"Mentorskapet ger mig extra stimulans vid sidan av jobbet."

Jeanette Tyrgrim, jurist och VD på Ackebrink om Juseks mentorsprogram. Varit både adept och mentor.

– Jag har varit både adept och mentor. Just nu har jag min tredje adept. För mig var det självklart att anmäla mig. Grundfilosofin måste vara att ge tillbaka. Särskilt som kvinna i en mansdominerad värld, juristbranschen. Mentorprogrammet är något jag själv saknat när jag var yngre, och då vill jag självklart fylla den rollen nu. Det var väldigt lätt att anmäla sig och tydligt vad rollen innebar. 

– De jag matchas med har haft liknande bakgrund som jag själv. Det finns naturligtvis en poäng att matcha likasinnade. Men det hade varit roligt att träffa någon från ett helt annat, väsensskilt perspektiv också – t.ex. en 60-årig man.  

– Som ung kvinna på advokatbyrå upplevde jag att killarna och de manliga äldre kollegorna lätt bildade ett outtalat mentorskap, där kvinnorna inte blev inkluderade. Därför är det viktigt att sådana här program finns. 

– Mentorskapet ger mig extra stimulans vid sidan av jobbet. Är du intresserad av människor och att diskutera och vrida och vända på saker och ting – bli mentor eller adept! Jag får möjlighet att ge tillbaka och bidra på ett annorlunda sätt till arbetsmarknaden. 

– Genom att träffa mina adepter får jag fundera kring olika frågeställningar. Alla är vi osäkra – ung som gammal, nyexad eller erfaren. Och det menar jag inte som något negativt! Men vi brottas med frågor som ”duger jag, vart hör jag hemma, vad vill jag, kommer det lösa sig? ”. Det är jätteskönt att säga det högt till någon, som man inte har en relation med sen innan. 

– Mentorskapet är jätteroligt och jag hänger gärna kvar! Du kan ta dig den tiden även om du har ett stressigt jobb, det gäller bara att hushålla rätt med tiden. Låt det inte äta upp mer tid än det ska – ta inte med dig hemläxa liksom! Jag och min adept pratar ofta över Skype. Gillar du människor? Sök! 

– Jag håller kontakten med mina adepter och ber om uppdateringar i livet.