Nu ersätter vi Tidningen Karriär med Akavia Aspekt

"Det finns en påtaglig ålderism i arbetslivet"

Behovet av kvalificerad arbetskraft ökar, precis som kravet på att vi ska arbeta allt längre. Samtidigt råder det på svensk arbetsmarknad ett starkt inslag av ålderism. "Åldersdiskrimineringen börjar tidigt och är ett stort problem", säger Anders Ferbe, ordförande i Delegationen för senior arbetskraft.

Ny medlemstidning kommer i höst

I september lanseras Akavias nya medlems­tidning. Sofia Callius, i dag chefredaktör för Civilekonomen, leder det redaktionella arbetet.

Karriärstöd

Undersökning: Yrkena som ger högst status

Läkare, vd och advokat. Det är yrkena på topp tre-listan, enligt en Sifo/Randstad-undersökning.

Aktuellt

Nytt jämställdhetsverktyg ska ge bättre affärer

Forskare vid Luleå universitet har i samarbete med företag utvecklat ett webbaserat verktyg som hjälper företag och organisationer att vässa sin jämställdhet och konkurrenskraft.

Aktuellt

Antalet varsel planar ut

Vid månadsskiftet mars-april varslades mellan 12 000 och 18 000 personer varje vecka. Under förra veckan var siffran 2 432, enligt Arbetsförmedlingen.

Vanliga härskartekniker – och hur du bemöter dem

Härskartekniker kan förpesta vilken arbetsplats som helst. Ändå låter vi dem ofta passera. Dels för att de är svåra att sätta fingret på – och dels för att vi inte vill skapa dålig stämning genom att påtala dem. Vi rådfrågar två experter om hur du kan agera.

Välkommen till Jusektidningen Karriär, akademikerförbundet Juseks medlemstidning. På vår sajt hittar du nyheter och reportage för dig som är jurist, ekonom, personalvetare, samhällsvetare, systemvetare eller kommunikatör.

AF: Färre sommarjobb i år

Antalet sommarjobb på Platsbanken har minskat rejält, enligt Arbetsförmedlingen.

Arbetsmiljö

Undersökning: Högt engagemang trots distansarbete

86 procent har klarat att upprätthålla sitt engagemang i jobbet under första delen av coronakrisen. Det visar en studie från Brilliant Future.

Aktuellt

Studenter bakom ny juridisk konsumenttjänst

Juristi är ett sök- och sållningsverktyg som ska guida konsumenter och företag till rätt juridiskt biträde inom önskat rättsområde. Bakom plattformen står en grupp studenter.

Aktuellt

Nya vapen mot fusk med korttidspermittering

Regeringen ger Tillväxtverket och Skatteverket fler möjligheter att granska företag med korttidspermitterade anställda. Statens stöd till korttidspermitteringar under coronakrisen beräknas i år kosta 95 miljarder kronor.

Ökad psykisk ohälsa bland yngre kvinnor

På tio år har andelen sjukskrivna med psykiatriska diagnoser ökat från 32 till 49 procent. Det visar en rapport från Försäkringskassan.

"Hitta din passion"

Sedan tillträdet som Microsoft Sverige-vd för 1,5 år sedan är Hélène Barnekow inte bara en tungviktare i näringslivet, utan också en av techvärldens mäktigaste. Efter 25 år i branschen brinner hon fortfarande för sitt jobb och målet är detsamma: Att bygga vinnande jämställda team – och göra skillnad i samhället.

Aktuellt

Sjukfrånvaron minskar i staten

För tredje året i rad minskar sjukfrånvaron i staten, visar en sammanställning som Statskontoret har gjort. Även långtidsfrånvaron minskar jämfört med tidigare år.

Karriärstöd

Miljonsatsning på specialister

Regeringen föreslår att 30 miljoner kronor viks för att möta utbildningsbehovet bland yrkesverksamma specialister. Pengarna ska fördelas mellan högskolor och universitet.

Aktuellt

Kraftig ökning av distansarbete

Den totala arbetstiden på distans har ökat med nästan 400 procent mellan februari och april. Det visar en undersökning bland 1 000 yrkesverksamma svenskar.

Aktuellt

"Vi har haft en snabb omställning"

På Scania i Södertälje är 15 000 medarbetare permitterade och jobbar 40 procent. Många arbetar också på distans. "Jag tycker att det har fungerat över förväntan", säger Emma Collin, styrelseledamot i Scanias Akademikerförening.

