IT-strulet: Den dolda tidstjuven

Krånglande IT-system är ett växande arbetsmiljöproblem. Dessutom kostar de miljarder.

Arbetsmiljö

Företagshälsan: Så får vi hälsosammare arbetsplatser

Lyft upp det systematiska miljöarbetet på högre hierarkiska nivåer i organisationerna. Det är en av fyra nödvändiga åtgärder för att skapa sundare arbetsplatser med minskad psykisk ohälsa, enligt en rapport från Sveriges Företagshälsor.

Aktuellt

Upphandlingsmyndigheten är Sveriges modernaste

En liten myndighet med ett stort uppdrag som på kort tid gjort en lång resa. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten som utsetts till Sveriges modernaste myndighet 2019.

Aktuellt

Juseks extra fullmäktige: Ja till nytt förbund

Nu är en sammanslagning nära. På Juseks extra fullmäktige under måndagen röstade man enhälligt ja till att gå vidare med planerna på ett nytt förbund. På tisdagen väntas Civilekonomerna göra samma sak. "Nu är vi på landningsbanan", säger Juseks ordförande Sofia Larsen.

Arbetsmiljö

Forskare: Positiva effekter med arbetstidsförkortning

I Östersundshem har personalen jobbat sex timmars arbetsdag under 1,5 år. Trots att samma arbetsuppgifter utfördes ökade inte medarbetarnas stressnivåer, visar en studie från Mittuniversitetet.

Aktuellt

Allt inför extra fullmäktige

På måndag röstar Juseks delegater om ett samgående med Civilekonomerna. Här är allt du behöver veta inför extra fullmäktige på Operaterassen i Stockholm.

Karriärstöd

AI – din nästa rekryterare?

Artificiell Intelligens, AI, är den stora hypen i rekryteringsbranschen. Nu börjar snacket bli lite verkstad också. I Upplands-Bro kommun har en robot för första gången genomfört en rekrytering.

Pay it forward

Entreprenören Ishtar Touailat tvingades bli vuxen redan 14 år gammal. Det har format hennes liv – på både gott och ont. En tid var hon så rädd för att misslyckas att hon satte affären före de anställda. Nu vill hon göra tvärtom.

Aktuellt

Så kan Arbetsförmedlingen reformeras

”Nya” Arbetsförmedlingen vill matcha arbetssökande och arbetsgivare med hjälp av automatisering. Det framgår av myndighetens rapport Vissa förutsättningar inför reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Aktuellt

Inför fullmäktige: Tre frågor till Sofia Larsen

Om knappt två veckor, 11 november, är det extrainsatt fullmäktige. Då ska Juseks delegater rösta om ett eventuellt samgående med Civilekonomerna. Vi ställde några frågor till Juseks ordförande Sofia Larsen om hur tankarna går just nu.

Ledarskap

Studie: så många chefer förebygger psykisk ohälsa

Chefer som utbildats i psykisk ohälsa jobbar oftare förebyggande gentemot medarbetarna, visar en studie.

Förslag: Reformera PPM

Premiepensionssystemet bör utformas så att det så långt som möjligt enbart är sparare som vill och kan sätta samman egna fondportföljer som gör det. Det framgår av en ny regeringsutredning.

Arbetsmiljö

Så kan du stötta en utmattad kollega

Hur märker man att en arbetskamrat är utmattad? Och vad kan man göra för att stötta personen? Psykologen Kajsa Bergwall tipsar om hur du hanterar utmattningssyndromets tre faser.

Lön & Pension

Tydliga löneskillnader mellan nyutexaminerade män och kvinnor

Det skiljer tusentals kronor i ingångslön mellan nyutexaminerade manliga och kvinnliga ekonomer och jurister. SVT:s granskning visar att männen tjänar mer än kvinnor i samtliga stora akademikeryrken inom Saco.

Aktuellt

Ett turbulent år på Arbetsförmedlingen

1 november ska Arbetsförmedlingen vara klar med sitt förslag på hur reformeringen av myndigheten ska gå till. Samtidigt läggs en mängd AF-kontor ned runt om i Sverige, personal sägs upp medan andra slutar frivilligt. "Det är mycket rörigt det som pågår. Ibland rena karusellen", säger Helén Justegård som är ordförande för Saco-S på Arbetsförmedlingen.

