Tre arbetsgivare om e-learning

Utbudet av onlinekurser har fullständigt exploderat och mer eller mindre slagit ut det gamla ”åka på kurs”. Och arbetsgivarna har anammat den nya lärandeformen – även om den inte verkar slå praktisk erfarenhet.

Dra nytta av din erfarenhet när du söker jobb

Att vara äldre än sina jobbkonkurrenter är något man kan dra fördel av. Ledarcoachen Rebecka Zucker har sammanställt strategier för att visa att du är rätt person för tjänsten.

Lön & Pension

Nytt krisavtal för kommunal sektor

Ett nationellt avtal för krissituationer har tecknats mellan Akademiker Alliansen, SKL, Sobona och övriga fackliga organisationer. Avtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge.

Aktuellt

Experten: Så tacklar du jobbångesten

Många kommer i dagarna tillbaka från semestern med mer eller mindre prestations- och jobbångest. Psykologen Liria Ortiz delar med sig av sina bästa råd för hur du tar dig igenom de första arbetsdagarna.

Studentliv

Fler får jobb innan examen

39 procent av studenterna i Juseks utbildningsgrupper fick ett kvalificerat jobb innan de tog examen. Det är 8 procent fler än för två år sedan.

Nya lagar från halvårsskiftet

Utökade säkerhetsåtgärder i svenska domstolar. Det är en av flera nya lagar som trädde i kraft den 1 juli.

Aktuellt

Snabb försämring av arbetsvillkoren i Europa

Antalet länder som förvägrar anställda att antingen bilda eller delta i fackliga organisationer har ökat från 92 till 107 på bara ett år. I Europa går den negativa utvecklingen snabbast, enligt Global Rights Index.

Aktuellt

Kvinnor och män bedöms olika vid sjukskrivning

Kvinnor och män ska behandlas lika i sjukförsäkringen. Ändå sjukskrivs kvinnor med lindrig eller medelsvår psykisk diagnos 30 procent mer än vad män gör. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

Lön & Pension

Fortsatt minskning av löneskillnader

Varje år sedan 2007 har löneskillnaden mellan kvinnor och män minskat. Förra året krympte den med 0,6 procent, enligt Medlingsinstitutets rapport.

Porträtt:

En annan synvinkel

David Sandström vill förändra vad en bank är. För Jusektidningen Karriär berättar Klarnas marknadschef om sin syn på kritiken, vikten av att inte ha någonting att förlora och varför han ser tiden som reklambyrå-vd som ett misslyckande.

Nyheter från Almedalen

Arbetsmiljö

Experten: Utveckling viktigt för framtidens akademiker

Framtidens akademiker kommer att värdera person- och kompetensutveckling högre än lön. Det säger Pelle Ahlin Olofsson på Ungdomsbarometern.

Ledarskap

"En bra ledare frigör andras potential"

Hon har utsetts till framtidens kvinnliga ledare och listats som en av Sveriges 101 supertalanger. Här berättar Almedals-aktuella Ishtar Touailat om vad hon menar krävs för ett framgångsrikt ledarskap i framtiden.

Aktuellt

Tre utmaningar för framtidens förbund

Att vara relevant för unga blir en av de största utmaningarna för fackförbund framöver. Det säger Juseks ordförande Sofia Larsen.

Karriärstöd

Starkt nätverk viktigast för invandrade akademiker

Avsaknaden av kontakter utgör ett större hinder för att hitta ett arbete än språkkunskaper och utbildning. Det upplever utrikes födda akademiker enligt statistik från SCB.

Arbetsmiljö

Så ökar du kreativiteten på jobbet

Vissa företag har en specifik tid avsatt för kreativa uppgifter, medan andra låter medarbetarna själva bestämma när de ska vara kreativa. Nu har en grupp forskare undersökt vad som egentligen funkar bäst.

