Forskning: Sociala förmågor lönar sig

Social kompetens lönar sig – bokstavligt talat. Det visar ny forskning från Institutet för arbetsmarknad- och utbildningspolitisk utvärdering.

Karriärstöd

Så håller du dina nyårslöften

Nästan hälften av alla nyårslöften bryts. Men det finns hjälp att få om du vill lyckas med dina.

Arbetsmiljö

Svenskarna jobbar färre timmar – men högre upp i åldrarna

I Sverige jobbar vi förhållandevis korta arbetsveckor, enligt ny statistik från OECD.

Karriärstöd

Lista: Fem Ted Talks som räddar nyårslöftena

Karriär tipsar om fem Ted Talks för att hitta motivationen i vardagen.

”Jag måste förhålla mig till två världar samtidigt”

Ena dagen chockbomber mot palestinska demonstranter i Hebron. Andra dagen stilla julfirande i Stockholm. Sofia Zitouni berättar om arbetet som utsänd i konfliktområden – och att ständigt slitas mellan olika verkligheter.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Nyfiken på allt

Han har ägnat 20 år åt att hjälpa privatpersoner att spara. Men nu, när den ekonomiska krisen står för dörren och världen lämnar fossila bränslen för elenergi, vill Claes Hemberg stå i första ledet. Hur? Som han alltid har gjort: genom att folkbilda.

Karriärstöd

Säg upp dig på rätt sätt

Byta jobb är bra, men det gäller att säga upp sig på rätt sätt. Juseks ombudsman Elisabeth Fredriksson tipsar om hur du säger upp sig snyggt och minimerar risken för missnöje.

Ledarskap

Så blir du en effektiv teamledare

Upprätta ett teamkontrakt, lägg inte för mycket fokus på organisationsscheman och utnyttja konflikterna. Det är några av de tips som lyfts fram i ledarskapsboken ”Att leda team – 60 tips som ökar din systemintelligens”.

Lön & Pension

Sänkt skatt har stor effekt på pensionen

2019 får merparten av Sveriges pensionärer en höjning av pensionen med mellan 170 och 740 kronor efter skatt. Den tredjedel med högst pension gynnas mest, visar Pensionsmyndighetens beräkningar.

Tema: Gigekonomin

THE BIG GIG

28 procent, säger McKinsey Global Institute. 2 procent säger Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Eller 9 procent, beroende på hur man räknar. Siffrorna på hur många som verkar inom gigekonomin beror på vem du frågar. Men helt klart växer denna hybrid på arbetsmarknaden.

Karriärstöd

Fortsatt stark arbetsmarknad

Arbetsmarknaden i Sverige ser fortsatt god ut de kommande två åren, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos

Arbetsmiljö

Juryn klar till Justitiapriset

Louise Meijer, Mari Heidenborg och Mårten Schultz är några av dem som tar plats i Justitiaprisets jury.

Arbetsmiljö

Så hanterar du julstressen

Julen, som ska lysa frid över jorden, kan paradoxalt leda till det motsatta. Här listar vi några punkter att tänka på för att minska stressen under ledigheten.

Utmaningen:

”Viktigt att vi är tydliga med vart vi är på väg”

4000 personer jobbar på den svenska musikjätten Spotify. Fler än 1000 av dessa anställdes under det senaste året. En personalökning som skulle kunna innebära kaos om man inte har de rätta medlen för att hålla ihop allt.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Metoden som ska minska kommunens sjukfrånvaro

Nynäshamns kommun tar krafttag för att främja god hälsa på sina arbetsplatser. Ett treårigt projekt har nu lett fram till metoden OSA-dialogen som bland annat fokuserar på att tydliggöra uppdrag och mål i arbetet.

Karriärstöd

Expo ska utbilda rättsväsendet om hets mot folkgrupp

Anmälningarna om hets mot folkgrupp i sociala medier ökar. För att hjälpa till att stoppa trenden har den obundna stiftelsen Expo tagit fram en ny utbildning särskilt utformad för rättsväsendet.

Arbetsmiljö

Byråer skrev under gemensam uppförandekod

72 byråer, skolor och organisationer inom kommunikationsbranschen i Göteborg har skrivit under en gemensam uppförandekod. Den så kallade Byråkoden är ett direkt resultat av branschens gemensamma arbete som startade i samband med metoo-rörelsen.

Ett år med metoo

I dagarna är det ett år sedan metoo exploderade. "Det var ett vrål som fick oss att prata om sådant som vi inte har för vana att prata om. Men nu gäller det att gå från ord till handling", säger Emmy Lilliehorn som är en av samordnarna av de svenska metoo-uppropen.

Ledarskap

Hon tar över efter Anne Ramberg

Ny generalsekreterare i Advokatsamfundet blir Mia Edwall Insulander. Hon efterträder Anne Ramberg som går i pension i sommar.

Arbetsmiljö

De drabbas mest av jobbstress

Sysselsatta i åldern 30 till 49 år är värst drabbade av stress, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket.

Karriärstöd

Här finns jobben om fem år

Jurist- och ekonomutbildningar ger en bra grund för jobb fem år framåt. Däremot ser det besvärligare ut för samhällsvetare och kommunikatörer, visar Sacos prognos.

Porträttet

Hon har nyckeln till internet

I en stålbur utanför Washington DC i USA bevaras internets största hemlighet. Och den kan bara nås av sju utvalda nyckelbärare. En av dem är svenska

nät­säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Karriärstöd

Fler svenskar byter arbete

Allt fler byter jobb. Fortsätter trenden är vi snart uppe i nivåerna från 80-talet.

Arbetsmiljö

De tar jobbet utomhus

Läsa, ringa och samtala är några av de arbetsuppgifter man enkelt kan göra utomhus. Men vad mer av kontorsarbetet kan förläggas dit – och hur påverkar det vår hälsa och våra prestationer? Det ska projektet Stick Ut ta reda på.

Lön & Pension

Forskare: Förenkla pensionssystemet

Pensionssystemet är för komplicerat. Den slutsatsen dras i en ny rapport från SNS.

Jakten på kunskap

I vissa branscher är konstant utveckling viktigt för att vara konkurrenskraftig. Ny teknik, nya regler och nya processer ställer konstanta krav på kompetens. Men hur möter man dem?

Ledarskap

Så sporrar du kreativa medarbetare

Utmana dem och belöna deras innovation. Det är några av råden som affärspsykologen Tomas Chamorro-Premuzic lyfter fram för att motivera de mest kreativa anställda.

Karriärstöd

7 kurstips för vetgiriga utan budget

Med internet har distanskursen på senare år fått ett rejält uppsving. Anrika universitet som Harvard och MIT erbjuder onlinekurser i allt från kontraktsjuridik till entreprenörskap.

Studentliv

Hon är årets student inom affärsjuridik

Josefine Jonsson Tepavac heter vinnaren i 2018 års Business Law Challenge. Hennes extraarbete på advokatbyrå parallellt med studierna var segerreceptet, tror hon själv.

När drevet går

Det har beskrivits som dagens dödsstraff, forna tiders kyrkliga skampåle och en jakt i samhällets tjänst. Den som utsatts för ett mediedrev känner av effekterna länge. "Ofta handlar det om att minimera skadan, man kan aldrig gå tillbaka till hur det var innan drevet", säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare.