Under din anställningsintervju

När du hälsar på den du ska träffa kan du tänka på att ha ett fast handslag och att gärna ha ögonkontakt med personen. Om den du hälsar på säger både sitt för- och efternamn bör du göra samma sak. Annars räcker det med ditt förnamn. Om det sitter flera personer i rummet bör du hälsa på alla så att ingen känner sig bortglömd.

Tacka ja till kaffe

Om du blir bjuden på kaffe ska du alltid tacka ja, eller be om te eller ett glas vatten. När du tackar ja öppnar det för ett kortare samtal och du visar att du klarar av att småprata om vardagliga saker.

Ta med papper och penna

Ta gärna med ett anteckningsblock till din intervju. Där kan du innan anställningsintervjun skriva ner saker som du inte vill glömma bort att säga. Du kan dessutom kort anteckna det viktigaste som sägs under intervjun.

Försök att ta det lugnt

Det är vanligt att bli nervös och stressad i en intervjusituation, men försök att behålla lugnet. Tänk efter innan du svarar på frågor och be den som intervjuar dig att upprepa frågan eller förklara vad hen menar om du blir osäker. Försök att ha en öppen och aktiv kroppsställning. Sitt hellre framåtlutad med din penna i handen än bakåtlutad med armarna i kors. Ha ögonkontakt med den eller de du träffar och visa att du lyssnar och är intresserad av vad de säger.

Vilka frågor kan jag få?

Innan din intervju kan du försöka att tänka igenom vilka frågor som arbetsgivaren kan vilja ha svar på. Fundera också på vad du vill ge för svar på dessa frågor, men förbered inte färdigformulerade svar. Det kan ge ett stelt intryck. Se i stället din intervju som en chans för er båda att lära känna varandra. Tänk på att vara ärlig. Svara inte det du tror att arbetsgivaren vill höra, eftersom en van intervjuare genomskådar sånt. Här kan du läsa vanliga intervjufrågor och få tips om hur du kan tänka när du ska svara på dem. 

Förbered dina referenser

Om arbetsgivaren är intresserad av dig kan hen be att få kontaktuppgifter till dina referenser. Se till att du har pratat med dina referenspersoner i förväg så att de är förberedda om arbetsgivaren ringer. Berätta också för dina referenspersoner vad det är för jobb du har sökt så att de kan förbereda sig inför ett eventuellt samtal. Skicka sen informationen om referenserna till arbetsgivaren. Uppge dina referensers namn, position, kontaktuppgifter samt vilken relation ni har.