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Arbetsmiljö

Nytt verktyg ska förebygga sjukskrivningar

Nästan tre av tio upplever besvär med stress och ohälsa på grund av sitt arbete, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Nu presenterar forskare vid Umeå universitet ett nytt stödmaterial i kampen mot ohälsa på jobbet.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Blandad reaktion på flexkontoret

"Vi har gått över till ett mer flexibelt upplägg där medarbetarna varken har fasta arbetsplatser eller tidsramar. Några verkar nöjda med det nya upplägget medan andra upplever stora koncentrationssvårigheter. Vad gör jag som chef och var går gränserna för mitt ansvar?", undrar en läsare.

Aktuellt

Riksrevisionen: Föråldrade IT-system på myndigheter

Ett stort antal statliga myndigheter har föråldrade verksamhetskritiska it-system. Det skriver Riksrevisionen i en ny rapport där både regering och myndigheter kritiseras för ineffektivitet.

Arbetsmiljö

Därför blir mötena fler

Det blir allt fler möten på jobbet. I ett nyligen avslutat forskningsprojekt har forskare vid Malmö och Lunds universitet undersökt varför.

Aktuellt

Stärkt socialt skydd vid hård Brexit

Svenska medborgare i Storbritannien ska få vissa trygghetsförmåner utbetalda i sex månader efter en eventuell avtalslös Brexit. Det föreslår regeringen.

Karriärstöd

"Uppgifterna kändes bisarra"

Åtalet mot världsstjärnan ASAP Rocky utvecklades till en diplomatisk kris, med krav om frisläppande från USA:s president Trump och rapporter i media om omänskliga förhållanden i häktet. Mitt i stormens öga stod Kriminalvårdens presstjänst.

Fixa löneförhandlingen

Du vet vad du borde tjäna, men du måste fortfarande lyckas övertyga arbetsgivaren om din rätt. Lars-Johan Åge är förhandlingsexpert och har även skrivit boken 
Happy-Happy. Här är fem av hans bästa råd inför löneförhandlingen.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Karriärstöd

Lokal förening ska inspirera

Per Ekman är utredare på Socialförvaltningen i Vänersborgs kommun och lokal Jusek-ordförande. Jusek har inte särskilt många lokala föreningar i landet, men Per Ekman och hans fackliga kollegor tycker att de får ut mer av medlemskapet på det sättet – i skrivande stund jobbar 27 medlemmar på arbetsplatsen.

Arbetsmiljö

Sveriges första HR-professor: Ibland saknas ett stödjande ledarskap

Han är Sveriges första professor i Human Resource Management, HR, i dagligt tal. Här berättar Stefan Tengblad om sin syn på ledarskap – och vad han hoppas åstadkomma inom ett område som påverkar en hög andel av befolkningen.

Arbetsmiljö

Undersökning: Arbetsgivare dåliga på stresshantering

Nära hälften av de anställda, 43 procent, anser att arbetsgivaren inte gör tillräckligt för att förebygga stress på jobbet. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av Randstad.

Den stora kontorskampen

Kontorslandskap, aktivitetsbaserat kontor eller ett eget rum – vilken lösning är egentligen den bästa? Det beror på, konstaterar forskningen. Experterna är dock överens: Det går trender i hur och var vi arbetar.

Aktuellt

Förändrad polisutbildning för civilanställda

Utbildningen för civilanställda inom polisen ska förbättras. Promemorian från justitiedepartement är ett led i målet om 10 000 fler poliser år 2024.

Arbetsmiljö

"Begreppet social kompetens är under omförhandling"

Hur påverkar det omfattande mobilanvändandet våra relationer på arbetsplatsen? Det har Nanna Gillberg, forskare i företagsekonomi på Handelshögskolan Göteborgs universitet, tittat närmare på. ”I många sammanhang är personer bara fysiskt närvarande”, säger hon.

Aktuellt

Statlig IT-drift vässas och säkras

Myndigheternas IT-drift ska både bli säkrare och mer kostnadseffektiv. Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att utreda hur den kan samordnas.

Porträtt

Växlar upp

En biltillverkningsjätte ska bli ett mobilitetsföretag. Vad är skillnaden? För Volvos globala HR-chef Hanna Fager betyder det en helt ny syn på medarbetarna, som bygger på människors styrkor och förmåga att förändras i stället för traditionen med förutbestämda roller.

Lön & Pension

Undantag att prata tjänstepension på anställningsintervju

Bara en av tio sökande får frågor om tjänstepension under anställningsintervjun. Det visar en Sifoundersökning på uppdrag av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.

Aktuellt

AI-robotens första rekrytering

I juni genomfördes världens första anställningsintervju av en social intervjurobot. Den gick som planerat.

