FN-kontrakt.

”Genom ­robotar kommer vi få syn på oss själva”

Samer Al Moubayed har uppfunnit en av världens mest avancerade sociala ­robotar. Men ambitionen är inte att robotisera samhället. Snarare att göra det mer mänskligt.

Studentliv

Så får du drömjobbet i sommar

Sommarjobb är ett bra tillfälle för att få in en fot på arbetsmarknaden. Ulrika Husmark, karriärplanerare på Jusek, tipsar om vad du bör tänka på när du söker jobb.

Arbetsmiljö

Därför vabbar pappor mindre

Män tar ut färre vab-dagar och har en kortare föräldraledighet än kvinnor, det visar undersökningar från Länsförsäkringar och Göteborgs universitet. Och orsaken till det kan vara förlegade normer på arbetsplatsen.

Karriärstöd

Måste jag jobba under uppsägningstiden?

Jag har fått ett nytt arbete och har sagt upp mig. Min nuvarande chef och jag drar allt utom jämnt och jag orkar verkligen inte gå till ­jobbet varje dag uppsägningen ut. Är jag tvungen till det om jag ändå ska sluta? Det undrar en läsare.

Uppdrag: Att förebygga hoten

Åtta gånger om året samlas säkerhetschefer från tolv av Sveriges myndigheter för att diskutera och stötta varandra i kampen mot hot och våld mot anställda. För just förebyggande arbete är a och o, det är experterna överens om. Här är de bästa tipsen för hur du kan gå till väga.

Karriärstöd

Årets talare ger sina bästa retoriktips

Förra veckan blev Susanne Pettersson utsedd till Årets talare. Här är hennes bästa tips för att fånga publiken.

Arbetsmiljö

Ökad psykisk ohälsa bland kvinnliga chefer

Allt fler kvinnliga chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Det visar statistik från Previa.

Karriärstöd

Trenderna som kan påverka arbetslivet

Flexibilitet och automatisering – men också mänskliga kvaliteter och hållbarhet. Det är några av de trender som Trygghetsrådet pekar på i sin rapport om framtidens arbetsliv.

Tema

Förändringsagenter

Artificiell intelligens, digitalisering och social hållbarhet. Jusektidningen ­Karriär börjar det nya året med att spana efter ­trender och ­nyheter på arbets­marknaden ­– och möta några av dem som skapar ­förändring.

Arbetsmiljö

Personalvetare förväntar sig mest av chefen

Personalvetare är nöjda med sin arbetsmiljö men förväntar sig samtidigt mer av sin närmaste chef. Det visar Juseks kartläggning.

Karriärstöd

Goda jobbmöjligheter för välutbildade

Sysselsättningen ökar i landet och chanserna att hitta ett jobb är goda. Även fortsatt är en eftergymnasial utbildning något som lönar sig för jobbsökare, visar Arbetsförmedlingens prognos.

Ledarskap

Lista: Tipsen för att dela med sig lagom som chef

Att vara selektivt sårbar kan vara en framgångsrik strategi för en chef. Det menar organisationskonsulterna Liz Fosslien och Mollie West Duffy.

Video: Vad är en bra lön?

Jessicka Rosén, ombudsman på Jusek, svarar på några av de mest googlade frågorna om lön.

Karriärstöd

Fortsatt stor arbetsbrist inom staten

Det råder brist på arbetskraft inom statlig sektor. Det uppger tre av fyra av Arbetsgivarverkets medlemmar i en ny konjunkturbarometer.

Arbetsmiljö

Jusek ger januariavtalet både ris och ros

Minus för nedtrappning av a-kassan och uteblivna satsningar i rättsväsendet. Men plus för visum för högkvalificerade, renodlingen av Arbetsförmedlingens uppdrag och införandet av ett integrationsår. Januariavtalet får både ris och ros av Jusek.

Arbetsmiljö

Utredning: Hyvling ska inte vara skäligt enligt LAS

Det har skett lite i skymundan av januariöverenskommelsen och debatten om uppluckringen av LAS. Men nu har den offentliga utredningen "Tid för trygghet" presenterats.

”Jag måste förhålla mig till två världar samtidigt”

Ena dagen chockbomber mot palestinska demonstranter i Hebron. Andra dagen stilla julfirande i Stockholm. Sofia Zitouni berättar om arbetet som utsänd i konfliktområden – och att ständigt slitas mellan olika verkligheter.

Lön & Pension

Checklista: Gör dig redo för lönesamtalet

Är det snart dags för årets lönesamtal? Vi har tagit fram en checklista som du kan använda dig av.

Karriärstöd

Håll koll: Nya regler efter årsskiftet

Avdraget för fackavgiften slopas, ett karensavdrag ersätter karensdagen och reglerna för vab görs om. Det är några av nyheterna i arbetslivet i och med det nya året.

Arbetsmiljö

DO lanserar guide mot diskriminering

En digital guide ska ge arbetsgivare stöd i arbetet med att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter.

