"Det finns fortfarande ett glastak"

Samtidigt som andelen kvinnor på ledande positioner inom rättsväsendet ökar, är det fortfarande överväldigande manlig dominans bland de stora affärsjuridiska byråernas delägare. I dag är färre än var femte delägare kvinna, visar en granskning av Jusektidningen Karriär. "Utvecklingen går åt rätt håll, men långsamt. Det finns uppenbarligen fortfarande ett glastak", säger Advokatsamfundets general­sekreterare Mia Edwall Insulander.

Aktuellt

Datastudenter skapar prognosverktyg för coronaviruset

KTH-studenterna Robin Sandström och André Gerbaulet har utvecklat en prognosmodell för covid-19. Det baseras på en etablerad modell för smittspridning. ”Verktyget ger ett matematiskt underlag till beslut”, säger Sandström.

Aktuellt

Uppskjuten beredskap för offentliga försvarare

Kvällsberedskapen för offentliga försvarare skjuts fram från 1 april till 1 september. Regeringens beslut beror på det ansträngda läget vid landets domstolar på grund av coronaviruset.

Aktuellt

Nytt krispaket: Stärkt arbetslöshetsförsäkring

Under den pågående coronakrisen har många blivit eller riskerar att bli arbetslösa. På måndagen presenterade regeringen ett nytt paket för jobb och omställning. Det innehåller bland annat tillfälligt sänkta krav för att kvalificera sig för a-kassa.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Aktuellt

Rekordmånga varsel i mars

36 800 personer. Aldrig någonsin tidigare har så många svenskar varslats som under perioden 1–29 mars. Det uppger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Ledarskap

Så motiverar du medarbetarna på distans

Hur får jag som ledare kommunikationen att fungera när alla min medarbetare är utspridda? Och hur motiverar jag personal som jobbar hemifrån? Psykologen, författaren och föreläsaren Siri Helle tipsar.

Aktuellt

Regeringens krispaket för mindre företag

På onsdagen presenterade regeringen och samarbetspartierna ett andra krispaket för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronautbrottet. Det riktar sig till mindre bolag och omfattar bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och rabatt för hyreskostnader.

Tre tips: Så gör ni det mesta av det digitala mötet

Det är svårt att hitta ett naturligt flow i digitala möten. Men det finns genvägar för att skapa engagemang och få samtalet att lyfta.

Karriärstöd

Facklig hjälp på drop in

I vår digitaliserade arbetsmarknad kan det vara svårt att nå ut till medlemmar. Akademikerföreningen på Folksam prövade en ny idé: drop in-tider. "De fackliga frågorna har kommit upp på agendan och fler har valt att engagera sig. Det har gett ett jättebra resultat", säger Mathias Förström som är ordinarie ledamot.

Aktuellt

Avtalsrörelsen: Löneförhandlingar skjuts upp

Fackförbund och arbetsgivarorganisationer har enats om att skjuta upp förhandlingarna kring industriavtalet med anledning av coronaviruset. Det innebär att det inte blir några löneförhandlingar under våren, konstaterar Mikael Andersson, som är en av Akavias förhandlingschefer.

Arbetsmiljö

Mobbning: Så kan den motverkas

Mobbning i arbetslivet är ett av våra dödligaste arbetsmiljöproblem, menar psykologen och forskaren Stefan Blomberg. Trots det är mobbning fortfarande tabu att prata om – och en utmaning på varje arbetsplats. Men det går att förebygga med tydliga rutiner och god organisation. "Det är som med brandskydd", säger han.

Arbetsmiljö

Psykologens 4 tips till dig som jobbar hemifrån

Frivilligt eller ofrivilligt arbetar ett stort antal svenskar hemifrån på grund av coronaviruset. För alla som har svårt att hantera omställningen kommer psykologen Siri Helle med 4 goda råd.