Aktuellt

"Vi är inställda på att det här kommer att ta tid"

På Regeringskansliet är ingenting sig likt sedan smittspridningen av covid-19 tog fart. En stor andel av medarbetarna jobbar på distans. "Om vi ska jobba så här på längre sikt behöver vi säkerställa hållbarhet i arbetsmiljön, effektiviteten och trivsel", säger Jesper Svarén, ordförande för Saco-S på Regeringskansliet.

Studentliv

"Många jag känner väljer att skjuta på sin examen"

Hur påverkas Akavias studentmedlemmar av coronakrisen? Vi ringde upp studentsektionens ordförande Gösta Lundström för att pejla läget.

Åtta röster: Så slipar vi vår kompetens

Arbetslivet förändras snabbare än någonsin och vidareutbildning tycks bara bli viktigare. Vi frågar åtta personer om deras syn på kompetensutveckling – och hur de gör för att hålla sig à jour.

Aktuellt

"Det är väldigt tufft"

På redan hårt ansträngda Arbetsförmedlingen ökade trycket än mer när coronakrisen ledde till att tiotusentals personer varslades på kort tid. Myndighetens Saco-S-ordförande Helén Justegård berättar hur medlemmarna påverkas och hur man klarar anstormningen av nyinskrivna.

Aktuellt

”Vårt sämsta scenario är drygt 3 procent arbetslösa”

Patrik Nilsson är ny samhällspolitisk chef på Akavia sedan den 1 mars. Här ger han en analys av coronakrisen och hur den påverkar medlemmarna.

Aktuellt

De är nominerade till Årets justitia

En person som gjort betydande insatser för jämställdhet i juristbranschen. Det är själva grundkriteriet för att utses till Årets justitia. Här är de fyra nominerade till priset.

Arbetsmiljö

Hbtq-personers arbetsmiljö ska kartläggas

Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, får i uppdrag att sammanställa kunskap om hbtq-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö. Fokus sätts på transpersoner.

Aktuellt

Coronakrisen: Skattefria anställningsförmåner

Tillfälligt slopad förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda. Regeringens, Centerpartiets och Liberalernas förslag syftar till att mildra effekterna av coronavirusets framfart.

Aktuellt

Nära 70 000 varslade i mars-april

På bara två månader har 122 000 personer skrivit in sig på Arbetsförmedlingen. Under samma period, mars–april, varslades 69 122 personer om uppsägning. Arbetslösheten spås bli 11 procent i sommar.

Lön & Pension

Lönerna ökade med 2,9 procent

Under årets två första månader, januari-februari, ökade de svenska lönerna med i genomsnitt 2,9 procent. Men man flaggar samtidigt för att coronapandemin kan leda till nedgångar. Det visar statistik från Medlingsinstitutet.

Lön & Pension

Nio av tio unga: Vi måste jobba efter 65

En klar majoritet av de yngre tror inte på att kunna gå i pension senast vid 65 år fyllda. Nio av tio tror att de behöver arbeta längre, visar Pensionsmyndighetens undersökning

Arbetsmiljö

Arbetsgivarna som lockar flest

Närmare 4 800 svenskar har sagt sitt. Ikea, Volvo och Uppsala universitet är på topplistan bland attraktiva arbetsgivare 2020.

"Det finns fortfarande ett glastak"

Samtidigt som andelen kvinnor på ledande positioner inom rättsväsendet ökar, är det fortfarande överväldigande manlig dominans bland de stora affärsjuridiska byråernas delägare. I dag är färre än var femte delägare kvinna, visar en granskning av Jusektidningen Karriär.

Karriärstöd

"Vi har blivit sämre på att lyssna"

Att vi ofta multitaskar går ut över våra samtal – och vår kommunikation. Det säger Annika Telléus, författare till boken Konsten att lyssna, som menar att det är möjligt att träna sig till att bli en bättre lyssnare – även på distans.

Karriärstöd

Regeringen viker 177 miljoner kronor för sommarstudier

Regeringen vill satsa 177 miljoner kronor för att 6 000 personer ska kunna utbildas under sommaren.

Aktuellt

Färre sjukskrivna för psykisk ohälsa

Under 2019 minskade sjukskrivningarna i Sverige. Antalet sjukskrivna för psykisk ohälsa minskade med 8 procent, visar en rapport från Försäkringskassan.