Nyfiken på allt

Han har ägnat 20 år åt att hjälpa privatpersoner att spara. Men nu, när den ekonomiska krisen står för dörren och världen lämnar fossila bränslen för elenergi, vill Claes Hemberg stå i första ledet. Hur? Som han alltid har gjort: genom att folkbilda.

Karriärstöd

TRR: Trenden är bruten

Efter sex år bryts den nedåtgående trenden i antal uppsagda tjänstemän, visar statistik från TRR.

Arbetsmiljö

Låg kontroll på jobbet kan påverka vikten

Har du gått upp i vikt på sistone? Det kan bero på din arbetssituation.

Arbetsmiljö

50-plussare mer engagerade på jobbet

Anställda över 50 är mer engagerade på jobbet och mer sällan sjukskrivna, visar en ny undersökning från företagshälsovården Feelgood.

Tema: Gigekonomin

THE BIG GIG

28 procent, säger McKinsey Global Institute. 2 procent säger Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Eller 9 procent, beroende på hur man räknar. Siffrorna på hur många som verkar inom gigekonomin beror på vem du frågar. Men helt klart växer denna hybrid på arbetsmarknaden.

Arbetsmiljö

Efter varslet på AF: ”Det har varit en tung dag”

Igår kom beskedet att Arbetsförmedlingen varslar 4500 medarbetare. Varslet var väntat, men ändå oväntat stort, säger Helén Justegård som är ordförande för Saco-S på Arbetsförmedlingen.

Arbetsmiljö

Svårt att få ihop jobb och vardag för akademiker

Drygt hälften av akademikerna har återkommande problem med att koppla bort jobbtankarna på fritiden. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Saco.

Studentliv

Uppdrag: Att forma EU:s ungdomspolitik

Lina Arvidsson är utsedd till Sveriges ungdomsrepresentant i EU. Hon är styrelseledamot i Saco studentråd och ska under 2019 och 2020 vara med och forma framtidens ungdomspolitik i EU.

Utmaningen:

”Viktigt att vi är tydliga med vart vi är på väg”

4000 personer jobbar på den svenska musikjätten Spotify. Fler än 1000 av dessa anställdes under det senaste året. En personalökning som skulle kunna innebära kaos om man inte har de rätta medlen för att hålla ihop allt.

Arbetsmiljö

Undersökning: Många jurister mår dåligt av stress

En tredjedel av Juseks jurister ­upplever negativ stress. Störst är problemet för kvinnorna. Det visar Juseks egen kartläggning av juristernas arbetsmiljö.

Arbetsmiljö

IT-akademiker efterfrågar mer lärande i arbetet

Lärande i arbetet, möjlighet till återhämtning och en effektiv verksamhet är arbetsmiljöfaktorer IT-akademiker värdesätter – och ibland saknar – på jobbet, visar en undersökning från Jusek.

Karriärstöd

Ny forskning: Använd känslorna i rättssalen

Att visa känslor i en rättssal har alltid ansetts som oprofessionellt. Men känslorna ska inte tryckas undan eller förnekas utan bör i stället användas för att stärka rättssystemet, menar två svenska forskare i en ny bok.

Ett år med metoo

I dagarna är det ett år sedan metoo exploderade. "Det var ett vrål som fick oss att prata om sådant som vi inte har för vana att prata om. Men nu gäller det att gå från ord till handling", säger Emmy Lilliehorn som är en av samordnarna av de svenska metoo-uppropen.

Karriärstöd

Så håller du dina nyårslöften

Nästan hälften av alla nyårslöften bryts. Men det finns hjälp att få om du vill lyckas med dina.

Arbetsmiljö

Svenskarna jobbar färre timmar – men högre upp i åldrarna

I Sverige jobbar vi förhållandevis korta arbetsveckor, enligt ny statistik från OECD.

Karriärstöd

Lista: Fem Ted Talks som räddar nyårslöftena

Karriär tipsar om fem Ted Talks för att hitta motivationen i vardagen.

Porträttet

Hon har nyckeln till internet

I en stålbur utanför Washington DC i USA bevaras internets största hemlighet. Och den kan bara nås av sju utvalda nyckelbärare. En av dem är svenska

nät­säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Karriärstöd

Säg upp dig på rätt sätt

Byta jobb är bra, men det gäller att säga upp sig på rätt sätt. Juseks ombudsman Elisabeth Fredriksson tipsar om hur du säger upp sig snyggt och minimerar risken för missnöje.

Ledarskap

Så blir du en effektiv teamledare

Upprätta ett teamkontrakt, lägg inte för mycket fokus på organisationsscheman och utnyttja konflikterna. Det är några av de tips som lyfts fram i ledarskapsboken ”Att leda team – 60 tips som ökar din systemintelligens”.

Lön & Pension

Sänkt skatt har stor effekt på pensionen

2019 får merparten av Sveriges pensionärer en höjning av pensionen med mellan 170 och 740 kronor efter skatt. Den tredjedel med högst pension gynnas mest, visar Pensionsmyndighetens beräkningar.