Aktuellt

Akavias chefsjurist: "Försök hitta konstruktiva lösningar"

Det är mycket som kan kännas oklart när coronaviruset slår mot svenskt arbetsliv och kontorslandskapen börjar gapa tomma. Vad gäller för att jobba hemifrån och vad har arbetsgivaren för ansvar när jag jobbar på distans? Akavias chefsjurist Karin Lundin svarar.

Lön & Pension

Maxa lönen genom hela livet

Det blir många lönesamtal under ett arbetsliv, men vilka frågor som står i fokus varierar under karriärens gång. Här får du tips på hur du håller lönen uppe från första anställningen ända fram till pensionen.

Aktuellt

300 miljarder kronor i massivt krispaket

För att bromsa de negativa ekonomiska effekterna av conoraviruset presenterade regeringen ett stödpaket på måndagen. Åtgärdernas riktas till näringslivet och är fullt utnyttjat värt över 300 miljarder kronor.

Aktuellt

Extramiljoner för jämställdhet

Jämställdhetsmyndigheten får 2,5 miljoner kronor av regeringen. Uppdraget är att stärka andra myndigheters arbete med att beakta jämställdhet i sin verksamhet.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Arbetsgivaren vill att jag ska vobba

Fråga: Som småbarnsförälder händer det ibland att jag behöver ”vabba”. Men när jag anmäler vabb till min chef verkar hen allt som oftast vara av åsikten att jag kan arbeta hem­ifrån, det vill säga ”vobba”. Är det något jag är tvungen att göra om chefen begär det? Jag tar ju inte ut lön för de dagarna utan går på föräldrapenning från Försäkringskassan...

Lön & Pension

Akavia-medlemmen tjänar 47 200 kronor

Medianlönen för samtliga Akavias medlemsgrupper, jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT-akademiker och kommunikatörer, ökade jämfört med förra året. Den uppgick till 47 200 kronor.

Aktuellt

Regeringen slopar karensdagen

Med start omedelbart slopas karensavdraget i sjukförsäkringen. Åtgärden tas för att hindra smittspridning av Coronaviruset och därmed avlasta sjukvården. Staten tar kostnaden, meddelar regeringen på en presskonferens.

Arbetsmiljö

Studie: Starkt samband mellan ledarskap och välbefinnande

Ett relationsorienterat och inspirerande ledarskap ger friska medarbetare. Det visar en sammanställning av ett stort antal studier.

Hjärnkoll på jobbet

Du borde skriva den där rapporten. I stället kollar du mejlen. Sedan stannar en kollega till vid ditt skrivbord och vips är det lunch. Känner du igen dig? Författaren och före­läsaren Gabriella Wejlid har knepen som ­hjälper dig att få saker gjorda.

Aktuellt

Nu kan du lyssna på tidningen i mobilen

Jusektidningen Karriär finns nu som PDF med talsyntes för mobilen. Ladda ned appen genom att söka på Jusektidningen Karriär i App Store.

Karriärstöd

Viljan att förändra

Näthat, hämndporr, förtal, metoo, GDPR. Människors integritet i digitala sammanhang har blivit en av vår tids största frågor. Och när media undrar hur det står till med juridiken är det en person vi vänder oss till oftare än andra. Hur blev Ängla Eklund en av internetjuridikens auktoriteter?

Lön & Pension

Mannens livslön: 3,7 miljoner mer

Manliga akademikers livslön är 19 procent högre än kvinnliga akademikers. Siffrorna upprör Saco samhällspolitiske chef Lena Granqvist.

Lön & Pension

Privatanställd: Så kan du maxa din tjänstepension

Så är det dags för nästa färggranna kuvert att landa i brevlådorna. Den här veckan får 1,9 miljoner privatanställda tjänstemän ett rött kuvert från Collectum. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, tipsar om vad som är bra att tänka på kring sin tjänstepension.

Ledarskap

Lista: Bästa chefernas egenskaper

Vilka drag besitter en riktigt bra chef? Enligt Googles forskningsprojekt Oxygen arbetar de inkluderande och coachar medarbetarna till att prestera bättre.

