”Genom ­robotar kommer vi få syn på oss själva”

Samer Al Moubayed har uppfunnit en av världens mest avancerade sociala ­robotar. Men ambitionen är inte att robotisera samhället. Snarare att göra det mer mänskligt.

Karriärstöd

Fortsatt stor arbetsbrist inom staten

Det råder brist på arbetskraft inom statlig sektor. Det uppger tre av fyra av Arbetsgivarverkets medlemmar i en ny konjunkturbarometer.

Arbetsmiljö

Jusek ger januariavtalet både ris och ros

Minus för nedtrappning av a-kassan och uteblivna satsningar i rättsväsendet. Men plus för visum för högkvalificerade, renodlingen av Arbetsförmedlingens uppdrag och införandet av ett integrationsår. Januariavtalet får både ris och ros av Jusek.

Arbetsmiljö

Utredning: Hyvling ska inte vara skäligt enligt LAS

Det har skett lite i skymundan av januariöverenskommelsen och debatten om uppluckringen av LAS. Men nu har den offentliga utredningen "Tid för trygghet" presenterats.

Tema

Förändringsagenter

Artificiell intelligens, digitalisering och social hållbarhet. Jusektidningen ­Karriär börjar det nya året med att spana efter ­trender och ­nyheter på arbets­marknaden ­– och möta några av dem som skapar ­förändring.

Lön & Pension

Checklista: Gör dig redo för lönesamtalet

Är det snart dags för årets lönesamtal? Vi har tagit fram en checklista som du kan använda dig av.

Karriärstöd

Håll koll: Nya regler efter årsskiftet

Avdraget för fackavgiften slopas, ett karensavdrag ersätter karensdagen och reglerna för vab görs om. Det är några av nyheterna i arbetslivet i och med det nya året.

Arbetsmiljö

DO lanserar guide mot diskriminering

En digital guide ska ge arbetsgivare stöd i arbetet med att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter.

Video: Vad är en bra lön?

Jessicka Rosén, ombudsman på Jusek, svarar på några av de mest googlade frågorna om lön.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Karriärstöd

TRR: Trenden är bruten

Efter sex år bryts den nedåtgående trenden i antal uppsagda tjänstemän, visar statistik från TRR.

Arbetsmiljö

Låg kontroll på jobbet kan påverka vikten

Har du gått upp i vikt på sistone? Det kan bero på din arbetssituation.

Arbetsmiljö

50-plussare mer engagerade på jobbet

Anställda över 50 är mer engagerade på jobbet och mer sällan sjukskrivna, visar en ny undersökning från företagshälsovården Feelgood.

”Jag måste förhålla mig till två världar samtidigt”

Ena dagen chockbomber mot palestinska demonstranter i Hebron. Andra dagen stilla julfirande i Stockholm. Sofia Zitouni berättar om arbetet som utsänd i konfliktområden – och att ständigt slitas mellan olika verkligheter.

Arbetsmiljö

Efter varslet på AF: ”Det har varit en tung dag”

Igår kom beskedet att Arbetsförmedlingen varslar 4500 medarbetare. Varslet var väntat, men ändå oväntat stort, säger Helén Justegård som är ordförande för Saco-S på Arbetsförmedlingen.

Arbetsmiljö

Svårt att få ihop jobb och vardag för akademiker

Drygt hälften av akademikerna har återkommande problem med att koppla bort jobbtankarna på fritiden. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Saco.

Studentliv

Uppdrag: Att forma EU:s ungdomspolitik

Lina Arvidsson är utsedd till Sveriges ungdomsrepresentant i EU. Hon är styrelseledamot i Saco studentråd och ska under 2019 och 2020 vara med och forma framtidens ungdomspolitik i EU.

Nyfiken på allt

Han har ägnat 20 år åt att hjälpa privatpersoner att spara. Men nu, när den ekonomiska krisen står för dörren och världen lämnar fossila bränslen för elenergi, vill Claes Hemberg stå i första ledet. Hur? Som han alltid har gjort: genom att folkbilda.

Arbetsmiljö

Undersökning: Många jurister mår dåligt av stress

En tredjedel av Juseks jurister ­upplever negativ stress. Störst är problemet för kvinnorna. Det visar Juseks egen kartläggning av juristernas arbetsmiljö.

Arbetsmiljö

IT-akademiker efterfrågar mer lärande i arbetet

Lärande i arbetet, möjlighet till återhämtning och en effektiv verksamhet är arbetsmiljöfaktorer IT-akademiker värdesätter – och ibland saknar – på jobbet, visar en undersökning från Jusek.

Karriärstöd

Ny forskning: Använd känslorna i rättssalen

Att visa känslor i en rättssal har alltid ansetts som oprofessionellt. Men känslorna ska inte tryckas undan eller förnekas utan bör i stället användas för att stärka rättssystemet, menar två svenska forskare i en ny bok.