Arbetsmiljö

Så hanterar du negativiteten

Negativitet på arbetsplatsen kan lätt bli ett stort problem om det ignoreras – och en person kan påverka hela avdelningen. "Våga säga ifrån och prata om det negativa i tid, vänta inte", säger Jonas Mosskin, organisationspsykolog på Sandahl Partners.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Utmaningen:

Hon vill förändra bilden av Almedalen

I takt med att Almedalsveckan vuxit har kritiken ökat, och det gäller allt från höga boendekostnader till att media slukat en större del av programpunkterna. Projektledaren Mia Stuhre håller inte med kritikerna, utan menar att arrangemanget är troget sitt demokratiska uppdrag.

Aktuellt

AF: 120 000 nya jobb skapas

Enligt Arbetsförmedlingens prognos växer svensk arbetsmarknad med 120 000 nya jobb 2019 och 2020.

Arbetsmiljö

"Begär tydliga deadlines för uppgifter du får"

Han är Sveriges enda struktör. Uppdraget: skapa ordning och hjälpa folk att fokusera på rätt saker för att bli effektivare och mindre stressade. "Är du i en stressad situation ska du förändra den i små steg. Börja i den ände där det kliar mest", säger David Stiernholm.

Karriärstöd

Många vill men kan inte göra jobbkarriär

En tredjedel av de som vill göra karriär på jobbet saknar möjligheten. Det visar en undersökning från Kantar Sifo som gjorts på uppdrag av Blocket Jobb.

Dokument

Risk för ökad domarbrist

Domarbristen riskerar att öka. Inom några år väntas var femte domare gå i pension, i några län betydligt fler. "Domarbristen är ett stort problem som borde engagera fler. På sikt är den ett hot mot rättssäkerheten", säger Anna Nitzelius som är rättspolitiskt sakkunnig på Jusek.

Aktuellt

Ny väg för jurister in i domaryrket

Kvalificerade och erfarna jurister får en ny möjlighet att meritera sig för en ordinarie domartjänst. Regeringen har beslutat införa en tidsbegränsad tjänst, adjungerat råd, som ger en sammanhållen domarmeritering i över- och underrätt.

Aktuellt

Hennes uppdrag: Hållbar konsumtion

Hur får man ett helt folk att börja konsumera mer hållbart? Konsumentverkets Eva Holmgren har antagit den tuffa utmaningen, som en del i Sveriges nationella miljömål

Arbetsmiljö

Jobbstressen: Var tredje hinner inte med jobbet på arbetstid

Ungefär en tredjedel av Juseks medlemmar hinner inte med det de ska göra under ordinarie arbetstid. Många upplever en stark negativ stress. Och var femte har svårt att sova på grund av jobbet, visar en undersökning.

Arbetsmiljö

"Facket står för en second opinion"

Digitaliseringen förändrar många branscher i grunden. Under hösten 2017 kom beskedet att Nordea skulle minska personalstyrkan med 6000 personer. Ombudsmannen Tomas Forsgren har arbetat med att skapa trygghet genom processen.

Arbetsmiljö

Hon gör upp med "förpappringen"

Känns det som att varje arbetsuppgift du blir klar med ger dig två nya? Du kan ha rätt. Den så kallade ”förpappringen” tilltar på de flesta arbetsplatser – och det handlar definitivt inte om papper, menar filosofen Jonna Bornemark som lanserade begreppet i höstas.

Karriärstöd

Mindfulness trumfar mental träning

Du kan prestera bättre med hjälp av mindfulness än med mental träning. Det är slutsatsen i en studie gjord på idrottare.

Aktuellt

Kommuner kämpar med GDPR

Hälften av svenska företag och myndigheter jobbar systematiskt med dataskydd. Tuffast har kommuner, landsting och småföretag som brottas med att sätta fungerande rutiner. Enligt en rapport från Dataskyddsinspektionen försvåras dataskyddsarbetet av åldrade IT-system.

Aktuellt

Här är akademikernas hjärtefrågor i EU-valet

Klimatfrågan, att bromsa högerextrema partiers inflytande, och migrationspolitiken. Det är de tre viktigaste sakfrågorna för akademiker i EU-valet på söndag 26 maj.

Aktuellt

Cederquist fick Justitiapriset

Årets mest jämställda affärsjuridiska byrå är Cederquist i Stockholm. Samtidigt utsågs Agnes Hammarstrand på advokatbyrån Delphi, Göteborg, till Årets Justitia. Utmärkelserna delas ut av ideella föreningen Justitiapriset.

