Saco-S Domstol vill slopa notariebetygen

Det är hög tid att avskaffa notariebetygen anser Saco-S Domstol. "Betygen skapar stress och leder till så pass stora negativa konsekvenser för notariernas arbetsmiljö att betygen bör tas bort", säger Marit Wedin som sitter i styrelsen.

Micael Dahlen: Så blir du lyckligare

Fira de små glädjeämnena betydligt oftare – även på jobbet. Det är ett viktigt steg på vägen mot lycka, menar ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen.

Klart med ny jury för Justitiapriset

Mia Edwall Insulander från Advokatsamfundet tar plats i juryn för årets Justitiapris. Juryn ska utse den affärsjuridiska byrå som är bäst på jämställdhet.

Lön & Pension

UKÄ: Högre utbildning lönar sig – oftast

Märks det i lönekuvertet att du gått en högre utbildning? Det har Universitetskanslersämbetet, UKÄ, analyserat.

Aktuellt

Så tog Andreas makten över stressen

Han körde gasen i botten 15 år innan soppan tog slut. Efter utbrändheten startade IT-entreprenören Andreas Piirimets ett helt nytt liv. Här berättar han om hur han gick tillväga och ger goda råd för att komma i balans.

Arbetsmiljö

Studie: Större risk för sexuella trakasserier om du är kvinna och chef

Det är vanligare att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier när de är arbetsledare, visar en studie från Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

25 steg: Så blir ni av med de värsta miljöbovarna

Lampor som står på dygnet runt, engångsbestick och flaskvatten. Det är några av kontorets miljöbovar. Vi samlar 25 tips som hjälper dig att göra kontoret lite mer klimatsmart.

Karriärstöd

Så jobbar en juristlingvist

Visste du att Sverige har 24 juristlingvister i EU-domstolen? Och vet du vad en juristlingvist gör? Här berättar Gudrun Savel om yrket som erbjuder en annorlunda karriärväg – för den språkkunnige.

Aktuellt

Här är de nya lagarna 2020

Förändrade åldersgränser för pension och billigare att starta aktiebolag. Det är några av nyheterna vi har att förhålla oss till 2020.

Aktuellt

Han hackar för säkerhet

KTH-professorn och cybersäkerhetsexperten Pontus Johnson hackar ­system för att upptäcka säkerhetsluckor. Nu ska han hjälpa Försvars­makten att utbilda värnpliktiga cybersoldater för ”det femte slagfältet”.

Nytt förbund 2020

Aktuellt

Nya ordföranden: ”Det känns fantastiskt – och lite läskigt”

Det nya förbundet Akavia blir starkare, mer innovativt och ska locka fler unga, enligt nyvalda ordföranden Lee Wermelin. "Vi måste skapa engagemang och intresse som går utöver att jämföra vilka inkomstförsäkringar som är billigast", säger hon.

Aktuellt

Nytt förbund: Jusek och Civilekonomerna bildar Akavia

I dag röstade det gemensamma fullmäktige mellan Jusek och Civilekonomerna slutligen ja till att bilda ett nytt förbund. Det nya förbundet Akavia kommer att samla över 130 000 medlemmar.

Aktuellt

Tre medlemsröster om nya förbundet

Jusek och Civilekonomerna bildar ett gemensamt förbund från nyår. Vi frågade Jusek-medlemmar om deras syn på samgåendet och vilka frågor det nya förbundet bör driva.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Aktuellt

Parterna överens om fortsatta förhandlingar

Parterna PTK, LO och Svenskt Näringsliv har enats om en avsiktsförklaring för fortsatta förhandlingar. De har lyft ekonomisk trygghet vid arbetslöshet, kompetensutveckling och utökat stöd i omställning.

Aktuellt

25 000 fler arbetslösa

Närmare 364 000 personer var inskrivna på Arbetsförmedlingen i slutet av november. Det är en ökning med 25 000 personer på ett år vilket innebär en arbetslöshetsnivå på 7,2 procent. Motsvarande siffra i fjol var 6,9 procent.

Karriärstöd

Unga akademiker kräver hållbara arbetsgivare

En av tre young professionals anser att det är mycket viktigt att arbetsgivaren har en tydlig intern klimatpolicy, eller arbetar för ett bättre klimat. Det visar en undersökning från Academic Work.

Hjärnkoll på jobbet

Du borde skriva den där rapporten. I stället kollar du mejlen. Sedan stannar en kollega till vid ditt skrivbord och vips är det lunch. Känner du igen dig? Författaren och före­läsaren Gabriella Wejlid har knepen som ­hjälper dig att få saker gjorda.