Aktuellt

Hon vill göra lagen begriplig för fler

Med Fatta lagen! Från hatbrott till snatteri och svartjobb målar Dona Hariri upp en ny bild av juridiken. ”Jag vill ge medborgarna juridiken – och om språket har varit ett hinder hittills är det här mitt bidrag”, säger hon.

Karriärstöd

Här är svenskarnas drömjobb

Många vill bli ingenjörer. Men yrkeskategorierna ekonom och kommunikatör hamnar på fjärde respektive sjätte plats över svenskarnas drömjobb i Manpower Work Lifes årliga arbetslivspanel.

Arbetsmiljö

Sju strategier för jobb kontra privatliv

Hur förhåller vi oss till den flytande gränsen mellan arbete och privatliv? Tre forskare har identifierat sju olika strategier som chefer och anställda använder sig av.

Arbetsmiljö

”Jag känner fortsatt oro för mina medlemmar”

Den hårt belastade Åklagarmyndigheten får ökat anslag med 61 miljoner kronor i regeringens budget. ”Visst är det bra men frågan är om det räcker”, säger Emma Berge, ordförande för Saco-S-föreningen på Åklagarmyndigheten.

Karriärstöd

Det här är viktigast för unga jobbsökande

Bra arbetsmiljö och trevliga kollegor är de faktorer unga studenter och akademiker värderar högst. Det visar en undersökning från Academic Works med 7 000 young professionals.

Karriärstöd

Undersökning: Ålder ett hinder för jobbyte

42 procent av de som är 40-55 år tycker att det är svårt att byta jobb av åldersskäl. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Folkuniversitetet.

Aktuellt

Nya ministern: Mest akut är bristen på rätt kompetens

Hon fick frågan på tisdagen och tackade ja på torsdagen. Efter 20 år i fackföreningsrörelsens tjänst är Eva Nordmark (S) arbetsmarknadsminister. ”Det kändes förstås hedrande att få frågan och jag såg det som en fantastisk möjlighet att få arbeta med det jag brinner för", säger hon.

Aktuellt

Jusek välkomnar satsning på rättsväsendet

Jusek ser positivt på miljardsatsningen på svenskt rättsväsende. Nu efterlyser förbundet en långsiktig resursförstärkning.

Aktuellt

Miljardsatsning på rättsväsendet

3,7 miljarder kronor mer fram till 2022. I dag presenterade Liberalerna regeringens kommande budgetsatsning på rättsväsendet. ”Den med störst våldskapital ska inte bestämma. Vi ser att antalet brott ökar medan antalet poliser minskar”, sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under en pressträff enligt SVT.

Karriärstöd

Rekryterarens bästa tips om anställningsintervjun

Svara på lönefrågan, gör en säljpitch i slutet och lyssna. Det är tre råd när du sitter i en anställningsintervju. "Ställ gärna motfrågor om det är något du inte förstår", säger Ylva Ottosson, senior recruitment consultant på Jurek.

Karriärstöd

Experten: Ta inga stora beslut på magkänsla

Många fattar stora livsomvälvande beslut utifrån samma mekanismer som vid små vardagsbeslut, det vill säga med hjälp av intuition och magkänsla. Men det är en strategi som kan vara förödande, menar Harald Kjellin, professor vid Stockholms universitet.

Lön & Pension

Lönerna ökade med 2,5 procent

Under första halvåret ökade svenska löner med 2,5 procent jämfört med samma period förra året. Ökningstakten är densamma som 2018.

Aktuellt

Fem universitet får "EU-status"

KTH, Stockholms, Göteborgs, Linköpings, och Lunds universitet har utsetts till Europauniversitet av EU. Deras studenter, forskare och doktorander får därmed fritt röra sig mellan universitet i olika länder.

Generationsskiftet

Hon tog över byrån efter sin mor. Nu tar hon över Advokatsamfundet efter Anne Ramberg. Tillträdande generalsekreteraren Mia Edwall Insulander representerar en ny generation i Advokatsveriges toppskikt – och med det kommer nya perspektiv på flera av kårens viktigaste frågor.

Aktuellt

Justitiedepartementet: Gör domstolarna mer digitala

Domstolsärenden ska få inledas digitalt, och krav på papperskopior tas i vissa fall bort. Det vill justitiedepartementet som i en promemoria föreslår flera författningsändringar.

Aktuellt

Saknas: Studentbostäder

Det råder fortsatt stor brist på bostäder för studenter. I tolv städer är behovet skriande, visar en rapport från Sveriges förenade studentkårer.