Fråga experten:

Jag hinner aldrig återhämta mig

"Enligt mitt anställningsavtal har jag förtroende­arbetstid. Problemet är att jag ständigt lastas med nya uppdrag så fort jag avslutat ett projekt … Jag hinner aldrig vila ikapp! Vad kan jag göra?", undrar en läsare. Experten svarar.

Aktuellt

1800 får gå från Arbetsförmedlingen

Drygt 1 800 medarbetare tvingas lämna sina tjänster på Arbetsförmedlingen. Det är betydligt färre än de 4 500 som varslades i januari.

Lön & Pension

En av tre: "Kan inte välja min pensionsålder"

32 procent tror inte att de själva kommer att kunna få välja när de går i pension. Det visar en undersökning från AMF.

Arbetsmiljö

Här är arbetsgivarna som hyllas

700 000 medarbetare har sagt sitt. Utifrån deras arbetsvillkor kan Nyckeltalsinstitutet peka ut Sveriges bästa arbetsgivare inom jämställdhet, hälsofrämjande och hållbarhet.

Aktuellt

Sofia Larsen: Ett historiskt ögonblick

Frågan om att gå vidare med planerna att bilda ett nytt förbund med Civilekonomerna krävde ingen omröstning. Delegaterna på plats gav ett muntligt och kraftfullt bifall. "Ett historiskt ögonblick", säger ordföranden Sofia Larsen till Jusektidningen Karriär.

Aktuellt

Ja till att gå vidare med planerna på nytt förbund

Just nu pågår Juseks fullmäktige. På förmiddagen röstade ledamöterna ja till att gå vidare med planerna på att bilda ett nytt förbund tillsammans med Civilekonomerna.

Aktuellt

Här röstar fullmäktige om att bilda nytt förbund

14–15 maj tar Juseks fullmäktige ställning till förslag om verksamheten. 23 motioner och 4 propositioner, varav en om viljeinriktningen att bilda ett nytt förbund, ska behandlas.

Porträttet

Banar väg för förändring

Genom att dela sin berättelse vill Caroline Farberger gå i bräschen för ett mer inkluderande näringsliv – och för rätten att få vara sig själv på arbetsplatsen.

Aktuellt

Verktyg tolkar textmassor på nätet

Den massiva mängden text i sociala medier är omöjlig för människan att plöja igenom helt. Forskare vid Linnéuniversitetet utvecklar därför ett verktyg som klarar att visualisera och förstå känslor utifrån de enorma textmassorna.

Arbetsmiljö

Branscherna med flest – och minst – konflikter

Stämningen på en arbetsplats kan skilja sig rejält beroende på bransch. 16 procent av de anställda i detaljhandeln upplever konflikter på jobbet, medan motsvarande siffror för media/kommunikation och IT-branschen är 10 respektive 11 procent.

Arbetsmiljö

Han slår ett slag för pausen

Prestationssamhället har satt pausen på undantag, menar Patrik Hadenius. Nu vill han motbevisa tesen att den som vilar inte får någonting gjort. ”Jag är ute efter att få acceptans för pausens positiva betydelse.”

Aktuellt

Försäkringskassan får ny generaldirektör

Nils Öberg har utsetts till ny generaldirektör för Försäkringskassan. Han kommer närmast från motsvarande roll på Kriminalvården. Regeringen har i samma veva beslutat om ett nytt regleringsbrev för Försäkringskassan.

Aktuellt

Ett år senare: Flyttstöket fortsätter

Ökade kostnader, rekryteringsproblem och kompetens­tapp. Men också nya möjligheter att utveckla verksamheten. Det är några av resultaten av de senaste årens utflyttning av myndighetsjobb från Stockholmsregionen.

Aktuellt

Var femte underkänner klimatarbetet

Pressen på arbetsgivare att minska sin klimatpåverkan ökar. 85 procent anser att frågan är viktig, och var femte medarbetare ger sin arbetsgivares klimatarbete underkänt. Det visar Manpowers arbetslivspanel.

