Så skriver du personligt brev

Ett personligt brev är till för att du ska visa vem du är och förklara varför du passar bra för tjänsten du söker. Här får du tips om vad du ska tänka på när du skriver personligt brev.

Ditt personliga brev bör inte vara längre än en A4-sida och texten ska vara lättläst och luftig. Låt gärna någon du känner läsa igenom ditt personliga brev innan du skickar det. Tänk också på att det är viktigt att brevet är rättstavat.

Skriv en tydlig rubrik

Börja ditt personliga brev med en tydlig rubrik som förklarar vilken tjänst det är du söker. Om du skriver en spontanansökan kan du i rubriken skriva vilken avdelning du söker dig till och ungefär vilken typ av tjänst du vill ha.

Kom till saken

Försök att tidigt i ditt personliga brev komma fram till dina styrkor och vad du kan bidra med. Undvik att berätta om dina intressen och vad du gör på fritiden tidigt i brevet eftersom du då riskerar att tappa arbetsgivarens intresse.

Lyft fram dina styrkor och erfarenheter

Se kvalifikationskraven i jobbannonsen som en önskelista snarare än en kravlista. Naturligtvis ska din erfarenhet vara relevant för tjänsten du söker, men du behöver inte uppfylla alla krav för att söka jobbet. Fokusera på den erfarenhet du har och förklara varför den gör dig lämplig för tjänsten du söker. Ta upp tidigare arbetslivserfarenheter och ge exempel på hur du kan dra nytta av dem. Om du saknar arbetslivserfarenhet kan du i stället lyfta fram din utbildning och hur dina ambitioner stämmer överens med tjänsten du söker. Tänk också på att inte bara rabbla upp adjektiv som beskriver dig som person, utan ge konkreta exempel på situationer där du visat att du är till exempel självständig eller noggrann.

Löneanspråk

Ibland har arbetsgivaren skrivit i jobbannonsen att du ska lämna löneanspråk i din jobbansökan. Men när du söker jobbet kanske du inte vet så mycket om tjänsten, eller så vill du inte låsa dig vid en lönenivå. Då kan du skriva i din jobbansökan att du återkommer om löneanspråk, till exempel ”Jag vill gärna få möjlighet att diskutera tjänsten innan jag lämnar ett löneanspråk”.

Mall för personligt brev

Vi har tagit fram en mall för hur ett personligt brev kan se ut. Det kan du använda som utgångspunkt när du ska skriva ditt personliga brev. I denna broschyr hittar du vår mall för personligt brev.

Granskning av jobbansökan

Vill du ha experthjälp med din jobbansökan? Då kan du använda dig av vår cv-granskning. Där kan du få experthjälp och feedback på ditt cv, personliga brev och på din LinkedIn-profil.