Karriärstöd

Svenskar efterlyser mer feedback på jobbet

71 procent av arbetstagarna önskar sig mer feedback på sitt arbete. 8 procent får ingen återkoppling över huvud taget.

Aktuellt

Tidig åldersdiskriminering på arbetsmarknaden

Redan vid 40 år fyllda minskar arbetssökandes möjligheter att gå vidare i rekryteringsprocesser. En rapport visar också att den som uppnått 65 är nästintill chanslös.

Aktuellt

Nya förbundet: Planer på fler förmåner

Bildandet av ett nytt förbund mellan Jusek och Civilekonomerna är en offensiv satsning, fastslår Juseks vd Magnus Hedberg och Civilekonomernas förbunds­direktör Jens Jacobsson. "Vi kommer att vara öppna för medlemmarnas behov, ligga tidigt i utvecklingen och våga pröva nya erbjudanden", säger Magnus Hedberg.

Aktuellt

Regeringen skjuter upp reformeringen av AF

Reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp från 2021 till 2022. Dessutom ska den inte vila på LOV, lagen om valfrihet. ”Det finns inte stöd i riksdagen för vår inriktning och då behöver vi backa”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff.

Aktuellt

Jurist blir Arbetsförmedlingens nya generaldirektör

Maria Mindhammar har utsetts till generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon är i dag överdirektör på myndigheten och efterträder Mikael Sjöberg.

Karriärstöd

”Jag gillar att hjälpa folk i svåra situationer”

H&M genomgår just nu en om­orga­ni­­sation för att möta kundernas ändrade köpbeteenden. Det betyder att facket har mycket att stå i, och i synnerhet Sofia Almbrandt som är ordförande för Akademikerföreningen.

Brist på kompetensutveckling bland privatanställda

Nästan hälften av de privatanställda får ingen kompetensutveckling i jobbet. Enligt en rapport från PTK utgör kostnader för kurser en låg andel av personalkostnaderna.

Ledarskap

Obama söker bästa ledartypen

USA:s tidigare president Barack Obama är på jakt efter nästa generations ledare. ”Jag ser mig själv väldigt mycket i en yngre generation politiska ledare”, sa han från scenen på en techkonferens, skriver Veckans Affärer.

Karriärstöd

Bästa Linkedin-tipsen från nätverksproffset

Söker du jobb eller går du i byta karriär-tankar? För Personal & Ledarskap avslöjar ”Linkedin-proffset” Maria Pettersson sina bästa råd till dig som vill vässa din personliga marknadsföring.

Karriärstöd

”Våga vara dig själv när du talar inför andra”

Är att hålla tal det absolut jobbigaste du vet? Föreläsaren och improvisatören Magnus Bergman ger råd som kan hjälpa dig att lösa knutarna. ”Jag försöker få alla att tänka att det inte är farligare att prata inför de du inte känner än vad det är inför dina närmaste vänner.”

Karriärstöd

Studenter klimatpressar arbetsgivare

Tar din tilltänkta arbetsgivare sitt ansvar i klimatfrågan? Nu finns ett verktyg som guidar arbetssökande studenter med hållbarhetsengagemang. ”Jag är övertygad om att arbetsgivare som inte ställer om på allvar får svårt att rekrytera”, säger KTH-studenten Joakim Rydén.

Arbetsmiljö

Metoderna som maxar medarbetarsamtalet

Kan man prata om vad som helst under medarbetarsamtalet? Och hur undviker man att hamna i underläge? Samtalsforskaren Lina Nyroos har studerat både hur chefer och anställda agerar – och har flera tankar om hur du borde förhålla dig.

Lön & Pension

Vad är egentligen en bra lön?

Ur arkivet. Vad ska jag ha för lön? Och hur förbereder jag lönesamtalet? Jessicka Rosén, ombudsman på Jusek, svarar på några av de mest googlade frågorna om lön.

Arbetsmiljö

Här är de populäraste arbetsgivarna

Medarbetarna har sagt sitt. Sveriges bästa arbetsgivare är industri- och samhällsutvecklaren Midroc, medan IT-bolaget Sigma Technology rankas tvåa, enligt en undersökning från Universum.

Lön & Pension

Rapport: Därför minskade utrymmet för löneökningar

Den höga efterfrågan på arbetskraft har inte räckt för att få fart på löneutvecklingen. Den viktigaste orsaken till att utrymmet för löneökningar krympt är den låga ökningen av produktiviteten, visar en rapport från Medlingsinstitutet.

Arbetsmiljö

IT-strulet: Den dolda tidstjuven

Dåliga IT-system är ett växande arbetsmiljöproblem. Dessutom ett mycket dyrt sådant. "Det handlar om kostnader på tiotals miljarder ­kronor per år", säger professor Bengt Sandblad vid Uppsala universitet.