Tema: Gigekonomin

THE BIG GIG

28 procent, säger McKinsey Global Institute. 2 procent säger Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Eller 9 procent, beroende på hur man räknar. Siffrorna på hur många som verkar inom gigekonomin beror på vem du frågar. Men helt klart växer denna hybrid på arbetsmarknaden.

Karriärstöd

Så håller du dina nyårslöften

Nästan hälften av alla nyårslöften bryts. Men det finns hjälp att få om du vill lyckas med dina.

Arbetsmiljö

Svenskarna jobbar färre timmar – men högre upp i åldrarna

I Sverige jobbar vi förhållandevis korta arbetsveckor, enligt ny statistik från OECD.

Karriärstöd

Lista: Fem Ted Talks som räddar nyårslöftena

Karriär tipsar om fem Ted Talks för att hitta motivationen i vardagen.

Utmaningen:

”Viktigt att vi är tydliga med vart vi är på väg”

4000 personer jobbar på den svenska musikjätten Spotify. Fler än 1000 av dessa anställdes under det senaste året. En personalökning som skulle kunna innebära kaos om man inte har de rätta medlen för att hålla ihop allt.

Karriärstöd

Säg upp dig på rätt sätt

Byta jobb är bra, men det gäller att säga upp sig på rätt sätt. Juseks ombudsman Elisabeth Fredriksson tipsar om hur du säger upp sig snyggt och minimerar risken för missnöje.

Ledarskap

Så blir du en effektiv teamledare

Upprätta ett teamkontrakt, lägg inte för mycket fokus på organisationsscheman och utnyttja konflikterna. Det är några av de tips som lyfts fram i ledarskapsboken ”Att leda team – 60 tips som ökar din systemintelligens”.

Lön & Pension

Sänkt skatt har stor effekt på pensionen

2019 får merparten av Sveriges pensionärer en höjning av pensionen med mellan 170 och 740 kronor efter skatt. Den tredjedel med högst pension gynnas mest, visar Pensionsmyndighetens beräkningar.

Ett år med metoo

I dagarna är det ett år sedan metoo exploderade. "Det var ett vrål som fick oss att prata om sådant som vi inte har för vana att prata om. Men nu gäller det att gå från ord till handling", säger Emmy Lilliehorn som är en av samordnarna av de svenska metoo-uppropen.

Karriärstöd

Fortsatt stark arbetsmarknad

Arbetsmarknaden i Sverige ser fortsatt god ut de kommande två åren, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos

Arbetsmiljö

Juryn klar till Justitiapriset

Louise Meijer, Mari Heidenborg och Mårten Schultz är några av dem som tar plats i Justitiaprisets jury.

Arbetsmiljö

Så hanterar du julstressen

Julen, som ska lysa frid över jorden, kan paradoxalt leda till det motsatta. Här listar vi några punkter att tänka på för att minska stressen under ledigheten.

Porträttet

Hon har nyckeln till internet

I en stålbur utanför Washington DC i USA bevaras internets största hemlighet. Och den kan bara nås av sju utvalda nyckelbärare. En av dem är svenska

nät­säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Metoden som ska minska kommunens sjukfrånvaro

Nynäshamns kommun tar krafttag för att främja god hälsa på sina arbetsplatser. Ett treårigt projekt har nu lett fram till metoden OSA-dialogen som bland annat fokuserar på att tydliggöra uppdrag och mål i arbetet.

Karriärstöd

Expo ska utbilda rättsväsendet om hets mot folkgrupp

Anmälningarna om hets mot folkgrupp i sociala medier ökar. För att hjälpa till att stoppa trenden har den obundna stiftelsen Expo tagit fram en ny utbildning särskilt utformad för rättsväsendet.

Arbetsmiljö

Byråer skrev under gemensam uppförandekod

72 byråer, skolor och organisationer inom kommunikationsbranschen i Göteborg har skrivit under en gemensam uppförandekod. Den så kallade Byråkoden är ett direkt resultat av branschens gemensamma arbete som startade i samband med metoo-rörelsen.

Jakten på kunskap

I vissa branscher är konstant utveckling viktigt för att vara konkurrenskraftig. Ny teknik, nya regler och nya processer ställer konstanta krav på kompetens. Men hur möter man dem?

Ledarskap

Hon tar över efter Anne Ramberg

Ny generalsekreterare i Advokatsamfundet blir Mia Edwall Insulander. Hon efterträder Anne Ramberg som går i pension i sommar.

Arbetsmiljö

De drabbas mest av jobbstress

Sysselsatta i åldern 30 till 49 år är värst drabbade av stress, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket.

Karriärstöd

Här finns jobben om fem år

Jurist- och ekonomutbildningar ger en bra grund för jobb fem år framåt. Däremot ser det besvärligare ut för samhällsvetare och kommunikatörer, visar Sacos prognos.