Aktuellt

Slopat krav på vidareutbildning för advokater

På grund av coronapandemin har Advokatsamfundet beslutat att tillfälligt ta bort kravet på 18 timmars vidareutbildning för advokater. Beslutet gäller året ut.

Studentliv

Rekord i antal sökande till högskolan

Nästan 47 000 fler studenter sökte till höstens högskoleutbildningar jämfört med förra året. 407 000 sökande är den högsta noteringen sedan den samordnade antagningen infördes.

Distansarbete: Skapa en arbetsdag som påminner om kontorsjobbet

Fasta rutiner, avbrott för att röra på sig och tydliga att göra-listor varje dag. Det är framgångsreceptet för att jobba effektivt från hemmet, menar Petra Lindfors som är professor vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

Aktuellt

Akavia: Möjligheter till kompetensutveckling

De generösare reglerna för korttidsarbete i vårbudgeten välkomnas av Akavia. ”Om man korttidsarbetar finns möjlighet att göra kompetenslyft på arbetsplatserna i den mån det finns pengar. Men ett kompetenslyft behöver inte kosta så mycket”, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef.

Aktuellt

Vårbudgeten: Coronaåtgärder för 107 miljarder

Regeringens vårbudget genomsyras av kampen mot smittspridning och att mildra effekterna på ekonomin. Totalt satsas 107 miljarder kronor på olika åtgärder. Men även rättsväsendet får extra pengar.

Aktuellt

AF: Risk för 10 procents arbetslöshet

Förra veckan varslades 6 600 personer om uppsägning. Sedan 1 mars har totalt 56 133 personer varslats. ”Även om antalet varsel den senaste veckan ligger lägre än veckorna innan så är antalet nästan dubbelt så många som hela april månad förra året”, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Tre tips: Så gör ni det mesta av det digitala mötet

Det är svårt att hitta ett naturligt flow i digitala möten. Men det finns genvägar för att skapa engagemang och få samtalet att lyfta.

Arbetsmiljö

IT-säkerhetsexperten: Ställ krav på arbetsgivaren

På våra arbetsplatser finns i regel en säker och kontrollerad infrastruktur. I våra hem ser det ofta helt annorlunda ut. Informationssäkerhetsexperten Rose-Mharie Åhlfeldt vid Högskolan i Skövde tipsar om hur du skapar en trygg och säker IT-miljö.

Aktuellt

Tjänstemän "byter jobb" i Norrtälje kommun

Som en följd av coronautbrottet tar Norrtälje kommun ett nytt grepp för att trygga vården, skolan och omsorgen. Tjänstemännens kompetenser och erfarenheter inventeras för att se vilka som tillfälligt kan gå in och stärka upp bemanningen inom skola, vård och omsorg. ”Det råder en bred konsensus om det här”, säger tf kommundirektör Charlotta Tillbom.

Studentliv

”Studerande ska kunna känna sig trygga”

Den som saknar möjlighet att studera på grund av åtgärder för att förhindra smittspridning får behålla sitt beviljade studiemedel. Det har regeringen beslutat.

Aktuellt

Datastudenter skapar prognosverktyg för coronaviruset

KTH-studenterna Robin Sandström och André Gerbaulet har utvecklat en prognosmodell för covid-19. Det baseras på en etablerad modell för smittspridning. ”Verktyget ger ett matematiskt underlag till beslut”, säger Sandström.

Aktuellt

Uppskjuten beredskap för offentliga försvarare

Kvällsberedskapen för offentliga försvarare skjuts fram från 1 april till 1 september. Regeringens beslut beror på det ansträngda läget vid landets domstolar på grund av coronaviruset.

Aktuellt

Nytt krispaket: Stärkt arbetslöshetsförsäkring

Under den pågående coronakrisen har många blivit eller riskerar att bli arbetslösa. På måndagen presenterade regeringen ett nytt paket för jobb och omställning. Det innehåller bland annat tillfälligt sänkta krav för att kvalificera sig för a-kassa.

Aktuellt

Rekordmånga varsel i mars

36 800 personer. Aldrig någonsin tidigare har så många svenskar varslats som under perioden 1–29 mars. Det uppger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Ledarskap

Så motiverar du medarbetarna på distans

Hur får jag som ledare kommunikationen att fungera när alla min medarbetare är utspridda? Och hur motiverar jag personal som jobbar hemifrån? Psykologen, författaren och föreläsaren Siri Helle tipsar.