Ledarskap

Experten: Tidsbrist hotar IT-säkerheten

Förra året inträffade digitala intrångsförsök var 39:e sekund. Det går att skydda sig - men många företag och organisationer släpar efter med IT-säkerheten på grund av höga krav och tidsbrist, menar cybersäkerhetsexperten Carolin Runnquist.

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Lön & Pension

Högre löneökningstakt förra året

De svenska lönerna ökade med 2,6 procent 2019. Det innebär en högre löneökningstakt jämfört med 2018.

Arbetsmiljö

Experten: Så hanterar du konflikträdsla

Stör du dig på chefen eller kollegan som undviker att komma med besked i en fråga? Då är expertens råd att tänka på hur du själv uppträder och ta ett steg tillbaka.

Lön & Pension

"Risk för konflikt kring löner i offentlig sektor"

När akademikerförbunden går in i årets avtalsrörelse skiljer sig tonläget från de traditionella arbetarfackens. Därmed inte sagt att det är lättare att förhandla med dem, menar Medlingsinstitutets nya chef Irene Wennemo.

Arbetsmiljö Karriär

Kampen mot klockan

Allt fler hinner inte med jobbet under arbetstid. Samtidigt kan vi tack vare modern teknik i allt större grad själva påverka var och när vi arbetar, vilket innebär frihet och flexibilitet. Men också ökad risk för ohälsa. "Att jobba flexibelt och gränslöst ställer nya krav på både arbetsgivare och medarbetare", säger Joakim Rydvall som är förhandlare på Akavia.

Arbetsmiljö

Den stora kontorskampen

Kontorslandskap, aktivitetsbaserat kontor eller ett eget rum – vilken lösning är egentligen den bästa? Det beror på, konstaterar forskningen. Experterna är dock överens: Det går trender i hur och var vi arbetar.

Aktuellt

Kraftigt ökad långtidsfrånvaro bland chefer

Åren 2014-2018 ökade chefers sjukfrånvaro med 50 procent. Statistiken från Previa omfattar 12 300 chefer.

Experten: Det här påverkar din pension

Hur får jag ut mesta möjliga pension när jag lämnar yrkeslivet? Det är en fråga som många kommer fundera på när Pensionsmyndighetens kuvert dimper ner i brevlådan den här veckan. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, ger sina bästa tips.

Arbetsmiljö

Därför firar de misstagen

På Nordic Choice ska det vara okej att göra fel och varje år koras ”det bästa misstaget” inom hotellkedjans digitala bolag E-berry. "Det här ligger inbäddat i vår kultur och är något som skapar mod och tillit", säger tf HR-direktör Tina Tropp Jerresand.

Karriärstöd

Det här är de hetaste yrkena om 5 år

Framtiden för den som utbildar sig till mjukvaru- och systemutvecklare eller IT-arkitekt ser mycket ljus ut. För kommunikatörer och banktjänstemän är förhållandena de omvända. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för i år och på fem års sikt.

Arbetsmiljö

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Tips & råd Karriär

Expertens tips för att fatta bättre beslut

Blir du stressad av kollegornas ständiga frågor, eller av mejl och förslag som du hela tiden måste ta ställning till? Inte konstigt. Vi fattar tusentals beslut per dygn. Men med några enkla knep går det att förenkla processen.

Lön & Pension

Medlingsinstitutet: Minskade löneskillnader och få konflikter

2019 präglades av få konflikter på svensk arbetsmarknad. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar och mindre än en procent av de anställda är lågavlönade.

Aktuellt

Myndigheters utsläpp ökar

De samlade koldioxidutsläppen från myndigheternas tjänsteresor och transporter har ökat. Nu får Naturvårdsverket i uppdrag att ge förslag som ska stärka miljöarbetet.