Arbetsmiljö

Fyra råd för att vässa din digitala arbetsmiljö

Gör jobbets digitala system till en arbetsmiljöfråga. Och ställ krav på att systemen använder samma begrepp och språk som finns i verksamheten. Råden kommer från Robert Zelena, projektledare för framtagandet av Digi-ronden på Suntarbetsliv.

Special:

Studentens överlevnadsguide

Studentlivet kan både vara ett äventyr och en 
utmaning. Vi har letat upp råden som gör studietiden 
enklare, oavsett om du precis börjat din färd eller redan är inne på sluttampen.

Karriärstöd

Tre arbetsgivare om e-learning

Utbudet av onlinekurser har fullständigt exploderat och mer eller mindre slagit ut det gamla ”åka på kurs”. Den som vill öka sin kompetens i jobbet kan numera läsa på prestigefyllda universitet som Harvard eller Oxford utan att lämna skrivbordsstolen. Och arbetsgivarna har anammat den nya lärandeformen – även om den inte verkar slå praktisk erfarenhet.

Karriärstöd

Alhem: Säg aldrig nej till media

Plötsligt står du som ansvarig i stormens öga och media kräver svar på sina frågor. Hur hanterar du pressen från pressen? Samhällsdebattören och förre överåklagaren Sven-Erik Alhems främsta råd är öppenhet. ”Att alltid ställa upp för media är väldigt viktigt”, säger han.

Aktuellt

Högre sjukfrånvaro bland kvinnor analyseras

Sjukfrånvaron bland statsanställda kvinnor är mer än dubbelt så hög som bland männen. Statskontoret ska nu på regeringens uppdrag analysera vad det beror på.

Dokument:

Sämst i klassen

Svenska universitets- och högskolestudenter har minst lärarledd undervisningstid i Europa, bara hälften jämfört med vad studenterna i exempelvis Polen, Schweiz och Danmark har. "I internationell jämförelse är Sverige ett 
extremfall", säger Fredrik Svensson som är utredare vid Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Aktuellt

Många svenska företag på studenters topplista

Google toppar som vanligt listan över studenters favoritarbetsgivare. Ikea och Spotify är två av totalt fyra svenska företag på tio-i-topp. Dessutom klättrar Oatly till en elfteplats.

Karriärstöd

Dra nytta av din erfarenhet när du söker jobb

Att vara äldre än sina jobbkonkurrenter är något man kan dra fördel av. Ledarcoachen Rebecka Zucker har sammanställt strategier för att visa att du är rätt person för tjänsten.

Aktuellt

Nya lagar från halvårsskiftet

Utökade säkerhetsåtgärder i svenska domstolar. Det är en av flera nya lagar som trädde i kraft den 1 juli.

Lön & Pension

Nytt krisavtal för kommunal sektor

Ett nationellt avtal för krissituationer har tecknats mellan Akademiker Alliansen, SKL, Sobona och övriga fackliga organisationer. Avtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge.

Aktuellt

Experten: Så tacklar du jobbångesten

Många kommer i dagarna tillbaka från semestern med mer eller mindre prestations- och jobbångest. Psykologen Liria Ortiz delar med sig av sina bästa råd för hur du tar dig igenom de första arbetsdagarna.

Studentliv

Fler får jobb innan examen

39 procent av studenterna i Juseks utbildningsgrupper fick ett kvalificerat jobb innan de tog examen. Det är 8 procent fler än för två år sedan.

Aktuellt

Snabb försämring av arbetsvillkoren i Europa

Antalet länder som förvägrar anställda att antingen bilda eller delta i fackliga organisationer har ökat från 92 till 107 på bara ett år. I Europa går den negativa utvecklingen snabbast, enligt Global Rights Index.

Aktuellt

Kvinnor och män bedöms olika vid sjukskrivning

Kvinnor och män ska behandlas lika i sjukförsäkringen. Ändå sjukskrivs kvinnor med lindrig eller medelsvår psykisk diagnos 30 procent mer än vad män gör. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

Lön & Pension

Fortsatt minskning av löneskillnader

Varje år sedan 2007 har löneskillnaden mellan kvinnor och män minskat. Förra året krympte den med 0,6 procent, enligt Medlingsinstitutets rapport.

Porträtt:

En annan synvinkel

David Sandström vill förändra vad en bank är. För Jusektidningen Karriär berättar Klarnas marknadschef om sin syn på kritiken, vikten av att inte ha någonting att förlora och varför han ser tiden som reklambyrå-vd som ett misslyckande.