Hjärnkoll på jobbet

Du borde skriva den där rapporten. I stället kollar du mejlen. Sedan stannar en kollega till vid ditt skrivbord och vips är det lunch. Känner du igen dig? Författaren och före­läsaren Gabriella Wejlid har knepen som ­hjälper dig att få saker gjorda.

Karriärstöd

Svenskar efterlyser mer feedback på jobbet

71 procent av arbetstagarna önskar sig mer feedback på sitt arbete. 8 procent får ingen återkoppling över huvud taget.

Aktuellt

Tidig åldersdiskriminering på arbetsmarknaden

Redan vid 40 år fyllda minskar arbetssökandes möjligheter att gå vidare i rekryteringsprocesser. En rapport visar också att den som uppnått 65 är nästintill chanslös.

Aktuellt

Nya förbundet: Planer på fler förmåner

Bildandet av ett nytt förbund mellan Jusek och Civilekonomerna är en offensiv satsning, fastslår Juseks vd Magnus Hedberg och Civilekonomernas förbunds­direktör Jens Jacobsson. "Vi kommer att vara öppna för medlemmarnas behov, ligga tidigt i utvecklingen och våga pröva nya erbjudanden", säger Magnus Hedberg.

Aktuellt

Regeringen skjuter upp reformeringen av AF

Reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp från 2021 till 2022. Dessutom ska den inte vila på LOV, lagen om valfrihet. ”Det finns inte stöd i riksdagen för vår inriktning och då behöver vi backa”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff.

Aktuellt

Jurist blir Arbetsförmedlingens nya generaldirektör

Maria Mindhammar har utsetts till generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon är i dag överdirektör på myndigheten och efterträder Mikael Sjöberg.

Karriärstöd

”Jag gillar att hjälpa folk i svåra situationer”

H&M genomgår just nu en om­orga­ni­­sation för att möta kundernas ändrade köpbeteenden. Det betyder att facket har mycket att stå i, och i synnerhet Sofia Almbrandt som är ordförande för Akademikerföreningen.

Brist på kompetensutveckling bland privatanställda

Nästan hälften av de privatanställda får ingen kompetensutveckling i jobbet. Enligt en rapport från PTK utgör kostnader för kurser en låg andel av personalkostnaderna.

Ledarskap

Obama söker bästa ledartypen

USA:s tidigare president Barack Obama är på jakt efter nästa generations ledare. ”Jag ser mig själv väldigt mycket i en yngre generation politiska ledare”, sa han från scenen på en techkonferens, skriver Veckans Affärer.

Karriärstöd

Bästa Linkedin-tipsen från nätverksproffset

Söker du jobb eller går du i byta karriär-tankar? För Personal & Ledarskap avslöjar ”Linkedin-proffset” Maria Pettersson sina bästa råd till dig som vill vässa din personliga marknadsföring.

Karriärstöd

”Våga vara dig själv när du talar inför andra”

Är att hålla tal det absolut jobbigaste du vet? Föreläsaren och improvisatören Magnus Bergman ger råd som kan hjälpa dig att lösa knutarna. ”Jag försöker få alla att tänka att det inte är farligare att prata inför de du inte känner än vad det är inför dina närmaste vänner.”

Karriärstöd

Studenter klimatpressar arbetsgivare

Tar din tilltänkta arbetsgivare sitt ansvar i klimatfrågan? Nu finns ett verktyg som guidar arbetssökande studenter med hållbarhetsengagemang. ”Jag är övertygad om att arbetsgivare som inte ställer om på allvar får svårt att rekrytera”, säger KTH-studenten Joakim Rydén.

Arbetsmiljö

Metoderna som maxar medarbetarsamtalet

Kan man prata om vad som helst under medarbetarsamtalet? Och hur undviker man att hamna i underläge? Samtalsforskaren Lina Nyroos har studerat både hur chefer och anställda agerar – och har flera tankar om hur du borde förhålla dig.

Lön & Pension

Vad är egentligen en bra lön?

Ur arkivet. Vad ska jag ha för lön? Och hur förbereder jag lönesamtalet? Jessicka Rosén, ombudsman på Jusek, svarar på några av de mest googlade frågorna om lön.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

Arbetsmiljö

Här är de populäraste arbetsgivarna

Medarbetarna har sagt sitt. Sveriges bästa arbetsgivare är industri- och samhällsutvecklaren Midroc, medan IT-bolaget Sigma Technology rankas tvåa, enligt en undersökning från Universum.

Lön & Pension

Rapport: Därför minskade utrymmet för löneökningar

Den höga efterfrågan på arbetskraft har inte räckt för att få fart på löneutvecklingen. Den viktigaste orsaken till att utrymmet för löneökningar krympt är den låga ökningen av produktiviteten, visar en rapport från Medlingsinstitutet.