Porträttet

"Det är en omtumlande sak att nästan dö"

Efter femton år som byråchef fick en livsomvälvande händelse Stefan Olsson att våga ta steget att bli egenföretagare. Nu styr han sin egen tid som kommunikationsrådgivare och erbjuder emellanåt sina tjänster gratis som "kommunikationsängel".

Aktuellt

Han blir ny gd för Kriminalvården

Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren lämnar sin post för motsvarande tjänst i Kriminalvården. Myndigheter står inför stora utmaningar i takt med en snabbt ökande beläggning, skriver regeringen.

Ledarskap

Chef: Så får du med alla på förändringståget

En förändring på arbetsplatsen kan vara smärtsam. Men genom att skapa tillit, sätta gemensamma mål och fira misstagen är det möjligt att skapa en organisation som är positiv till förändring, menar kommunikationsexperten Karin Zingmark.

Arbetsmiljö

4 tips: Sätt gränsen mellan jobb och fritid

När arbete och privatliv flyter ihop är det betydligt svårare att koppla bort tankar på jobbet. Time management coachen Elizabeth Grace Saunders tipsar om hur du hittar fokus.

Aktuellt

Vabruari – tänk på det här

Nu är vi inne i februari, eller vabruari som månaden också kallas. Ingen annan månad på året stannar så många hemma från jobbet med sjuka barn.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Arbetsgivaren vill att jag ska vobba

Fråga: Som småbarnsförälder händer det ibland att jag behöver ”vabba”. Men när jag anmäler vabb till min chef verkar hen allt som oftast vara av åsikten att jag kan arbeta hem­ifrån, det vill säga ”vobba”. Är det något jag är tvungen att göra om chefen begär det? Jag tar ju inte ut lön för de dagarna utan går på föräldrapenning från Försäkringskassan...

Karriärstöd

Så många vill förändra sin karriär

Var fjärde kvinna vill byta jobb och var femte anställd vill vidareutbilda sig under 2020. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad.

TEMA

Arbetsmiljö Karriär

Kampen mot klockan

Allt fler hinner inte med jobbet under arbetstid. Samtidigt kan vi tack vare modern teknik i allt större grad själva påverka var och när vi arbetar, vilket innebär frihet och flexibilitet. Men också ökad risk för ohälsa. "Att jobba flexibelt och gränslöst ställer nya krav på både arbetsgivare och medarbetare", säger Joakim Rydvall som är förhandlare på Akavia.

Arbetsmiljö Karriär

Minskade arbetstiden – och ökade effektiviteten

När Östersundshem införde sextimmarsdag minskade sjukskrivningarna samtidigt som personalen fick lika mycket gjort som tidigare. "Många medarbetare berättar att de aldrig tidigare upplevt sig så effektiva som när vi gick ner i arbetstid", säger bolagets HR-ansvarig Jessica Sjöberg-Lundqvist

Arbetsmiljö Karriär

16 tips: Hitta balansen i det flexibla arbetslivet

Stäng av pushnotiser, prioritera och avsätt tid för varje uppgift. Det är några av ingredienserna för att hitta balans när det är möjligt att jobba när och var som helst.

Karriärstöd

Rekryterarens bästa tips om anställningsintervjun

Svara på lönefrågan, gör en säljpitch i slutet och lyssna. Det är tre råd när du sitter i en anställningsintervju. "Ställ gärna motfrågor om det är något du inte förstår", säger Ylva Ottosson, senior recruitment consultant på Jurek.

Aktuellt

Vassare polisutbildning för civilanställda

Sex månaders aspirantutbildning blir ett obligatoriskt inslag på polisutbildningen för civilanställda. Satsningen är en del i regeringens mål om 10 000 fler polisanställda 2024.

Aktuellt

Tuffare arbetsmarknad för tjänstemän

Ansökningarna om stöd hos Trygghetsrådet ökade med 29 procent förra året. Det är främst i storstäderna som läget på arbetsmarknaden försämrats.