Experten: Så är du redo när krisen kommer

Svenska chefer upplever sig ibland otillräckligt förberedda på ett krisläge. Det konstaterar Susanne Hede, universitetsadjunkt vid Försvarshögskolan, i en avhandling. Här ger hon sina bästa tips på hur du som ledare står redo i ett krisläge.

Aktuellt

Nu ska LAS utredas

Regeringen har tillsatt en särskild utredare för att se över arbetsrätten. Senast i maj 2020 redovisar han sina förslag, och 2021 ska förändringarna genomföras.

Arbetsmiljö

Dagsljus på jobbet viktigt för hälsan

Minskad tid utomhus i kombination med jobb inomhus ökar ohälsan i arbetslivet. Det framgår av Arbetsmiljöverkets forskningssammanställning.

Aktuellt

Nytt nummer ute nu!

I veckan kommer årets tredje nummer ut. Läs bland annat om vad politikerna vill göra åt den växande jobbstressen – och hur många som har valt att följa med i den senaste vågen av statliga omlokaliseringar. Mer ut innehållet:

Aktuellt

TRR: 26 procent fler uppsagda

Arbetsmarknaden för tjänstemän hårdnar. Första kvartalet i år sökte 3 398 tjänstemän stöd från TRR Trygghetsrådet, en ökning med 704 personer.

Aktuellt

Micael Dahlen: Du behöver inte prestera 100 procent

Att prestera 70 procent av sin egen kapacitet duger alldeles utmärkt. Det säger ekonomiprofessorn och träningsälskaren Micael Dahlen. "Du kan göra ett skitbra jobb och bli bra i alla avseenden med bara 70 procents ansträngning".

Karriärstöd

"Vi behöver förnya vår produkt"

När de fysiska kronorna är på väg att försvinna från vårt samhälle tvingas dess skapare att tänka om. Riksbanken ser över möjligheten att ge ut digitala pengar, så kallade e-kronor. Men utredningen är en prövning – eftersom lösningen vore den första i världen i sitt slag.

Aktuellt

Mer jämställt i statliga myndigheter

Ett aktivt arbete med att jämna ut könsskillnaderna i statliga verk har gett resultat. Det framgår av en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten.

Studentliv

Läser till jurist genom att lyssna

Han är mitt uppe i sin juristutbildning. Studier som kräver mycket av den som studerar – och ännu mer av den som har en synnedsättning. "Jag har läst ljudböcker sedan lågstadiet så jag är van. Jag snabbspolar böckerna genom att lyssna med dubbel hastighet", säger Gösta Lundström.

Aktuellt

Jusek: För lite pengar till rättsväsendet

Regeringens politik för rättsväsendet innehåller nödvändiga satsningar. Men samtliga myndigheter måste tillföras pengar, inte enbart de med akut resursbrist, skriver Jusek i en kommentar till vårändringsbudgeten.

Karriärstöd

Fråga experten: Uppsägningar på väg – vad kan jag göra?

Jag har hört rykten om att det ska bli uppsägningar på mitt jobb. Det gör mig orolig för min egen situation eftersom jag är relativt nyanställd. Än har ledningen inte gått ut med någon information men det känns jobbigt att gå och vänta. Finns det någonting jag kan göra redan nu?

Aktuellt

Fler myndigheter kan flytta

Flera tunga svenska myndigheter kan komma att delvis lämna Stockholms län. Statskontoret ska kartlägga bland andra Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens planer på utlokalisering, rapporterar TT.

Arbetsmiljö

Ljus arbetsmarknad för IT-utbildade

Den som pluggar till systemutvecklare eller systemanalytiker har ett drömläge på arbetsmarknaden om fem år. Men för banktjänstemän och kommunikatörer blir konkurrensen om jobben hård, enligt Arbetsförmedlingen.

Studie: Så blir du mer produktiv

Att delegera arbetsuppgifter, komma förberedd och skapa vardagsrutiner är några framgångsfaktorer för att hinna med mer på jobbet. Men det finns fler, skriver Harvard Business Review.

