Jobba utomlands

Att jobba utomlands är för de flesta en lärorik och rolig tid. Men det finns förstås fallgropar, och det är inte så lätt att veta var du ska börja. Här får du hjälp med att förbereda din utlandsvistelse på bästa sätt.

Fortsätt vara medlem i Jusek

Som utlandsanställd kan du bli kvar som medlem hos oss. Då betalar du endast 92 kronor i månaden. Genom att fortsätta vara medlem får du bland annat tillgång till vår webbtjänst med lönestatistik och rådgivning. Du kan också ta kontakt med oss för att få hjälp med lön och andra anställningsvillkor när du har jobbat utomlands och planerar att ta anställning i Sverige igen.

Om du har en gruppförsäkring genom oss gäller den ett år utomlands. Under vissa förutsättningar löper medlemstiden för inkomstförsäkringen på.

Om du meddelar din adress får du Tidningen Karriär utan extra kostnad. I den kan du bland annat följa arbetsmarknaden i Sverige samt hitta platsannonser.

Kontakta oss innan du flyttar för mer information

Försäkringsskyddet kan variera

Så länge du bor och arbetar i Sverige omfattas du av det svenska socialförsäkringssystemet. Det är bosättning och/eller arbete, inte medborgarskap, som i huvudsak avgör om du är försäkrad och har rätt till lagstadgade förmåner. Är du anställd av ett företag med kollektivavtal omfattas du dessutom av ett kollektivavtalets skydd. Vad som gäller när du arbetar utomlands beror dels på i vilket land du arbetar och dels på hur länge arbetet pågår. Försäkringsskyddet påverkas också av om du är utsänd av ett svenskt företag eller om du lokalanställd.

På PTKs sida Arbeta utomlands står allt du behöver veta innan du ska åka, under tiden du är iväg och efter att du kommit hem.

Rådgivning inför anställning i Norden

Vi samarbetar med våra nordiska systerorganisationer för att ge dig tillgång till en stor del av deras service om du är på väg att ta anställning i Danmark, Norge eller Finland. Du har då ett års kostnadsfritt medlemskap hos dem och kan få hjälp med lönestatistik, anställningsavtal, arbetsrätt och annat kring anställningen.

Tänk på att för att ditt gratismedlemskap ska börja gälla måste du anmäla detta till förbundet i det land som är ifråga

Har du specifika frågor gällande ditt anställningsavtal kan du kontakta vår medlemsrådgivning (se nedan)