Aktuellt

Regeringens krispaket för mindre företag

På onsdagen presenterade regeringen och samarbetspartierna ett andra krispaket för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronautbrottet. Det riktar sig till mindre bolag och omfattar bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och rabatt för hyreskostnader.

Karriärstöd

Facklig hjälp på drop in

I vår digitaliserade arbetsmarknad kan det vara svårt att nå ut till medlemmar. Akademikerföreningen på Folksam prövade en ny idé: drop in-tider. "De fackliga frågorna har kommit upp på agendan och fler har valt att engagera sig. Det har gett ett jättebra resultat", säger Mathias Förström som är ordinarie ledamot.

Aktuellt

Avtalsrörelsen: Löneförhandlingar skjuts upp

Fackförbund och arbetsgivarorganisationer har enats om att skjuta upp förhandlingarna kring industriavtalet med anledning av coronaviruset. Det innebär att det inte blir några löneförhandlingar under våren, konstaterar Mikael Andersson, som är en av Akavias förhandlingschefer.

Arbetsmiljö

Mobbning: Så kan den motverkas

Mobbning i arbetslivet är ett av våra dödligaste arbetsmiljöproblem, menar psykologen och forskaren Stefan Blomberg. Trots det är mobbning fortfarande tabu att prata om – och en utmaning på varje arbetsplats. Men det går att förebygga med tydliga rutiner och god organisation. "Det är som med brandskydd", säger han.

Hjärnkoll på jobbet

Du borde skriva den där rapporten. I stället kollar du mejlen. Sedan stannar en kollega till vid ditt skrivbord och vips är det lunch. Känner du igen dig? Författaren och före­läsaren Gabriella Wejlid har knepen som ­hjälper dig att få saker gjorda.

Arbetsmiljö

Psykologens 4 tips till dig som jobbar hemifrån

Frivilligt eller ofrivilligt arbetar ett stort antal svenskar hemifrån på grund av coronaviruset. För alla som har svårt att hantera omställningen kommer psykologen Siri Helle med 4 goda råd.

Aktuellt

Akavias chefsjurist: "Försök hitta konstruktiva lösningar"

Det är mycket som kan kännas oklart när coronaviruset slår mot svenskt arbetsliv och kontorslandskapen börjar gapa tomma. Vad gäller för att jobba hemifrån och vad har arbetsgivaren för ansvar när jag jobbar på distans? Akavias chefsjurist Karin Lundin svarar.

Lön & Pension

Maxa lönen genom hela livet

Det blir många lönesamtal under ett arbetsliv, men vilka frågor som står i fokus varierar under karriärens gång. Här får du tips på hur du håller lönen uppe från första anställningen ända fram till pensionen.

Aktuellt

300 miljarder kronor i massivt krispaket

För att bromsa de negativa ekonomiska effekterna av conoraviruset presenterade regeringen ett stödpaket på måndagen. Åtgärdernas riktas till näringslivet och är fullt utnyttjat värt över 300 miljarder kronor.

Aktuellt

Extramiljoner för jämställdhet

Jämställdhetsmyndigheten får 2,5 miljoner kronor av regeringen. Uppdraget är att stärka andra myndigheters arbete med att beakta jämställdhet i sin verksamhet.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Arbetsgivaren vill att jag ska vobba

Fråga: Som småbarnsförälder händer det ibland att jag behöver ”vabba”. Men när jag anmäler vabb till min chef verkar hen allt som oftast vara av åsikten att jag kan arbeta hem­ifrån, det vill säga ”vobba”. Är det något jag är tvungen att göra om chefen begär det? Jag tar ju inte ut lön för de dagarna utan går på föräldrapenning från Försäkringskassan...

Lön & Pension

Akavia-medlemmen tjänar 47 200 kronor

Medianlönen för samtliga Akavias medlemsgrupper, jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT-akademiker och kommunikatörer, ökade jämfört med förra året. Den uppgick till 47 200 kronor.

Aktuellt

Regeringen slopar karensdagen

Med start omedelbart slopas karensavdraget i sjukförsäkringen. Åtgärden tas för att hindra smittspridning av Coronaviruset och därmed avlasta sjukvården. Staten tar kostnaden, meddelar regeringen på en presskonferens.

