THE BIG GIG

28 procent, säger McKinsey Global Institute. 2 procent säger Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Eller 9 procent, beroende på hur man räknar. Siffrorna på hur många som verkar inom gigekonomin beror på vem du frågar. Men helt klart växer denna hybrid på arbetsmarknaden.

Karriärstöd

"Vi får inte tappa vårt analoga tänkande"

Vilka utmaningar och möjligheter väntar Juseks medlemmar till följd av digitaliseringen? Frågan diskuterades under en heldag med styrena för Juseks professionsföreningar samt representanter från förbundsstyrelsen och studerandesektionen.

Karriärstöd

Fler svenskar byter arbete

Allt fler byter jobb. Fortsätter trenden är vi snart uppe i nivåerna från 80-talet.

Karriärstöd

Robot ska rekrytera utan fördomar

Tengai Unbiased ska kunna bedöma jobbsökande objektivt, oavsett ålder, kön, bakgrund och utseende.

Utmaningen:

”Viktigt att vi är tydliga med vart vi är på väg”

4000 personer jobbar på den svenska musikjätten Spotify. Fler än 1000 av dessa anställdes under det senaste året. En personalökning som skulle kunna innebära kaos om man inte har de rätta medlen för att hålla ihop allt.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Lön & Pension

Forskare: Förenkla pensionssystemet

Pensionssystemet är för komplicerat. Den slutsatsen dras i en ny rapport från SNS.

Arbetsmiljö

De tar jobbet utomhus

Läsa, ringa och samtala är några av de arbetsuppgifter man enkelt kan göra utomhus. Men vad mer av kontorsarbetet kan förläggas dit – och hur påverkar det vår hälsa och våra prestationer? Det ska projektet Stick Ut ta reda på.

Ledarskap

Så sporrar du kreativa medarbetare

Utmana dem, belöna deras innovation och acceptera deras mörkare sidor. Det är några av råden som affärspsykologen Tomas Chamorro-Premuzic lyfter fram för att motivera de mest kreativa anställda.

Ett år med metoo

I dagarna är det ett år sedan metoo exploderade. "Det var ett vrål som fick oss att prata om sådant som vi inte har för vana att prata om. Men nu gäller det att gå från ord till handling", säger Emmy Lilliehorn som är en av samordnarna av de svenska metoo-uppropen.

Karriärstöd

7 kurstips för vetgiriga utan budget

Med internet har distanskursen på senare år fått ett rejält uppsving. Anrika universitet som Harvard och MIT erbjuder onlinekurser i allt från kontraktsjuridik till entreprenörskap.

Studentliv

Hon är årets student inom affärsjuridik

Josefine Jonsson Tepavac heter vinnaren i 2018 års Business Law Challenge. Hennes extraarbete på advokatbyrå parallellt med studierna var segerreceptet, tror hon själv.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Fler jobbar fram till 65

Förbättrad hälsa och ändrat förtidspensionssystem gör att fler deltar längre i arbetslivet. Men normen att pensionera sig vid 65 är fortfarande stark.

Porträttet

Hon har nyckeln till internet

I en stålbur utanför Washington DC i USA bevaras internets största hemlighet. Och den kan bara nås av sju utvalda nyckelbärare. En av dem är svenska

nät­säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Studentliv

Så ska Handels bredda sin rekrytering

Handelshögskolan i Stockholm vill bredda sin rekrytering, främst genom att locka fler studenter som inte har högskoleutbildade föräldrar. "Mångfald är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att vara konkurrenskraftiga", säger skolans rektor Lars Strannegård.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Sveriges bästa arbetsgivare korad

Genom att fråga drygt 24 000 anställda har Employer branding-företaget Universum korat Sveriges bästa arbetsgivare. I år var det ett teknikkonsultföretag som tog hem den åtråvärda utmärkelsen.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Wise Group inför karensbidrag

Från och med årsskiftet inför Wise Group AB karensbidrag för koncernens medarbetare. Det innebär att de får 80 procent ersättning även första sjukdagen.

Jakten på kunskap

I vissa branscher är konstant utveckling viktigt för att vara konkurrenskraftig. Ny teknik, nya regler och nya processer ställer konstanta krav på kompetens. Men hur möter man dem?

Karriärstöd

Chefsjurist debuterar som romanförfattare

Eltels chefsjurist Henrik Sundell tar ett nytt steg i sin karriär – som romanförfattare. Hans debut Solitär utspelar sig i Stockholms juristvärld och behandlar ämnen som härkomst, status och fåfäng jakt efter yttre framgång.

Ledarskap

Buergenthal tog emot Stockholm Human Rights Award

På tisdagskvällen tog Thomas Buergenthal emot Stockholm Human Rights Award 2018. Utmärkelsen får han för sina särskilt framstående insatser för att stödja demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter.

Studentliv

Kriminalgåta ska locka till eget tänkande

En skönlitterär lärobok i juridik, är det möjligt? Ja, i alla fall enligt Claes Sandgren som skrivit ”Förlåt, det är Göran som är död – en brottslig satir”.

När drevet går

Det har beskrivits som dagens dödsstraff, forna tiders kyrkliga skampåle och en jakt i samhällets tjänst. Den som utsatts för ett mediedrev känner av effekterna länge. "Ofta handlar det om att minimera skadan, man kan aldrig gå tillbaka till hur det var innan drevet", säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare.

Fler nyheter

Karriärstöd

Chefsjurist debuterar som romanförfattare

Eltels chefsjurist Henrik Sundell tar ett nytt steg i sin karriär – som romanförfattare. Hans debut Solitär utspelar sig i Stockholms juristvärld och behandlar ämnen som härkomst, status och fåfäng jakt efter yttre framgång.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Studentliv

Lite lärarledd undervisning för svenska studenter

Studenter i Sverige har minst lärarledd undervisning i Europa. Och på landets högskolor får blivande jurister och samhällsvetare färre timmar än studenter inom naturvetenskap och teknik.

Karriärstöd

Så gör ni det mesta av mentorskapet

Frank Ekelund är en av författarna bakom "Kliv in – Handbok för mentorer och adepter i mentorskapsprogram för utrikesfödda". Två av hans tips för att lyckas med mentorskapet är att bygga en relation och prata om era förväntningar.

Utmaningen

”Jag slutar inte jobba förrän jag somnat”

Jobbet pågår varje vaken timme. Samtidigt blir det allt svårare att armbåga sig fram i vårt tätnande medielandskap. Men jobbet för Moderaternas presschefer tar inte slut med valrörelsen.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lön & Pension

Svag löneutveckling trots högkonjunktur

Löneökningarna under de senaste åren har varit låga i förhållande till konjunkturläget, konstateras i en ekonomisk kommentar från Riksbanken.

Ledarskap

Rikspolischefen: "Systemen måste hänga ihop"

Inför valet övertrumfade politikerna varandra om löften om fler poliser – men rikspolischefen Anders Thornberg vill inte se ett ensidigt satsande på bara Polismyndigheten.

Studentliv

Student? Det här söker arbetsgivarna

Vad står högt i kurs när arbetsgivarna rekryterar? Rätt kurser? Personlighet? Eller kanske arbetslivserfarenhet? Vi frågade tre populära arbetsgivare om vilka egenskaper som betyder mest när de anställer.

Hot och våld vardag för rättsväsendets anställda

Var tredje Jusekmedlem som är anställd inom rättsväsendet och på vissa andra myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier under de senaste två åren. Var femte känner sig otrygg på jobbet.