Arbetsmiljö

Så ökar du engagemanget på jobbet

Om människor ska intressera sig för jobbet måste chefen intressera sig för människor. Empati är nyckeln till framgång, menar ledarskapsprofilen Tommy Lundberg.

Arbetsmiljö

Därför stjäl mobilen ditt fokus

Ha aldrig din smartphone liggande på skrivbordet när du jobbar. Rådet kommer från hjärnforskaren Sissela Nutley som förklarar att den kognitiva förmågan påverkas negativt.

Arbetsmiljö

Träning ger bättre minne

Personer med medelgod eller hög kondition har bättre långtidsminne än otränade. Det visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Aktuellt

"Viktigt för oss att möta de yngre"

Ökad takt i jämställdhets- och mångfaldsfrågan. Bättre arbetsmiljö och förnyelse. Det blir några av Mia Edwall Insulanders fokusområden när hon tillträder som generalsekreterare i Advokatsamfundet. "Branschen är konservativ på så många olika sätt", säger hon till Jusektidningen Karriär.

Aktuellt

Experten: Mängden e-post ger fler utbrända

Den växande mejlskörden leder till mer utbrändhet och nedsatt prestationsförmåga. Det menar arbetspsykologen Jens Näsström. "Skapa rutiner för ledighet", säger han med adress till arbetsgivarna.

Aktuellt

"Digitalisering skapar mervärde"

Det finns ett visst motstånd mot – och ointresse för – teknik inom advokatbranschen. Det menar Charlotta Kronblad, jurist vid Chalmers som undervisar blivande ingenjörer i juridik. Samtidigt forskar hon om hur branschen påverkas av digitaliseringen.

"Den digitala marknadsföringen kommer att ta fysisk form"

Vad gör egentligen en reklamforskare som chef för Handelshögskolans institution för detaljhandel? För Sara Rosengren själv är det självklart. Företagen vore helt enkelt smått vilsna utan marknadsföringens ledstång i en tid när digitaliseringen förändrar vårt sätt att handla.

Aktuellt

Lista: Här stänger Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen föreslår att 132 kontor avvecklas successivt under 2019–2020.

Aktuellt

Målet: Få 66 miljoner att lobba för klimatomställning

Bankanställde Anders Langworth vill att hela finanssektorn ställer om till hållbarhetstänk i kunderbjudandet. Med sitt privata initiativ Bankers for Climate vill han sätta press – inifrån. ”Den rösten har saknats”, säger han.

Ellika Henrikson
Foto: Ellika Henrikson
Karriärstöd

Krönika: Hålfotsinlägg och bettskena – inget som "sparks joy"

Agnes Arpi: "Det började med en stilla förhoppning om någon sorts ergonomisk förbättring, det fortsatte med ett ländryggsstöd. En mjuk kudde att spänna fast i stolen för bättre arbetsställning. Sedan spårade det ur."

Karriärstöd

Stressad? Här är varningsklockorna

Vägen till utbrändhet kantas av en rad varningssignaler från kroppen. Magproblem, ständiga förkylningar, humörsvängningar och oro är några symptom på för mycket stress och för lite vila.

Aktuellt

Lagförslag om skärpt säkerhet i domstolar

Större möjlighet för brottsoffer och vittnen att delta via videolänk, och att fler åhörare ska omfattas av säkerhetskontroller. Det är delar av innehållet i regeringens proposition med syfte att stärka ordningen i landets domstolar.

Lön & Pension

Rekordfå förhandlingar gav lugn på arbetsmarknaden

2018 var ett stabilt år på arbetsmarknaden med rekordfå stridsåtgärder. Det framgår i Medlingsinstitutets rapport ”Avtalsrörelse och lönebildning 2018”.

Arbetsmiljö

Lista: 3 sätt att återhämta sig på jobbet

Gemensamma luncher, mikropauser och variation. Det är forskaren Lina Ejlertssons framgångsrecept för största möjliga energiboost i stressiga arbetsmiljöer.

Ledarskap

Allt fler kvinnliga chefer i staten

44 procent av statens drygt 17000 chefer är kvinnor. Därmed har andelen kvinnliga chefer ökat med en procentenhet årligen i snart tio år.