Arbetsmiljö

Studie: Starkt samband mellan ledarskap och välbefinnande

Ett relationsorienterat och inspirerande ledarskap ger friska medarbetare. Det visar en sammanställning av ett stort antal studier.

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Aktuellt

Nu kan du lyssna på tidningen i mobilen

Jusektidningen Karriär finns nu som PDF med talsyntes för mobilen. Ladda ned appen genom att söka på Jusektidningen Karriär i App Store.

Karriärstöd

Viljan att förändra

Näthat, hämndporr, förtal, metoo, GDPR. Människors integritet i digitala sammanhang har blivit en av vår tids största frågor. Och när media undrar hur det står till med juridiken är det en person vi vänder oss till oftare än andra. Hur blev Ängla Eklund en av internetjuridikens auktoriteter?

Lön & Pension

Mannens livslön: 3,7 miljoner mer

Manliga akademikers livslön är 19 procent högre än kvinnliga akademikers. Siffrorna upprör Saco samhällspolitiske chef Lena Granqvist.

Lön & Pension

Privatanställd: Så kan du maxa din tjänstepension

Så är det dags för nästa färggranna kuvert att landa i brevlådorna. Den här veckan får 1,9 miljoner privatanställda tjänstemän ett rött kuvert från Collectum. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, tipsar om vad som är bra att tänka på kring sin tjänstepension.

Ledarskap

Lista: Bästa chefernas egenskaper

Vilka drag besitter en riktigt bra chef? Enligt Googles forskningsprojekt Oxygen arbetar de inkluderande och coachar medarbetarna till att prestera bättre.

Ledarskap

Experten: Tidsbrist hotar IT-säkerheten

Förra året inträffade digitala intrångsförsök var 39:e sekund. Det går att skydda sig - men många företag och organisationer släpar efter med IT-säkerheten på grund av höga krav och tidsbrist, menar cybersäkerhetsexperten Carolin Runnquist.

Lön & Pension

Högre löneökningstakt förra året

De svenska lönerna ökade med 2,6 procent 2019. Det innebär en högre löneökningstakt jämfört med 2018.

Arbetsmiljö

Experten: Så hanterar du konflikträdsla

Stör du dig på chefen eller kollegan som undviker att komma med besked i en fråga? Då är expertens råd att tänka på hur du själv uppträder och ta ett steg tillbaka.

Lön & Pension

"Risk för konflikt kring löner i offentlig sektor"

När akademikerförbunden går in i årets avtalsrörelse skiljer sig tonläget från de traditionella arbetarfackens. Därmed inte sagt att det är lättare att förhandla med dem, menar Medlingsinstitutets nya chef Irene Wennemo.

Experten: Det här påverkar din pension

Hur får jag ut mesta möjliga pension när jag lämnar yrkeslivet? Det är en fråga som många kommer fundera på när Pensionsmyndighetens kuvert dimper ner i brevlådan den här veckan. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, ger sina bästa tips.

Arbetsmiljö Karriär

Kampen mot klockan

Allt fler hinner inte med jobbet under arbetstid. Samtidigt kan vi tack vare modern teknik i allt större grad själva påverka var och när vi arbetar, vilket innebär frihet och flexibilitet. Men också ökad risk för ohälsa. "Att jobba flexibelt och gränslöst ställer nya krav på både arbetsgivare och medarbetare", säger Joakim Rydvall som är förhandlare på Akavia.

Arbetsmiljö

Den stora kontorskampen

Kontorslandskap, aktivitetsbaserat kontor eller ett eget rum – vilken lösning är egentligen den bästa? Det beror på, konstaterar forskningen. Experterna är dock överens: Det går trender i hur och var vi arbetar.

Aktuellt

Kraftigt ökad långtidsfrånvaro bland chefer

Åren 2014-2018 ökade chefers sjukfrånvaro med 50 procent. Statistiken från Previa omfattar 12 300 chefer.

Arbetsmiljö

Därför firar de misstagen

På Nordic Choice ska det vara okej att göra fel och varje år koras ”det bästa misstaget” inom hotellkedjans digitala bolag E-berry. "Det här ligger inbäddat i vår kultur och är något som skapar mod och tillit", säger tf HR-direktör Tina Tropp Jerresand.