Arbetsmiljö

IT-strulet: Den dolda tidstjuven

Dåliga IT-system är ett växande arbetsmiljöproblem. Dessutom ett mycket dyrt sådant. "Det handlar om kostnader på tiotals miljarder ­kronor per år", säger professor Bengt Sandblad vid Uppsala universitet.

Arbetsmiljö

Företagshälsan: Så får vi hälsosammare arbetsplatser

Lyft upp det systematiska miljöarbetet på högre hierarkiska nivåer i organisationerna. Det är en av fyra nödvändiga åtgärder för att skapa sundare arbetsplatser med minskad psykisk ohälsa, enligt en rapport från Sveriges Företagshälsor.

Aktuellt

Upphandlingsmyndigheten är Sveriges modernaste

En liten myndighet med ett stort uppdrag som på kort tid gjort en lång resa. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten som utsetts till Sveriges modernaste myndighet 2019.

Aktuellt

Juseks extra fullmäktige: Ja till nytt förbund

Nu är en sammanslagning nära. På Juseks extra fullmäktige under måndagen röstade man enhälligt ja till att gå vidare med planerna på ett nytt förbund. På tisdagen väntas Civilekonomerna göra samma sak. "Nu är vi på landningsbanan", säger Juseks ordförande Sofia Larsen.

Arbetsmiljö

Forskare: Positiva effekter med arbetstidsförkortning

I Östersundshem har personalen jobbat sex timmars arbetsdag under 1,5 år. Trots att samma arbetsuppgifter utfördes ökade inte medarbetarnas stressnivåer, visar en studie från Mittuniversitetet.

Aktuellt

Allt inför extra fullmäktige

På måndag röstar Juseks delegater om ett samgående med Civilekonomerna. Här är allt du behöver veta inför extra fullmäktige på Operaterassen i Stockholm.

Karriärstöd

AI – din nästa rekryterare?

Artificiell Intelligens, AI, är den stora hypen i rekryteringsbranschen. Nu börjar snacket bli lite verkstad också. I Upplands-Bro kommun har en robot för första gången genomfört en rekrytering.

Pay it forward

Entreprenören Ishtar Touailat tvingades bli vuxen redan 14 år gammal. Det har format hennes liv – på både gott och ont. En tid var hon så rädd för att misslyckas att hon satte affären före de anställda. Nu vill hon göra tvärtom.

Aktuellt

Så kan Arbetsförmedlingen reformeras

”Nya” Arbetsförmedlingen vill matcha arbetssökande och arbetsgivare med hjälp av automatisering. Det framgår av myndighetens rapport Vissa förutsättningar inför reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Aktuellt

Inför fullmäktige: Tre frågor till Sofia Larsen

Om knappt två veckor, 11 november, är det extrainsatt fullmäktige. Då ska Juseks delegater rösta om ett eventuellt samgående med Civilekonomerna. Vi ställde några frågor till Juseks ordförande Sofia Larsen om hur tankarna går just nu.

Ledarskap

Studie: så många chefer förebygger psykisk ohälsa

Chefer som utbildats i psykisk ohälsa jobbar oftare förebyggande gentemot medarbetarna, visar en studie.

Förslag: Reformera PPM

Premiepensionssystemet bör utformas så att det så långt som möjligt enbart är sparare som vill och kan sätta samman egna fondportföljer som gör det. Det framgår av en ny regeringsutredning.

Arbetsmiljö

Så kan du stötta en utmattad kollega

Hur märker man att en arbetskamrat är utmattad? Och vad kan man göra för att stötta personen? Psykologen Kajsa Bergwall tipsar om hur du hanterar utmattningssyndromets tre faser.

Lön & Pension

Tydliga löneskillnader mellan nyutexaminerade män och kvinnor

Det skiljer tusentals kronor i ingångslön mellan nyutexaminerade manliga och kvinnliga ekonomer och jurister. SVT:s granskning visar att männen tjänar mer än kvinnor i samtliga stora akademikeryrken inom Saco.

Aktuellt

Ett turbulent år på Arbetsförmedlingen

1 november ska Arbetsförmedlingen vara klar med sitt förslag på hur reformeringen av myndigheten ska gå till. Samtidigt läggs en mängd AF-kontor ned runt om i Sverige, personal sägs upp medan andra slutar frivilligt. "Det är mycket rörigt det som pågår. Ibland rena karusellen", säger Helén Justegård som är ordförande för Saco-S på Arbetsförmedlingen.