Karriärstöd

Proffsens hacks för att kickstarta ­utlandskarriären

Att göra karriär utomlands kan ­kännas som en ouppnåelig dröm – men det är inte omöjligt. Det gäller bara att känna till genvägar, förstå ­terminologin och veta vilka jobb du ska söka. Henrik Rydén på karriärplatt­formen ­Impactpool bjuder på tips som kan hjälpa dig ut i världen.

Arbetsmiljö

"Ändra rekryteringsprofilen för myndighetschefer"

Vad händer när medarbetare ges möjlighet till ett mer självstyrt och kunskapsbaserat beslutsfattande? Det har undersökts i ny forskning från Karlstads universitet.

Lön & Pension

Ny statistik: Jusek-kvinnor tjänar 3000 mindre än männen

Kvinnor i Juseks medlemsgrupper har i snitt 3100 kronor mindre i månadslön än sina manliga kollegor. Det visar ny statistik från förbundet.

Arbetsmiljö

Ny arbetsmarknadsbyrå i EU trots svenskt motstånd

ELA ska säkra att fri rörlighet på EU:s arbetsmarknad sker på rättvisa villkor.

Var femte bytte jobb förra året

Ny på jobbet? Då är du inte ensam. Nästan var femte Jusekmedlem bytte arbetsplats förra året – och för de flesta innebar det ett lönelyft.

Arbetsmiljö

2000 inspektioner ska motverka ohälsa

Arbetsrelaterad psykisk ohälsa är en växande utmaning för samhället. I år genomför Arbetsmiljöverket nära 2000 inspektioner, bland annat på webb- och reklambyråer, som en del i en nationell kampanj för att komma till rätta med problemet.

Karriärstöd

Hälften av AF-kontoren läggs ned

Omkring 130 av 242 arbetsförmedlingar avvecklas. Det är konsekvensen av att 4500 av de 13400 medarbetarna varslades i januari.

Karriärstöd

”Stå på dig och ge inte upp”

Många sa att det var omöjligt att få jobb på FN som nyutexaminerad jurist, men det stoppade inte ­Yasmine Sherif – redan som 25-åring skrev hon sitt första FN-kontrakt.

”Genom ­robotar kommer vi få syn på oss själva”

Samer Al Moubayed har uppfunnit en av världens mest avancerade sociala ­robotar. Men ambitionen är inte att robotisera samhället. Snarare att göra det mer mänskligt.

Studentliv

Så får du drömjobbet i sommar

Sommarjobb är ett bra tillfälle för att få in en fot på arbetsmarknaden. Ulrika Husmark, karriärplanerare på Jusek, tipsar om vad du bör tänka på när du söker jobb.

Arbetsmiljö

Därför vabbar pappor mindre

Män tar ut färre vab-dagar och har en kortare föräldraledighet än kvinnor, det visar undersökningar från Länsförsäkringar och Göteborgs universitet. Och orsaken till det kan vara förlegade normer på arbetsplatsen.

Karriärstöd

Måste jag jobba under uppsägningstiden?

Jag har fått ett nytt arbete och har sagt upp mig. Min nuvarande chef och jag drar allt utom jämnt och jag orkar verkligen inte gå till ­jobbet varje dag uppsägningen ut. Är jag tvungen till det om jag ändå ska sluta? Det undrar en läsare.

Uppdrag: Att förebygga hoten

Åtta gånger om året samlas säkerhetschefer från tolv av Sveriges myndigheter för att diskutera och stötta varandra i kampen mot hot och våld mot anställda. För just förebyggande arbete är a och o, det är experterna överens om. Här är de bästa tipsen för hur du kan gå till väga.

Karriärstöd

Årets talare ger sina bästa retoriktips

Förra veckan blev Susanne Pettersson utsedd till Årets talare. Här är hennes bästa tips för att fånga publiken.

Arbetsmiljö

Ökad psykisk ohälsa bland kvinnliga chefer

Allt fler kvinnliga chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Det visar statistik från Previa.

Karriärstöd

Trenderna som kan påverka arbetslivet

Flexibilitet och automatisering – men också mänskliga kvaliteter och hållbarhet. Det är några av de trender som Trygghetsrådet pekar på i sin rapport om framtidens arbetsliv.