Karriärstöd

Det här är de hetaste yrkena om 5 år

Framtiden för den som utbildar sig till mjukvaru- och systemutvecklare eller IT-arkitekt ser mycket ljus ut. För kommunikatörer och banktjänstemän är förhållandena de omvända. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för i år och på fem års sikt.

Arbetsmiljö

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Tips & råd Karriär

Expertens tips för att fatta bättre beslut

Blir du stressad av kollegornas ständiga frågor, eller av mejl och förslag som du hela tiden måste ta ställning till? Inte konstigt. Vi fattar tusentals beslut per dygn. Men med några enkla knep går det att förenkla processen.

Lön & Pension

Medlingsinstitutet: Minskade löneskillnader och få konflikter

2019 präglades av få konflikter på svensk arbetsmarknad. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar och mindre än en procent av de anställda är lågavlönade.

Aktuellt

Myndigheters utsläpp ökar

De samlade koldioxidutsläppen från myndigheternas tjänsteresor och transporter har ökat. Nu får Naturvårdsverket i uppdrag att ge förslag som ska stärka miljöarbetet.

Porträttet

"Det är en omtumlande sak att nästan dö"

Efter femton år som byråchef fick en livsomvälvande händelse Stefan Olsson att våga ta steget att bli egenföretagare. Nu styr han sin egen tid som kommunikationsrådgivare och erbjuder emellanåt sina tjänster gratis som "kommunikationsängel".

Aktuellt

Han blir ny gd för Kriminalvården

Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren lämnar sin post för motsvarande tjänst i Kriminalvården. Myndigheter står inför stora utmaningar i takt med en snabbt ökande beläggning, skriver regeringen.

Ledarskap

Chef: Så får du med alla på förändringståget

En förändring på arbetsplatsen kan vara smärtsam. Men genom att skapa tillit, sätta gemensamma mål och fira misstagen är det möjligt att skapa en organisation som är positiv till förändring, menar kommunikationsexperten Karin Zingmark.

Arbetsmiljö

4 tips: Sätt gränsen mellan jobb och fritid

När arbete och privatliv flyter ihop är det betydligt svårare att koppla bort tankar på jobbet. Time management coachen Elizabeth Grace Saunders tipsar om hur du hittar fokus.

Aktuellt

Vabruari – tänk på det här

Nu är vi inne i februari, eller vabruari som månaden också kallas. Ingen annan månad på året stannar så många hemma från jobbet med sjuka barn.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Arbetsgivaren vill att jag ska vobba

Fråga: Som småbarnsförälder händer det ibland att jag behöver ”vabba”. Men när jag anmäler vabb till min chef verkar hen allt som oftast vara av åsikten att jag kan arbeta hem­ifrån, det vill säga ”vobba”. Är det något jag är tvungen att göra om chefen begär det? Jag tar ju inte ut lön för de dagarna utan går på föräldrapenning från Försäkringskassan...

Karriärstöd

Så många vill förändra sin karriär

Var fjärde kvinna vill byta jobb och var femte anställd vill vidareutbilda sig under 2020. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad.

TEMA

Arbetsmiljö Karriär

Kampen mot klockan

Allt fler hinner inte med jobbet under arbetstid. Samtidigt kan vi tack vare modern teknik i allt större grad själva påverka var och när vi arbetar, vilket innebär frihet och flexibilitet. Men också ökad risk för ohälsa. "Att jobba flexibelt och gränslöst ställer nya krav på både arbetsgivare och medarbetare", säger Joakim Rydvall som är förhandlare på Akavia.

Arbetsmiljö Karriär

Minskade arbetstiden – och ökade effektiviteten

När Östersundshem införde sextimmarsdag minskade sjukskrivningarna samtidigt som personalen fick lika mycket gjort som tidigare. "Många medarbetare berättar att de aldrig tidigare upplevt sig så effektiva som när vi gick ner i arbetstid", säger bolagets HR-ansvarig Jessica Sjöberg-Lundqvist

Arbetsmiljö Karriär

16 tips: Hitta balansen i det flexibla arbetslivet

Stäng av pushnotiser, prioritera och avsätt tid för varje uppgift. Det är några av ingredienserna för att hitta balans när det är möjligt att jobba när och var som helst.

25 steg: Så blir ni av med de värsta miljöbovarna

Lampor som står på dygnet runt, engångsbestick och flaskvatten. Det är några av kontorets miljöbovar. Vi samlar 25 tips som hjälper dig att göra kontoret lite mer klimatsmart.