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Arbetsmiljö

Nytt verktyg ska förebygga sjukskrivningar

Nästan tre av tio upplever besvär med stress och ohälsa på grund av sitt arbete, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Nu presenterar forskare vid Umeå universitet ett nytt stödmaterial i kampen mot ohälsa på jobbet.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Blandad reaktion på flexkontoret

"Vi har gått över till ett mer flexibelt upplägg där medarbetarna varken har fasta arbetsplatser eller tidsramar. Några verkar nöjda med det nya upplägget medan andra upplever stora koncentrationssvårigheter. Vad gör jag som chef och var går gränserna för mitt ansvar?", undrar en läsare.

Aktuellt

Riksrevisionen: Föråldrade IT-system på myndigheter

Ett stort antal statliga myndigheter har föråldrade verksamhetskritiska it-system. Det skriver Riksrevisionen i en ny rapport där både regering och myndigheter kritiseras för ineffektivitet.

Arbetsmiljö

Därför blir mötena fler

Det blir allt fler möten på jobbet. I ett nyligen avslutat forskningsprojekt har forskare vid Malmö och Lunds universitet undersökt varför.

Aktuellt

Stärkt socialt skydd vid hård Brexit

Svenska medborgare i Storbritannien ska få vissa trygghetsförmåner utbetalda i sex månader efter en eventuell avtalslös Brexit. Det föreslår regeringen.

Karriärstöd

"Uppgifterna kändes bisarra"

Åtalet mot världsstjärnan ASAP Rocky utvecklades till en diplomatisk kris, med krav om frisläppande från USA:s president Trump och rapporter i media om omänskliga förhållanden i häktet. Mitt i stormens öga stod Kriminalvårdens presstjänst.

Fixa löneförhandlingen

Du vet vad du borde tjäna, men du måste fortfarande lyckas övertyga arbetsgivaren om din rätt. Lars-Johan Åge är förhandlingsexpert och har även skrivit boken 
Happy-Happy. Här är fem av hans bästa råd inför löneförhandlingen.

Karriärstöd

Lokal förening ska inspirera

Per Ekman är utredare på Socialförvaltningen i Vänersborgs kommun och lokal Jusek-ordförande. Jusek har inte särskilt många lokala föreningar i landet, men Per Ekman och hans fackliga kollegor tycker att de får ut mer av medlemskapet på det sättet – i skrivande stund jobbar 27 medlemmar på arbetsplatsen.

Arbetsmiljö

Sveriges första HR-professor: Ibland saknas ett stödjande ledarskap

Han är Sveriges första professor i Human Resource Management, HR, i dagligt tal. Här berättar Stefan Tengblad om sin syn på ledarskap – och vad han hoppas åstadkomma inom ett område som påverkar en hög andel av befolkningen.

Arbetsmiljö

Undersökning: Arbetsgivare dåliga på stresshantering

Nära hälften av de anställda, 43 procent, anser att arbetsgivaren inte gör tillräckligt för att förebygga stress på jobbet. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av Randstad.

Den stora kontorskampen

Kontorslandskap, aktivitetsbaserat kontor eller ett eget rum – vilken lösning är egentligen den bästa? Det beror på, konstaterar forskningen. Experterna är dock överens: Det går trender i hur och var vi arbetar.

Aktuellt

Förändrad polisutbildning för civilanställda

Utbildningen för civilanställda inom polisen ska förbättras. Promemorian från justitiedepartement är ett led i målet om 10 000 fler poliser år 2024.

Arbetsmiljö

"Begreppet social kompetens är under omförhandling"

Hur påverkar det omfattande mobilanvändandet våra relationer på arbetsplatsen? Det har Nanna Gillberg, forskare i företagsekonomi på Handelshögskolan Göteborgs universitet, tittat närmare på. ”I många sammanhang är personer bara fysiskt närvarande”, säger hon.

Aktuellt

Statlig IT-drift vässas och säkras

Myndigheternas IT-drift ska både bli säkrare och mer kostnadseffektiv. Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att utreda hur den kan samordnas.

Porträtt

Växlar upp

En biltillverkningsjätte ska bli ett mobilitetsföretag. Vad är skillnaden? För Volvos globala HR-chef Hanna Fager betyder det en helt ny syn på medarbetarna, som bygger på människors styrkor och förmåga att förändras i stället för traditionen med förutbestämda roller.

Lön & Pension

Undantag att prata tjänstepension på anställningsintervju

Bara en av tio sökande får frågor om tjänstepension under anställningsintervjun. Det visar en Sifoundersökning på uppdrag av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.

Aktuellt

AI-robotens första rekrytering

I juni genomfördes världens första anställningsintervju av en social intervjurobot. Den gick som planerat.