Arbetsmiljö

Företagshälsan: Så får vi hälsosammare arbetsplatser

Lyft upp det systematiska miljöarbetet på högre hierarkiska nivåer i organisationerna. Det är en av fyra nödvändiga åtgärder för att skapa sundare arbetsplatser med minskad psykisk ohälsa, enligt en rapport från Sveriges Företagshälsor.

Aktuellt

Upphandlingsmyndigheten är Sveriges modernaste

En liten myndighet med ett stort uppdrag som på kort tid gjort en lång resa. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten som utsetts till Sveriges modernaste myndighet 2019.

Aktuellt

Juseks extra fullmäktige: Ja till nytt förbund

Nu är en sammanslagning nära. På Juseks extra fullmäktige under måndagen röstade man enhälligt ja till att gå vidare med planerna på ett nytt förbund. På tisdagen väntas Civilekonomerna göra samma sak. "Nu är vi på landningsbanan", säger Juseks ordförande Sofia Larsen.

Arbetsmiljö

Forskare: Positiva effekter med arbetstidsförkortning

I Östersundshem har personalen jobbat sex timmars arbetsdag under 1,5 år. Trots att samma arbetsuppgifter utfördes ökade inte medarbetarnas stressnivåer, visar en studie från Mittuniversitetet.

Aktuellt

Allt inför extra fullmäktige

På måndag röstar Juseks delegater om ett samgående med Civilekonomerna. Här är allt du behöver veta inför extra fullmäktige på Operaterassen i Stockholm.

Karriärstöd

AI – din nästa rekryterare?

Artificiell Intelligens, AI, är den stora hypen i rekryteringsbranschen. Nu börjar snacket bli lite verkstad också. I Upplands-Bro kommun har en robot för första gången genomfört en rekrytering.

Pay it forward

Entreprenören Ishtar Touailat tvingades bli vuxen redan 14 år gammal. Det har format hennes liv – på både gott och ont. En tid var hon så rädd för att misslyckas att hon satte affären före de anställda. Nu vill hon göra tvärtom.

Aktuellt

Så kan Arbetsförmedlingen reformeras

”Nya” Arbetsförmedlingen vill matcha arbetssökande och arbetsgivare med hjälp av automatisering. Det framgår av myndighetens rapport Vissa förutsättningar inför reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Aktuellt

Inför fullmäktige: Tre frågor till Sofia Larsen

Om knappt två veckor, 11 november, är det extrainsatt fullmäktige. Då ska Juseks delegater rösta om ett eventuellt samgående med Civilekonomerna. Vi ställde några frågor till Juseks ordförande Sofia Larsen om hur tankarna går just nu.

Ledarskap

Studie: så många chefer förebygger psykisk ohälsa

Chefer som utbildats i psykisk ohälsa jobbar oftare förebyggande gentemot medarbetarna, visar en studie.

Förslag: Reformera PPM

Premiepensionssystemet bör utformas så att det så långt som möjligt enbart är sparare som vill och kan sätta samman egna fondportföljer som gör det. Det framgår av en ny regeringsutredning.

Arbetsmiljö

Så kan du stötta en utmattad kollega

Hur märker man att en arbetskamrat är utmattad? Och vad kan man göra för att stötta personen? Psykologen Kajsa Bergwall tipsar om hur du hanterar utmattningssyndromets tre faser.

Lön & Pension

Tydliga löneskillnader mellan nyutexaminerade män och kvinnor

Det skiljer tusentals kronor i ingångslön mellan nyutexaminerade manliga och kvinnliga ekonomer och jurister. SVT:s granskning visar att männen tjänar mer än kvinnor i samtliga stora akademikeryrken inom Saco.

Aktuellt

Ett turbulent år på Arbetsförmedlingen

1 november ska Arbetsförmedlingen vara klar med sitt förslag på hur reformeringen av myndigheten ska gå till. Samtidigt läggs en mängd AF-kontor ned runt om i Sverige, personal sägs upp medan andra slutar frivilligt. "Det är mycket rörigt det som pågår. Ibland rena karusellen", säger Helén Justegård som är ordförande för Saco-S på Arbetsförmedlingen.

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Arbetsmiljö

Nytt verktyg ska förebygga sjukskrivningar

Nästan tre av tio upplever besvär med stress och ohälsa på grund av sitt arbete, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Nu presenterar forskare vid Umeå universitet ett nytt stödmaterial i kampen mot ohälsa på jobbet.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Blandad reaktion på flexkontoret

"Vi har gått över till ett mer flexibelt upplägg där medarbetarna varken har fasta arbetsplatser eller tidsramar. Några verkar nöjda med det nya upplägget medan andra upplever stora koncentrationssvårigheter. Vad gör jag som chef och var går gränserna för mitt ansvar?", undrar en läsare.

