Skypeintervju

Det blir allt vanligare att anställningsintervjuer genomförs via länk, till exempel via Skype. Inför en Skype-intervju bör du förbereda dig som inför en vanlig fysisk intervju men här är några ytterligare råd för att göra det mesta av intervjun.

En intervju känns ofta nervös, oavsett om man ska träffas i verkligheten eller om man ska ha en video-intervju. De båda formerna har sina för- och nackdelar. På en fysisk intervju är det lättare att skapa en personlig relation och det känns ofta mer avslappnat och naturligt. Men på en video-intervju kan du fokusera på själva intervjun och behöver inte tänka på handslag, om det är oartigt att be om laktosfri mjölk och vad du ska välja för skor. Det finns dock en hel del annat att tänka på. Vi vet vad.

Klädsel
Även om du genomför intervjun hemma bör du klä dig som om du skulle in till ett kontor. Exakt vad du ska ha på dig beror på vilken slags jobb du söker och hur du tror att de anställda klär sig där. Tänk dock på att det kan kännas stelt och konstlat om det är uppenbart att du utför intervjun i din hemmamiljö och du till exempel har på dig både skjorta, kavaj och slips. Då är det bättre att bara ha på sig en skjorta för att det ska kännas naturligt, även om dresscoden är kavaj och slips.

Val av plats
Sätt dig i en så neutral miljö som möjligt, där du får vara ostörd. En köksvägg med personliga foton kan vara distraherande, liksom barn som pockar på uppmärksamhet. Detsamma gäller stökiga caféer eller en hotellobby med mycket rörelse och ljud. Det betyder absolut inte att du måste leta efter en vit vägg. Du får gärna sitta i en levande miljö, men det är du som ska vara i fokus och inte din omgivning. Tänk på hur ljuset faller i rummet, så att du syns ordentligt och inte har skuggor som stör.

Kroppsspråk är alltid viktigt, men det kommer inte alltid lika naturligt vid en video-intervju. Försök att inte sitta för stelt, använd gärna handrörelser och framförallt: kom ihåg ögonkontakt. Tänk även på att hållningen ger ett intryck - sätt dig hellre på en stol än i soffan. Rikta kameran så att ditt ansikte syns rakt framifrån.
Sätt din mobil på flygplansläge, stäng dörrar och fönster för att slippa störande ljud.

Tekniken
Se till att du har bra uppkoppling; fast lina är bättre än wifi. Testa tekniken innan; att din röst hörs och din högtalare är på, eller om du väljer att använda headset. Testa gärna att ringa en vän precis innan så du är säker på att det fungerar - det gör också att du kan koppla av på den punkten och inte behöver oroa dig för det tekniska. Ta även fram allt du kan tänkas behöva under intervjun: dina ansökningshandlingar, pennor, anteckningsblock, vatten, halstabletter, näsdukar… you name it.

Samtalet
När ni har kopplat upp er, inled med att småprata några meningar för att skapa en avslappnad stämning. Jämför med en fysisk intervju där ni står vid kaffeautomaten och du blir bjuden på kaffe innan ni börjar själva intervjun. Fråga om vädret, hur det har gått med någonting som ni pratade om sist ni hördes eller något annat som känns naturligt och trevligt.

Under själva intervjun bör du vara beredd på fördröjning, framförallt om det är en internationell länk. Om du upplever en fördröjning så kan det vara bra att nämna det så att alla är införstådda med det och att det kan vara därför som samtalet inte flyter på som det hade gjort utan fördröjning. Tänk också på att alla som intervjuar dig kanske inte syns i bild även om de hörs och förmodligen så ser de dig på en extern skärm. Stäm av att du vet vilka personer som deltar och vilken roll de har. Lägg allas namn på minnet, så att du kan rikta dina eventuella frågor till rätt person.
En stor fördel med att ha en video-intervju är att du kan ha stödord till hjälp utan att det märks. Tänk dock på att det ändå syns om du sneglar åt sidan för ofta. Ett bra knep kan vara att sätta upp post-it-lappar runt skärmen på datorn med det viktigaste du vill få fram.

Lycka till!