Aktuellt

Hon vill göra lagen begriplig för fler

Med Fatta lagen! Från hatbrott till snatteri och svartjobb målar Dona Hariri upp en ny bild av juridiken. ”Jag vill ge medborgarna juridiken – och om språket har varit ett hinder hittills är det här mitt bidrag”, säger hon.

Karriärstöd

Här är svenskarnas drömjobb

Många vill bli ingenjörer. Men yrkeskategorierna ekonom och kommunikatör hamnar på fjärde respektive sjätte plats över svenskarnas drömjobb i Manpower Work Lifes årliga arbetslivspanel.

Arbetsmiljö

Sju strategier för jobb kontra privatliv

Hur förhåller vi oss till den flytande gränsen mellan arbete och privatliv? Tre forskare har identifierat sju olika strategier som chefer och anställda använder sig av.

Arbetsmiljö

”Jag känner fortsatt oro för mina medlemmar”

Den hårt belastade Åklagarmyndigheten får ökat anslag med 61 miljoner kronor i regeringens budget. ”Visst är det bra men frågan är om det räcker”, säger Emma Berge, ordförande för Saco-S-föreningen på Åklagarmyndigheten.

Karriärstöd

Det här är viktigast för unga jobbsökande

Bra arbetsmiljö och trevliga kollegor är de faktorer unga studenter och akademiker värderar högst. Det visar en undersökning från Academic Works med 7 000 young professionals.

Karriärstöd

Undersökning: Ålder ett hinder för jobbyte

42 procent av de som är 40-55 år tycker att det är svårt att byta jobb av åldersskäl. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Folkuniversitetet.

Aktuellt

Nya ministern: Mest akut är bristen på rätt kompetens

Hon fick frågan på tisdagen och tackade ja på torsdagen. Efter 20 år i fackföreningsrörelsens tjänst är Eva Nordmark (S) arbetsmarknadsminister. ”Det kändes förstås hedrande att få frågan och jag såg det som en fantastisk möjlighet att få arbeta med det jag brinner för", säger hon.

Aktuellt

Jusek välkomnar satsning på rättsväsendet

Jusek ser positivt på miljardsatsningen på svenskt rättsväsende. Nu efterlyser förbundet en långsiktig resursförstärkning.

Aktuellt

Miljardsatsning på rättsväsendet

3,7 miljarder kronor mer fram till 2022. I dag presenterade Liberalerna regeringens kommande budgetsatsning på rättsväsendet. ”Den med störst våldskapital ska inte bestämma. Vi ser att antalet brott ökar medan antalet poliser minskar”, sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under en pressträff enligt SVT.

Karriärstöd

Rekryterarens bästa tips om anställningsintervjun

Svara på lönefrågan, gör en säljpitch i slutet och lyssna. Det är tre råd när du sitter i en anställningsintervju. "Ställ gärna motfrågor om det är något du inte förstår", säger Ylva Ottosson, senior recruitment consultant på Jurek.

Karriärstöd

Experten: Ta inga stora beslut på magkänsla

Många fattar stora livsomvälvande beslut utifrån samma mekanismer som vid små vardagsbeslut, det vill säga med hjälp av intuition och magkänsla. Men det är en strategi som kan vara förödande, menar Harald Kjellin, professor vid Stockholms universitet.

Lön & Pension

Lönerna ökade med 2,5 procent

Under första halvåret ökade svenska löner med 2,5 procent jämfört med samma period förra året. Ökningstakten är densamma som 2018.

Aktuellt

Fem universitet får "EU-status"

KTH, Stockholms, Göteborgs, Linköpings, och Lunds universitet har utsetts till Europauniversitet av EU. Deras studenter, forskare och doktorander får därmed fritt röra sig mellan universitet i olika länder.

Generationsskiftet

Hon tog över byrån efter sin mor. Nu tar hon över Advokatsamfundet efter Anne Ramberg. Tillträdande generalsekreteraren Mia Edwall Insulander representerar en ny generation i Advokatsveriges toppskikt – och med det kommer nya perspektiv på flera av kårens viktigaste frågor.

Special:

Studentens överlevnadsguide

Studentlivet kan både vara ett äventyr och en 
utmaning. Vi har letat upp råden som gör studietiden 
enklare, oavsett om du precis börjat din färd eller redan är inne på sluttampen.

Dokument:

Sämst i klassen

Svenska universitets- och högskolestudenter har minst lärarledd undervisningstid i Europa, bara hälften jämfört med vad studenterna i exempelvis Polen, Schweiz och Danmark har. "I internationell jämförelse är Sverige ett 
extremfall", säger Fredrik Svensson som är utredare vid Universitetskanslersämbetet (UKÄ).