Inför din anställningsintervju

Du blir oftast kallad till anställningsintervju via telefon. Under samtalet bestämmer ni en tid som passar er båda. Du kan också passa på att fråga om det är något du ska ta med dig till intervjun, till exempel arbetsintyg, betyg eller arbetsprover.

Du kan även fråga vilka personer du ska träffa. Ofta träffar du några åt gången uppdelat på flera intervjuer. Det är vanligt att arbetsgivaren kallar intressanta kandidater till både en andra och en tredje intervju. 

Läs på om arbetsgivaren

Innan anställningsintervjun bör du läsa på om arbetsgivaren, till exempel genom att besöka deras hemsida. Du kan exempelvis läsa på om arbetsgivarens verksamhet och framtida planer, organisationskulturen samt deras målgrupp och uppdrag. Om du känner någon som jobbar på arbetsplatsen eller kan ha information om arbetsgivaren av någon annan anledning är det en värdefull källa till information. 

Läs igenom annonsen och din jobbansökan

I ditt personliga brev fanns saker som fick arbetsgivaren att vilja träffa dig. Läs därför igenom annonsen och din jobbansökan igen och använd dig av det du skrivit. 

Klädsel under anställningsintervju

Vilka kläder du ska ha på dig under din jobbintervju beror på vilket jobb du har sökt. Förmodligen förväntas du vara mer propert klädd på en advokatbyrå jämfört med på en reklambyrå. Försök att ta reda på om det finns någon särskild klädkod på arbetsplatsen, till exempel genom att titta på företagets hemsida och se om det finns några foton som kan guida dig. Annars kan du gå förbi utanför kontoret någon dag före din intervju och försöka se hur de anställda klär sig. Det är alltid bättre att du är lite överklädd än tvärtom.

Kom i rätt tid

Det är viktigt att du kommer på utsatt tid, varken för tidigt eller för sent. Ett par minuter innan överenskommen tid är det lagom att du går in och anmäler dig i receptionen. Om du är framme för tidigt kan du gå en promenad runt kvarteret för att fördriva tiden. Kommer du för sent ger det ett oseriöst intryck. Planera därför din resa och ta gärna en tidigare buss för att slippa stressa. Skulle du ändå bli försenad är det viktigt att du ringer och talar om det för den du ska träffa.

Förbered löneanspråk

Var beredd på att under din intervju få frågan om hur mycket du vill ha i lön. Om arbetsgivaren inte tar upp frågan behöver inte du heller göra det. Ju längre du väntar med att diskutera lön desto bättre förhandlingsläge har du när det väl blir dags. Innan du går på anställningsintervju kan du kontakta oss för att få aktuell information om löneläget i den sektor eller bransch du söker jobb inom. Titta gärna på vår lönestatistik.

Några saker du bör undvika

  • Stark parfym
  • Att tugga tuggummi
  • Att röka precis innan intervjun

Intervjuträning

Känner du dig ringrostig inför din jobbintervju? Då kan du boka en tid för intervjuträning! Tjänsten är helt kostnadsfri. Läs mer om intervjuträningen här.