Aktuellt

Riksrevisionen: Föråldrade IT-system på myndigheter

Ett stort antal statliga myndigheter har föråldrade verksamhetskritiska it-system. Det skriver Riksrevisionen i en ny rapport där både regering och myndigheter kritiseras för ineffektivitet.

Arbetsmiljö

Därför blir mötena fler

Det blir allt fler möten på jobbet. I ett nyligen avslutat forskningsprojekt har forskare vid Malmö och Lunds universitet undersökt varför.

Aktuellt

Stärkt socialt skydd vid hård Brexit

Svenska medborgare i Storbritannien ska få vissa trygghetsförmåner utbetalda i sex månader efter en eventuell avtalslös Brexit. Det föreslår regeringen.

Karriärstöd

"Uppgifterna kändes bisarra"

Åtalet mot världsstjärnan ASAP Rocky utvecklades till en diplomatisk kris, med krav om frisläppande från USA:s president Trump och rapporter i media om omänskliga förhållanden i häktet. Mitt i stormens öga stod Kriminalvårdens presstjänst.

Fixa löneförhandlingen

Du vet vad du borde tjäna, men du måste fortfarande lyckas övertyga arbetsgivaren om din rätt. Lars-Johan Åge är förhandlingsexpert och har även skrivit boken 
Happy-Happy. Här är fem av hans bästa råd inför löneförhandlingen.

Karriärstöd

Lokal förening ska inspirera

Per Ekman är utredare på Socialförvaltningen i Vänersborgs kommun och lokal Jusek-ordförande. Jusek har inte särskilt många lokala föreningar i landet, men Per Ekman och hans fackliga kollegor tycker att de får ut mer av medlemskapet på det sättet – i skrivande stund jobbar 27 medlemmar på arbetsplatsen.

Arbetsmiljö

Sveriges första HR-professor: Ibland saknas ett stödjande ledarskap

Han är Sveriges första professor i Human Resource Management, HR, i dagligt tal. Här berättar Stefan Tengblad om sin syn på ledarskap – och vad han hoppas åstadkomma inom ett område som påverkar en hög andel av befolkningen.

Arbetsmiljö

Undersökning: Arbetsgivare dåliga på stresshantering

Nära hälften av de anställda, 43 procent, anser att arbetsgivaren inte gör tillräckligt för att förebygga stress på jobbet. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av Randstad.

Den stora kontorskampen

Kontorslandskap, aktivitetsbaserat kontor eller ett eget rum – vilken lösning är egentligen den bästa? Det beror på, konstaterar forskningen. Experterna är dock överens: Det går trender i hur och var vi arbetar.

Aktuellt

Förändrad polisutbildning för civilanställda

Utbildningen för civilanställda inom polisen ska förbättras. Promemorian från justitiedepartement är ett led i målet om 10 000 fler poliser år 2024.

Arbetsmiljö

"Begreppet social kompetens är under omförhandling"

Hur påverkar det omfattande mobilanvändandet våra relationer på arbetsplatsen? Det har Nanna Gillberg, forskare i företagsekonomi på Handelshögskolan Göteborgs universitet, tittat närmare på. ”I många sammanhang är personer bara fysiskt närvarande”, säger hon.

Aktuellt

Statlig IT-drift vässas och säkras

Myndigheternas IT-drift ska både bli säkrare och mer kostnadseffektiv. Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att utreda hur den kan samordnas.

Porträtt

Växlar upp

En biltillverkningsjätte ska bli ett mobilitetsföretag. Vad är skillnaden? För Volvos globala HR-chef Hanna Fager betyder det en helt ny syn på medarbetarna, som bygger på människors styrkor och förmåga att förändras i stället för traditionen med förutbestämda roller.

Lön & Pension

Undantag att prata tjänstepension på anställningsintervju

Bara en av tio sökande får frågor om tjänstepension under anställningsintervjun. Det visar en Sifoundersökning på uppdrag av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.

Aktuellt

AI-robotens första rekrytering

I juni genomfördes världens första anställningsintervju av en social intervjurobot. Den gick som planerat.

Aktuellt

Hon vill göra lagen begriplig för fler

Med Fatta lagen! Från hatbrott till snatteri och svartjobb målar Dona Hariri upp en ny bild av juridiken. ”Jag vill ge medborgarna juridiken – och om språket har varit ett hinder hittills är det här mitt bidrag”, säger hon.