Så blev tingsrätten Västra Götalands friskaste arbetsplats

På bara några år vände Göteborgs tingsrätt en negativ trend till att bli en sund arbetsplats med sjunkande sjuktal och ökad trivsel. Det ledde till utmärkelsen Västra Götalands Friskaste Företag. Visionen? Att bli Sveriges Domstolars bästa arbetsplats.

Aktuellt

Vårbudgeten: Flera myndigheter får tillskott

Domstolsväsendet är en av flera myndigheter som får ett ekonomiskt tillskott i vårändringsbudgeten. Det meddelade regeringen på en presskonferens.

Aktuellt

Micael Dahlen: Så blir du lyckligare

Fira de små glädjeämnena betydligt oftare – även på jobbet. Det är ett viktigt steg på vägen mot lycka, menar ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen.

Aktuellt

Klart med ny jury för Justitiapriset

Mia Edwall Insulander från Advokatsamfundet tar plats i juryn för årets Justitiapris. Juryn ska utse den affärsjuridiska byrå som är bäst på jämställdhet.

Lön & Pension

UKÄ: Högre utbildning lönar sig – oftast

Märks det i lönekuvertet att du gått en högre utbildning? Det har Universitetskanslersämbetet, UKÄ, analyserat.

Aktuellt

Så tog Andreas makten över stressen

Han körde gasen i botten 15 år innan soppan tog slut. Efter utbrändheten startade IT-entreprenören Andreas Piirimets ett helt nytt liv. Här berättar han om hur han gick tillväga och ger goda råd för att komma i balans.

Arbetsmiljö

Studie: Större risk för sexuella trakasserier om du är kvinna och chef

Det är vanligare att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier när de är arbetsledare, visar en studie från Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

25 steg: Så blir ni av med de värsta miljöbovarna

Lampor som står på dygnet runt, engångsbestick och flaskvatten. Det är några av kontorets miljöbovar. Vi samlar 25 tips som hjälper dig att göra kontoret lite mer klimatsmart.

Karriärstöd

Så jobbar en juristlingvist

Visste du att Sverige har 24 juristlingvister i EU-domstolen? Och vet du vad en juristlingvist gör? Här berättar Gudrun Savel om yrket som erbjuder en annorlunda karriärväg – för den språkkunnige.

Aktuellt

Här är de nya lagarna 2020

Förändrade åldersgränser för pension och billigare att starta aktiebolag. Det är några av nyheterna vi har att förhålla oss till 2020.

Aktuellt

Han hackar för säkerhet

KTH-professorn och cybersäkerhetsexperten Pontus Johnson hackar ­system för att upptäcka säkerhetsluckor. Nu ska han hjälpa Försvars­makten att utbilda värnpliktiga cybersoldater för ”det femte slagfältet”.

Nytt förbund 2020

Aktuellt

Nya ordföranden: ”Det känns fantastiskt – och lite läskigt”

Det nya förbundet Akavia blir starkare, mer innovativt och ska locka fler unga, enligt nyvalda ordföranden Lee Wermelin. "Vi måste skapa engagemang och intresse som går utöver att jämföra vilka inkomstförsäkringar som är billigast", säger hon.

Aktuellt

Nytt förbund: Jusek och Civilekonomerna bildar Akavia

I dag röstade det gemensamma fullmäktige mellan Jusek och Civilekonomerna slutligen ja till att bilda ett nytt förbund. Det nya förbundet Akavia kommer att samla över 130 000 medlemmar.

Aktuellt

Tre medlemsröster om nya förbundet

Jusek och Civilekonomerna bildar ett gemensamt förbund från nyår. Vi frågade Jusek-medlemmar om deras syn på samgåendet och vilka frågor det nya förbundet bör driva.

Fixa löneförhandlingen

Du vet vad du borde tjäna, men du måste fortfarande lyckas övertyga arbetsgivaren om din rätt. Lars-Johan Åge är förhandlingsexpert och har även skrivit boken 
Happy-Happy. Här är fem av hans bästa råd inför löneförhandlingen.