Tema

Förändringsagenter

Artificiell intelligens, digitalisering och social hållbarhet. Jusektidningen ­Karriär börjar det nya året med att spana efter ­trender och ­nyheter på arbets­marknaden ­– och möta några av dem som skapar ­förändring.

Arbetsmiljö

Personalvetare förväntar sig mest av chefen

Personalvetare är nöjda med sin arbetsmiljö men förväntar sig samtidigt mer av sin närmaste chef. Det visar Juseks kartläggning.

Karriärstöd

Goda jobbmöjligheter för välutbildade

Sysselsättningen ökar i landet och chanserna att hitta ett jobb är goda. Även fortsatt är en eftergymnasial utbildning något som lönar sig för jobbsökare, visar Arbetsförmedlingens prognos.

Ledarskap

Lista: Tipsen för att dela med sig lagom som chef

Att vara selektivt sårbar kan vara en framgångsrik strategi för en chef. Det menar organisationskonsulterna Liz Fosslien och Mollie West Duffy.

Video: Vad är en bra lön?

Jessicka Rosén, ombudsman på Jusek, svarar på några av de mest googlade frågorna om lön.

Karriärstöd

Fortsatt stor arbetsbrist inom staten

Det råder brist på arbetskraft inom statlig sektor. Det uppger tre av fyra av Arbetsgivarverkets medlemmar i en ny konjunkturbarometer.

Arbetsmiljö

Jusek ger januariavtalet både ris och ros

Minus för nedtrappning av a-kassan och uteblivna satsningar i rättsväsendet. Men plus för visum för högkvalificerade, renodlingen av Arbetsförmedlingens uppdrag och införandet av ett integrationsår. Januariavtalet får både ris och ros av Jusek.

Arbetsmiljö

Utredning: Hyvling ska inte vara skäligt enligt LAS

Det har skett lite i skymundan av januariöverenskommelsen och debatten om uppluckringen av LAS. Men nu har den offentliga utredningen "Tid för trygghet" presenterats.

”Jag måste förhålla mig till två världar samtidigt”

Ena dagen chockbomber mot palestinska demonstranter i Hebron. Andra dagen stilla julfirande i Stockholm. Sofia Zitouni berättar om arbetet som utsänd i konfliktområden – och att ständigt slitas mellan olika verkligheter.

Lön & Pension

Checklista: Gör dig redo för lönesamtalet

Är det snart dags för årets lönesamtal? Vi har tagit fram en checklista som du kan använda dig av.

Karriärstöd

Håll koll: Nya regler efter årsskiftet

Avdraget för fackavgiften slopas, ett karensavdrag ersätter karensdagen och reglerna för vab görs om. Det är några av nyheterna i arbetslivet i och med det nya året.

Arbetsmiljö

DO lanserar guide mot diskriminering

En digital guide ska ge arbetsgivare stöd i arbetet med att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter.

Nyfiken på allt

Han har ägnat 20 år åt att hjälpa privatpersoner att spara. Men nu, när den ekonomiska krisen står för dörren och världen lämnar fossila bränslen för elenergi, vill Claes Hemberg stå i första ledet. Hur? Som han alltid har gjort: genom att folkbilda.

Karriärstöd

TRR: Trenden är bruten

Efter sex år bryts den nedåtgående trenden i antal uppsagda tjänstemän, visar statistik från TRR.

Arbetsmiljö

Låg kontroll på jobbet kan påverka vikten

Har du gått upp i vikt på sistone? Det kan bero på din arbetssituation.

Arbetsmiljö

50-plussare mer engagerade på jobbet

Anställda över 50 är mer engagerade på jobbet och mer sällan sjukskrivna, visar en ny undersökning från företagshälsovården Feelgood.

Tema: Gigekonomin

THE BIG GIG

28 procent, säger McKinsey Global Institute. 2 procent säger Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Eller 9 procent, beroende på hur man räknar. Siffrorna på hur många som verkar inom gigekonomin beror på vem du frågar. Men helt klart växer denna hybrid på arbetsmarknaden.